dynamo-kythira

Με δελτίο τύπου η Κίνηση Πολιτών Κυθήρων ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις στο φλέγον για το νησί θέμα των βιομηχανικών αιολικών πάρκων. Διαβάστε παρακάτω.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Πέντε νησιά στο Νότιο Αιγαίο -η Αμοργός, η Κίμωλος, τα Κύθηρα, η Σίκινος και η Τήνος-βρίσκονται ανάμεσα στις 7 πιο απειλούμενες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2021, όπως ανακοινώθηκε από την EuropaNostra, εξαιτίας της απειλούμενης εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών σταθμών και κατά συνέπεια της ολοκληρωτικής καταστροφής του τοπίου τους που αποτελεί μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό χαρακτηριστικό των νησιών.

Το Πρόγραμμα «7 Υπό Απειλή» διαχειρίζεται η EuropaNostra,ο πανευρωπαϊκός οργανισμός για την Πολιτιστική Κληρονομιά, που συγκροτείται από οργανώσεις πολιτών που εργάζονται για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιά της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Την Europa Nostra στην Ελλάδα εκπροσωπεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛ.ΕΤ)

Στις 28-2 με 2-3-2022 επισκέφτηκαν τα Κύθηρα εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, της EuropaNostra και του Ινστιτούτου της Ευρωπαικής  Τράπεζας Επενδύσεων με σκοπό να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το νησί των Κυθήρων από την χωροθέτηση των 7 μέχρι τώρα βιομηχανικών αιολικών σταθμών.

Σε αυτό το πλαίσιο αρχικά πραγματοποιήθηκαν μαζί με εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών Κυθήρων επισκέψεις:

1.       στην Παλαιόχωρα η οποία κινδυνεύει με απόλυτη καταστροφή από τον βιομηχανικό αιολικό σταθμό Κροτήρι-Κεφαλάκια συμφερόντων του ομίλου Ελλάκτωρ.

2.       Στο όρος Μερμηγκάρι όπου χωροθετείται βιομηχανικός αιολικός σταθμός συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου σε ελάχιστες αποστάσεις από το ενετικό κάστρο του Μυλοποτάμου, τον παραδοσιακό οικισμό του Μυλοποτάμου, τον οικισμό των Λαζαριανίκων και τον εξαιρετικής σημασίας κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο Λέσκα

3.       Στο κάστρο του Μυλοποτάμου το οποίο απειλείται με εξάφάνιση από τους αιολικούς σταθμούς στο όρος Μερμηγκάρι και Κροτήρι-Κεφαλοβούνι Πύργος συμφερόντων του ομίλου Ελλάκτωρ.

4.       Στην περιοχή Φοινικίες όπου χωροθετούνται 21 ανεμογεννήτριες συμφερόντων των ομίλων Κοπελούζου και Τερνα. Από την περιοχή είναι ορατές οι υπόλοιπές 3 περιοχές χωροθέτησης βιομηχανικών αιολικών σταθμών στο ΒΔ τμήμα του νησιού.

Επιπλέον την Τρίτη 1-3-2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων στο Πνευματικό κέντρο του Ποταμού. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων του νησιού, του πολιτισμού, του τουρισμού και θεσμικών φορέων και πραγματοποιήθηκε ένας πολύ γόνιμος διάλογος στον οποίον έγινε σαφής η αγώνία των κατοικων του νησιού για το μέλλον καθώς και η διάθεσή τους να αντιπροτείνουν  μια λογική και  βιώσιμη για το νησί λύση.

Τέλος την Τετάρτη 2-3-2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής που έχει συσταθεί και παρακολουθεί το ζήτημα για το νησί με τους εκπροσώπους των τριών φορέων όπου και εκεί σε ένα εξαιρετικό κλίμα συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι ενστάσεις του νησιού από την άναρχη χωροθέτηση βιομηχανικών αιολικών σταθμών και οι προτεινόμενες λύσεις.

Πριν την άφιξη της αντιπροσωπείας στο νησί είχε προηγηθεί συνάντηση στην Αθήνα στα γραφεία του Κυθηθαικου Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α)

Αναχωρόντας από το νησί οι εκπρόσωποι της Europa Nostra, της Ελληνικής Εταιρείας και του ινστιτούτου της Ευρωπαικής τράπεζας επενδύσεων συνεχάρησαν τους συντελεστές για τον τρόπο και το εύρος του αγώνα που δίνεται και υποσχέθηκαν  διεύρυνση της συνεργασίας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ξενοδοχείο Αποσπερίδες  και τον κύριο Γιάννη Φατσέα για την υποστήριξη και την φιλοξενία των εκπροσώπων των τριών αυτών φορέων.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 − 7 =