Χωρίς ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες για την σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καλαμάτας – Κυθήρων ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που έκανε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας για τις άγονες αεροπορικές συνδέσεις. όπως αναφέρει το μεσσηνιακό «Θάρρος».
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου για 12 άγονες αεροπορικές γραμμές, ανάμεσά τους και αυτή της Καλαμάτας, όμως παρά τις αρχικές εκτιμήσεις της ΑΠΑ, οι αεροπορικές εταιρείες δεν κατέθεσαν προσφορά.
Αυτό, όμως, όπως μας διευκρίνισαν υψηλόβαθμα στελέχη της Πολιτικής Αεροπορίας, δε σημαίνει ότι η εν λόγω αεροπορική σύνδεση δε θα γίνει.
Εξετάζονται εναλλακτικές
Σύμφωνα με τα στελέχη της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης – Καλαμάτας – Κυθήρων έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, κατά συνέπεια, πρέπει να βρεθεί τρόπος να πραγματοποιείται.
Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το υπουργείο Μεταφορών για το τι τελικά θα γίνει, καθώς εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Μία από αυτές είναι η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη σύνδεση, ενώ μία άλλη είναι να παραταθεί η διάρκεια της υφιστάμενης σύνδεσης Καλαμάτας – Θεσσαλονίκης, με επέκταση της γραμμής έως τα Κύθηρα.
Πάντως, όπως αναφέρει το «Θάρρος», τονίσθηκε ότι σε κάθε περίπτωση θα βρεθεί λύση για την αεροπορική αυτή σύνδεση.
Όροι
Σύμφωνα με τους όρους που είχαν τεθεί στο διαγωνισμό, για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα – Κύθηρα το ετήσιο ποσό που θα διατεθεί για την επιδότηση της γραμμής είναι 700.000 ευρώ, ενώ για το σύνολο της 4ετίας ανέρχεται σε 2.800.000 ευρώ.
Ωστόσο, οι όροι προβλέπουν ότι θα πρέπει να εκτελούνται τρεις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως κατά τη χαμηλή περίοδο, τέσσερις τη μέση περίοδο και έξι πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως κατά την υψηλή θερινή περίοδο, με ένα σύνολο 150 προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χαμηλή περίοδο και με ένα σύνολο 300 προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά την υψηλή θερινή περίοδο.
Επίσης με τη διακήρυξη καθορίζονταν και οι μέγιστες τιμές ναύλου ανά περίοδο.
Σε περίπτωση επαναπροκήρυξης, μπορεί να εξετασθεί και η αλλαγή των όρων.