Τρί, 24 Φεβ 2026
14.9 C
Cythera

Ανησυχία στη Β. Ελλάδα μετά τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία

Εντατικοποιούνται τα μέτρα για την αφρικανική πανώλη των χοίρων μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη γειτονική Βουλγαρία.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες εγκυκλίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ σε έναν χρόνο στη γειτονική Βουλγαρία είχαν εντοπιστεί έξι εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 298 σε αγριόχοιρους, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του 2022 παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση στις εστίες θηρευμένων αγριόχοιρων και εντοπίστηκαν 107 εστίες σε αγριόχοιρους.

Στις 6 και 7 Ιανουαρίου 2022, άλλωστε, κοινοποιήθηκαν -μεταξύ άλλων- 19 δευτερογενείς εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρους στην Βουλγαρία στις περιοχές Χάσκοβο/Haskovo (2 εστίες), Κάρτζαλι/Kardzhali (7 εστίες) και Σμόλιαν/Smolyan (10 εστίες) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπενθυμίζει ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό ζωικό πληθυσμό και την κερδοφορία της κτηνοτροφίας, διαταράσσοντας τις μετακινήσεις φορτίων των εν λόγω ζώων και των προϊόντων τους εντός της Ένωσης και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

Προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος του νοσήματος στην Ελλάδα, συνιστάται η εντατικοποίηση της παθητικής επιτήρησης (η συλλογή και δειγματοληψία αίματος και ιστών μετά από τον εντοπισμό νεκρών αγριόχοιρων, ακόμη και μετά από τροχαία ατυχήματα) και η ενεργητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και κατοικιδίους χοίρους (δηλαδή η λήψη δειγμάτων από θηρευμένους αγριόχοιρους και κατοικιδίους χοίρους και η προσκόμισή τους στις κτηνιατρικές υπηρεσίες).

Το μέτρο αυτό, μάλιστα, θα πρέπει να εφαρμοστεί ιδιαίτερα στην περιοχή που εκτείνεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Σερρών, Ξάνθης, Δράμας, Ροδόπης και Έβρου). Παράλληλα θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία και στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

«Είναι ο Τζέφρι Επσταϊν ο διάβολος;»

«Είναι ο Τζέφρι Επσταϊν ο διάβολος;»Η ερώτηση, όπως την...

Σουρής Ζαχαρίας : Μήνυμα για την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Σήμερα ξεκινά η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μια περίοδος...

Πότε ο πρωκτικός πόνος πρέπει να σας ανησυχήσει και να επισκεφθείτε πρωκτολόγο

Παθήσεις που προκαλούν πόνο στην περιοχή του πρωκτού και...

Τα έθιμα που κρατούν ζωντανή την πολιτισμική συνέχεια και την τουριστική ανάπτυξη

Από το Μπουρανί του Τυρνάβου, μέχρι τον χορό των...
00:00:00

Πατρινό Καρναβάλι 2026: Δείτε τη μεγάλη παρέλαση

Κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα την Κυριακή. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img