instagram

Νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε πόσο πολύ το περιεχόμενο του Instagram προάγει τις διατροφικές διαταραχές σε γυναίκες και εφήβους. Και δεν αποτελεί έκπληξη: Υπάρχουν πάρα πολλά.

Τα δεδομένα, από την ομάδα SumOfUs έρχονται στη δημοσιότητα αμέσως μετά από μια σειρά εκρηκτικών (δημοσιευμάτων) της Wall Street Journal που υποστηρίζουν ότι η εταιρεία έχει πλήρη επίγνωση του αρνητικού αντίκτυπου της πλατφόρμας της – συμπεριλαμβανομένου του τοξικού αντίκτυπου που έχει στα κορίτσια σε εφηβική ηλικία.

Και ενώ οι ειδικοί στις διαταραχές διατροφής προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι το Instagram μπορεί να βοηθήσει στην τροφοδότηση διατροφικών διαταραχών, (αυτό) μαζί με τις νέες αναφορές δημιουργούν την εικόνα ενός προβλήματος που ξεφεύγει από τον έλεγχο.

«Οι ειδικοί στις διατροφικές διαταραχές ανησυχούν εξαιρετικά για τις επιζήμιες επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο σε εκείνους με διατροφικές διαταραχές, αλλά και σε εκείνους με διαταραγμένη διατροφή, διαταραχές της διάθεσης και κακή εικόνα του σώματός (τους)», δήλωσε η ψυχολόγος Σαμάνθα Ντε Κάρο, διευθύντρια κλινικής προσέγγισης και εκπαίδευσης στο Renfrew Center, ένα κέντρο παραμονής και θεραπείας για διατροφικές διαταραχές.

Πώς το Instagram μπορεί να βλάψει κορίτσια σε εφηβική ηλικία και νεαρές γυναίκες

Η νέα έκθεση του SumOfUs εξέτασε ένα δείγμα 720 αναρτήσεων στο Instagram, εκ των οποίων 240 αφορούσαν διατροφικές διαταραχές. Η έκθεση εξέτασε επίσης δημοσιεύσεις σχετικά με την πλαστική χειρουργική και τη λεύκανση του δέρματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 87,6% των δημοσιεύσεων που σχετίζονται με τη διατροφική διαταραχή ώθησαν μη εγκεκριμένα κατασταλτικά της όρεξης, ενώ σχεδόν το 53% προώθησε άμεσα τις διατροφικές διαταραχές.

Περιέλαβαν μερικά παραδείγματα επιβλαβών δημοσιεύσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προωθούν άμεσα τις ακραίες δίαιτες (όπως ένα καθημερινό πρόγραμμα γευμάτων που έχει πολύ λιγότερες από 200 θερμίδες την ημέρα), καθώς και εικόνες κοριτσιών σε εφηβική ηλικία με λεζάντες γεμάτες αρνητική συνομιλία με τον εαυτό.

Ωστόσο, υπάρχουν εκατομμύρια δημοσιεύσεις με hashtags που σχετίζονται με τη διατροφική διαταραχή και τα οποία το Facebook (το οποίο κατέχει το Instagram) κάνει ελάχιστα για να καταπολεμήσει, υποστηρίζει η έκθεση.

«Ενώ το Instagram αναλαμβάνει δράση για να αφαιρέσει τα πιο εμφανή hashtag που προάγουν τις διατροφικές διαταραχές, οι χρήστες του Instagram μπορούν εύκολα να το ξεπεράσουν χρησιμοποιώντας δημιουργικά hashtags … για να αποφύγουν τις προσπάθειες απόκρυψης του περιεχομένου τους», γράφουν οι ερευνητές.

Και οι ειδικοί ψυχικής υγείας προειδοποιούν ότι ακόμη και περιεχόμενο που δεν φαίνεται προφανώς τοξικό μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές για τους εφήβους. Για παράδειγμα, όταν οι influencers στο Instagram δημοσιεύουν βίντεο σχετικά με το τι τρώνε σε μια μέρα, πολλοί έφηβοι ακολουθούν πιστά τις συμβουλές τους, παρόλο που δεν είναι ειδικo;i διατροφής ή γιατροί – και μαθαίνουν να απορρίπτουν τις δικές τους προτιμήσεις και τις ενδείξεις πείνας, λέει η ΝτεΚάρο.

«Υπάρχει επίσης έρευνα που υποδηλώνει ότι η απλή πράξη επεξεργασίας και ανάρτησης μιας φωτογραφίας μπορεί δυνητικά να αυξήσει το άγχος, τις ανησυχίες για το βάρος και την παρόρμηση για περιορισμό (του)», προσθέτει.

Τι μπορούν να κάνουν οι έφηβοι και οι γονείς για αυτό

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το Facebook ή το Κογκρέσο θα πραγματοποιήσουν αλλαγές για την καλύτερη προστασία των εφήβων και των εφήβων από τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία και την εικόνα του σώματος. Το Facebook είχε προηγουμένως απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι οι πλατφόρμες του είναι επιβλαβείς για τους εφήβους, λέγοντας ότι η έρευνα που συνδέει την παρακμή της ψυχικής υγείας των εφήβων και τα κοινωνικά μέσα δεν είναι έχει αποδεικτικά στοιχεία.

Ωστόσο, τα στελέχη της εταιρείας συγκεντρώθηκαν για έκτακτες συνεδριάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν οι New York Times. Η εταιρεία πρόσφατα έβαλε στην άκρη τα σχέδια για το Instagram Kids, μια υπηρεσία που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 ως 12 ετών, τουλάχιστον για την ώρα.

Αλλά προς το παρόν, μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης του τοξικού αντίκτυπου του Instagram στην ψυχική υγεία των εφήβων πέφτει απόλυτα στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά.

«Όταν διάβασα την έκθεση συνέχισα να αισθάνομαι σοκ και να στενοχωριέμαι … αλλά δεν είναι καινούργιο», δηλώνει η Τζίλιαν Λάμπερτ, επικεφαλής στρατηγικής του The Emily Program, ενός προγράμματος θεραπείας διατροφικών διαταραχών. «Γνωρίζουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ιδιαίτερα οι εικόνες, έχουν πραγματικά σημαντικό αντίκτυπο στους ανθρώπους που τα βλέπουν. Ιδιαίτερα νέοι, αναπτυσσόμενοι εγκέφαλοι».

Οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν γνωρίζοντας απλώς τι λογαριασμούς έχουν τα παιδιά – συμπεριλαμβανομένων τυχόν “finstas” – και να τους ακολουθήσουν, παρότρυνε η Λάμπερτ. Μιλήστε απευθείας με τους εφήβους για το τι βλέπουν, για το τι δημοσιεύουν και πώς αισθάνονται για όλα αυτά. (Σημείωσε ότι είναι η ίδια μαμά εφήβων και δεν γνώριζε ότι τα παιδιά της είχαν άλλους λογαριασμούς στο Instagram για ένα χρόνο.)

Επίσης, ο καθορισμός σαφών ορίων για το πότε χρησιμοποιούν τις συσκευές τους μπορεί να βοηθήσει.

«Έχουν το κινητό τους στο δωμάτιο όλη τη νύχτα; Το WiFi είναι συνεχώς ανοιχτό;», λέει η Λάμπερτ. «Γνωρίζουμε ότι είναι δελεαστικό! Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά δεν θα αφήσουν το κινητό τους και θα πουν: ”Χμ, μάλλον δεν πρέπει να το κάνω άλλο. Δεν είναι καλό για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό μου”».

Επειδή τελικά, ενώ το Instagram μπορεί να είναι ένα τοξικό περιβάλλον για παιδιά από 8 – 12, έφηβους, και νέους ενήλικες, τα κοινωνικά μέσα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της σύνδεσης και της κοινωνικοποίησης για αυτούς – και μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να συνδεθούν με θεραπευτές και αξιόπιστες θεραπείες, για παράδειγμα, λέει η ΝτεΚάρο.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να είναι ένας τρόπος για τους νεότερους ανθρώπους να αναζητούν και να ακολουθούν ανθρώπους με ποικίλους σωματότυπους, ικανότητες, φύλα, φυλές, εθνότητες και σεξουαλικότητες για να αμφισβητήσουν τις τοξικές αφηγήσεις που μας προωθούν οι βιομηχανίες ομορφιάς και διατροφής», προσθέτει η ίδια.

Η πρόκληση είναι να βοηθήσουμε τους εφήβους να αξιοποιήσουν αυτά τα πιθανά πλεονεκτήματα, αποφεύγοντας παράλληλα περιεχόμενο που προάγει την καταστροφική συμπεριφορά – και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από τους γονείς. Ομάδες υπεράσπισης όπως το Fairplay εργάζονται για να κάνουν το Διαδίκτυο ασφαλέστερο για τους νέους, και απέρριψαν δημοσίως και έντονα το Instagram για παιδιά μαζί με ειδικούς στην ανάπτυξη παιδιών.

Η ίδια η εταιρεία πρέπει επίσης να κάνει κινήσεις. Νωρίτερα φέτος, το Instagram δοκίμασε την απόκρυψη του like ως έναν τρόπο για να προωθήσει την καλύτερη ψυχική υγεία κατά τη χρήση της εφαρμογής. Κάποιοι έχουν προτείνει άλλες αλλαγές στην εφαρμογή – όπως η ανάκληση φωτογραφιών που (δείχνουν ότι το πρόσωπο) έχει αλλάξει αισθητικά – θα μπορούσαν επίσης να κάνουν τη διαφορά.

Εναπόκειται σε όλους να πάρουν αυτό το ζήτημα στα σοβαρά. Υπενθυμίζοντας στους εφήβους και τους εφήβους ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και ο καθορισμός ορίων μπορεί επίσης να βοηθήσει.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 − twelve =