klama-paidiou

Το κλάμα είναι μια υγιής, φυσική συναισθηματική απελευθέρωση για τα παιδιά. Λέγοντας στα παιδιά να σταματήσουν, ουσιαστικά τους λέμε ότι τα συναισθήματά τους δεν είναι σημαντικά. Αλλά, η οπτική ενός παιδιού για τον κόσμο είναι πολύ διαφορετική από τη δική σας. Κάτι που μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο στα μυαλά τους μπορεί να είναι τεράστιο.

Όταν το παιδί κλαίει ασταμάτητα μπορεί να ενδώσετε στις απαιτήσεις του για το κάνετε να σταματήσει. Ή, μπορεί να «σπάσετε» και να φωνάξετε μερικές λιγότερο θετικές φράσεις όπως «Σταμάτα να κλαις!» ή το αγαπημένο της παλιάς σχολής «Αν δεν σταματήσεις, θα φας ένα χέρι ξύλο!».

Στο σημείο αυτό, ίσως πιστεύετε ότι έχετε μόνο δύο επιλογές για να σταματήσετε το κλάμα του παιδιού: να ενδώσετε ή να φωνάξετε και να το τρομοκρατήσετε για να συμμορφωθεί. Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μια καταπληκτική τρίτη επιλογή, που δεν κάνει τα πράγματα χειρότερα, δεν τρομάζει και δεν απομονώνει το παιδί. Αυτή η επιλογή είναι η ενσυναίσθηση.

Πώς λειτουργεί η ενσυναίσθηση 

Όταν απορρίπτετε ή ελαχιστοποιείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας, φωνάζοντας λ.χ. «Σταμάτα να κλαις», στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνετε είναι να δυσκολεύετε τον εαυτό σας. Τα καλά νέα είναι ότι αντί της αρνητικότητας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θετικές φράσεις για να καταπραΰνετε το μικρό σας έτσι ώστε να σταματήσει το κλάμα.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, βέβαια, για να συνηθίσετε να χρησιμοποιείτε αυτές τις νέες θετικές φράσεις… αλλά όπως συμβαίνει με κάθε γονική τακτική, όσο περισσότερο εξασκείστε τόσο θα βελτιώνεστε.

8 θετικές φράσεις που πρέπει να πείτε αντί για «Σταμάτα να κλαις!»

Ορίστε μερικές προτάσεις για να υποστηρίξετε το παιδί σας μέσω των συναισθημάτων του (ή δείχνοντας ενσυναίσθηση):

  1. Δεν πειράζει, κλάψε αν αυτό χρειάζεσαι

Οι ενήλικες είναι ειλικρινείς όταν λένε «σταμάτα να κλαις, είσαι καλά», αλλά το θέμα είναι ότι το παιδί σας δεν είναι καλά αυτή τη στιγμή. Σίγουρα δεν αισθάνεται καλά. Παρόλο που προσπαθείτε να είστε καθησυχαστικοί, μπορεί να θεωρηθεί ότι ελαχιστοποιείτε τα συναισθήματά τους. Ένα απλό «δεν πειράζει, κλάψε αν αυτό χρειάζεσται» μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.

  1. Βλέπω ότι είσαι αναστατωμένος για…

Αν το μικρό σας θέλει να του αγοράσετε ένα ζαχαρωτό και εσείς του πείτε όχι, κάτι που το κάνει να κλαίει, δεν χρειάζεται ή να το αγνοήσετε ή να του δώσετε την καραμέλα. Αντ’ αυτού, μπορείτε να πείτε «Βλέπω ότι έχεις στενοχωρηθεί για το ζαχαρωτό. Ξέρω ότι το θέλεις πραγματικά, αλλά αυτή δεν είναι μια υγιής επιλογή και θέλω να είσαι υγιής». Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε την άποψή του και επικυρώστε τα συναισθήματά του, χωρίς όμως να ενδώσετε.

  1. Είσαι απογοητευμένος, το καταλαβαίνω. Δεν πειράζει, είμαι εδώ για σένα

Μερικές φορές τα παιδιά έχουν μια πολύ δύσκολη μέρα. Μια σειρά από έντονα συναισθήματα μπορεί να τα κάνει να ξεσπάσουν και δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι τι πραγματικά πυροδότησε το κλάμα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να έχετε απλώς μια θετική στάση και να είστε εκεί μαζί τους. Μείνετε κοντά, κρατήστε τα, κουνήστε τα, χαϊδέψτε τα στον ώμο. Απλώς περιμένετε μαζί τους μέχρι να περάσει η καταιγίδα και ενημερώστε τα ότι είστε εκεί.

  1. Ξέρω ότι είσαι κουρασμένος. Συγγνώμη, γλυκέ μου

Μπορείτε να συνεχίσετε με μερικές θετικές φράσεις όπως: «Είμαστε πολύ ώρα μακριά από το σπίτι, θα φύγουμε σύντομα και θα μπορέσεις να ξεκουραστείς». Μερικές φορές τα παιδιά διαλύονται από την απόλυτη εξάντληση! Ίσως να είστε έξω και να χάσατε την ώρα του ύπνου. Ενημερώστε τα ότι καταλαβαίνετε πόσο κουρασμένα είναι κι ότι θα τα αφήσετε να ξεκουραστούν το συντομότερο δυνατό.

  1. Αυτό ήταν πραγματικά τρομακτικό! Εδώ είμαι για σένα

Τα μικρά δεν κλαίνε μόνο όταν είναι κουρασμένα ή καταβεβλημένα, μπορούν επίσης να κλάψουν ως αντίδραση σε κάτι που τα φοβίζει. Και πάλι θέλετε να αναγνωρίσετε πώς αισθάνονται και να τα ενημερώσετε ότι είστε εκεί για να τα υποστηρίξετε για να ξεπεράσουν το φόβο τους.

  1. Θα σε βοηθήσω να βρεις τη λύση

Τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα σχεδίασες όταν είσαι μικρός, κάτι που οδηγεί σε πολλή απογοήτευση και κλάματα που βασίζονται στην απογοήτευση. Εάν βλέπετε το παιδί σας να δυσκολεύεται να ολοκληρώσει μια εργασία και κάθε λεπτό που περνάει αναστατώνεται όλο και περισσότερο, μπορείτε να του προσφέρετε βοήθεια. Μόλις ολοκληρώσει αυτό στο οποίο είχε «κολλήσει», τα δάκρυα λογικά θα σταματήσουν.

  1. Ξέρω, δεν φαίνεται δίκαιο

Τα παιδιά δεν κατανοούν τους κανόνες. Επίσης, δεν έχουν πολύ έλεγχο για το πώς θα πάει η μέρα τους. Το οποίο, όπως μπορείτε να φανταστείτε, μπορεί να είναι δυσβάσταχτο και ναι φαίνεται άδικο σε ένα μικρό παιδί. Σε τέτοιες περιπτώσεις το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμπάσχετε.

  1. Πες μου τα πάντα, ακούω

Όλοι θέλουν να νιώθουν ότι ακούγονται, ακόμα και τα παιδιά. Εάν το παιδί σας κλαίει για μια κατάσταση που συνέβη, αφήστε το να σας πει τι έχει συμβεί. Θα το βοηθήσει να ξεπεράσει τα συναισθήματά του και να ξέρει ότι είστε εκεί για να το υποστηρίξετε ό,τι κι αν συμβαίνει.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

13 − 1 =