Η σύγχυση που παρατηρείται στους πολίτες αναφορικά με τους κινδύνους από την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, εντείνει τον φόβο και την επιφυλακτικότητα απέναντι στο σκεύασμα, παρότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους έξι εμβολιασμούς στη χώρα έχει πραγματοποιηθεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Ακολουθεί το χρονικό των κυριοτέρων σταθμών στην έως τώρα πορεία του σκευάσματος στην Ελλάδα.
- Σε συνεδρίασή της στις 5 Φεβρουαρίου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ομόφωνα την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας από 18 έως και 64 ετών.
- Στις 10 Απριλίου η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας από 30 έως και 64 ετών.
- Στις 15 Απριλίου, ανοίγει η ηλικιακή πλατφόρμα 60-64 για το συγκεκριμένο σκεύασμα, με μικρή όμως ανταπόκριση από την πλευρά του κόσμου. Με αυτό ως δεδομένο, αποφασίζεται, στις 27 του ίδιου μήνα να επεκταθεί η εμβολιαστική κάλυψη στους 30-39 και 2 μέρες αργότερα, στις ηλικίες 40-44.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, είχαμε αναφορές στον διεθνή τύπο για παρενέργειες του εμβολίου, πολλές εκ των οποίων αφορούσαν θρομβώσεις που παρατηρήθηκαν αρκετές ημέρες μετά την χορήγηση της δόσης και έθεταν σε σοβαρούς κινδύνους τους εμβολιασμένους.
Αρκετά καθυστερημένα, χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αλλά και η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, ανακοίνωσαν κάποια πολύ συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με το εν λόγω εμβόλιο. Αποκωδικοποιώντας λοιπόν τις σχετικές ανακοινώσεις της Επιτροπής, μέσα από λεγόμενα της προέδρου, ομότιμου καθηγήτριας Μαρίας Θεοδωρίδου, διαπιστώνουμε κάποιες επιπλέον αλήθειες για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca:
- Από την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα συνολικά 5.156.736 δόσεις εμβολίων εκ των οποίων 905.915 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca με το εμβόλιο Vaxzevria, δηλαδή το 17,6% ή ο ένας στους 6 εμβολιασμούς.
- Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας, (TTS), μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρίας AstraZeneca. Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα ηλικίας 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το Νοσοκομείο, 3 νοσηλεύονται και μια γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.
- Συγκριτικά, σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους δύο μήνες, 62 γυναίκες ηλικίας 30 έως 49 ετών νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου COVID-19 και 28 κατέληξαν.
- Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.
- Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα εμβόλια mRNA που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS, είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Να σχολιάσουμε εδώ, ότι αν και δεν “συστήνονται” τα mRNA εμβόλια, επί της ουσίας αναφέρεται ότι αν κάποια γυναίκα αισθάνεται ανασφάλεια με το AstraZeneca ή το Johnson $ Johnson, είναι καλύτερο να επιλέξει κάποιο άλλο.
- Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9.000.000 δόσεων, δεύτερων δόσεων, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις.
- Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, διαπιστώνουμε ότι παρά τις αστοχίες -ειδικά επικοινωνιακές- οι υγειονομικές αρχές επιμένουν στην χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και είναι σίγουρο ότι δεν θα ρίσκαραν την υγεία των πολιτών.
Την ίδια στιγμή, είναι γνωστό ότι παρενέργειες διαπιστώνονται σε όλα τα εμβόλια, όμως το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί μόνο στο συγκεκριμένο, κάτι που γεννά έντονα ερωτηματικά.