xristougenna-kythira

Ζυγώνουν Χριστούγεννα και όλοι έχουν ξεκινήσει τον προγραμματισμό των διακοπών τους. Μέρες ζεστές, οικογενειακές, που όμως έχουν ατονήσει τα τελευταία χρόνια στο αποστειρωμένο πρίσμα μέσα από το οποίο τα φιλτράρει η απρόσωπη ζωή της πόλης, που έχει επιβαρυνθεί από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας. Μήπως, τελικά, η επιστροφή στο οικείο εκείνο αίσθημα της απλότητας που προσφέρει ένας τόσο δα μικρός τόπος, όπως τα Κύθηρα, είναι η πεμπτουσία της μεγάλης γιορτής;

Παρακάτω, θα δούμε τους λόγους για τους οποίους προτείνουμε το νησί ως το ιδανικό μέρος για αξέχαστα Χριστούγεννα.

1) Επιστροφή στη Φύση

Χριστουγεννιάτικη βόλτα στην εξοχή των Κυθήρων. Επιλέγουμε το δίκτυο μονοπατιών, ορίζουμε διαδρομή και ξεκινάμε να ανακαλύψουμε τις ομορφιές του Τσιρίγο. Επισκεφτείτε μνημεία που δεν είχατε την ευκαιρία να δείτε το καλοκαίρι, περπατήστε στις ερημικές παραλίες του νησιού, ανακαλύψτε τις πηγές με το καθάριο νερό και εξασκείστε την φωτογραφική σας ικανότητα, αποθανατίζοντας την χειμερινή όψη του νησιού, η οποία είναι εξίσου μοναδική.

Να θυμάστε: Τα Κύθηρα είναι σαν ένα καρτ ποστάλ που μένει πάντα επίκαιρο στο χρόνο. Κάθε φορά, σου συστήνεται μέσα από μια εντελώς ανανεωμένη ματιά, χαρίζοντάς σου την συγκίνηση της εμπειρίας που βιώνεις για πρώτη φορά. Την κάθε φορά.

Ακόμα, όμως, και αν δεν είμαστε οι κατεξοχής περιπατητές, η αύρα και μόνο του νησιού, είναι αρκετή για να αλλάξει -προς το καλύτερο- την διάθεσή μας.

Μην ξεχνάτε: Το Τσιρίγο χρησίμευσε ως κάθε λογής καταφύγιο μέσα στους αιώνες. Πόσο μάλλον στους καιρούς μας, όταν και προσφέρεται ως τέτοιο για να ξορκίσουμε την μοναξιά και την ρουτίνα της πόλης.

2) Οικογενειακό σμίξιμο

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν, πρωτίστως, οικογενειακό χαρακτήρα. Ευκαιρία λοιπόν, για Χριστούγεννα στο νησί, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον παππού και την γιαγιά να νιώσει και πάλι την σύνδεση με την φυσική του συνέχεια στην ζωή και τις χαρές της. Η μάζωξη δίπλα στο δέντρο, με ιστορίες για την χρονιά που πέρασε, συνοδεία ψητού κάστανου, το άνοιγμα των δώρων παραμονή της μεγάλης γιορτής, το παραδοσιακό “χαρτάκι” λίγο πριν μπει ο νέος χρόνος, όλα αφορούν την οικογένεια. Μαζί και οι προσωπικές εξομολογήσεις για όσα πέρασαν αλλά και αυτά που προσμένουμε να έρθουν. Πέραν τούτου, είναι ευκαιρία να μοιραστείτε ωραίες στιγμές με ανθρώπους που είχατε συναντήσει το καλοκαίρι αλλά δεν είχατε την δυνατότητα να βρεθείτε όσο θα θέλατε, λόγω του ότι είναι πολύ απασχολημένοι κατά την διάρκεια της θερινής σεζόν.

Να θυμάστε: Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της αναγέννησης, άρα, εξ ορισμού, επιστροφής στο αρχικό κύτταρο ζωής, δηλαδή την οικογένεια.

3) Πανδημικός απο-συνωστισμός

Χριστούγεννα στην πόλη την εποχή του κορονοϊού. Δεν ακούγεται ιδιαίτερα ευοίωνο ως προοπτική. Φόβος του συνωστισμού, φόβος της υπερέκθεσης, φόβος της διαρκούς αστυνόμευσης στα πάντα. Όλα τα παραπάνω ισχύουν μεν και στα Κύθηρα, αλλά σε σαφώς μικρότερες δόσεις. Οπότε, αν επιθυμείτε μια σχετική αποφόρτιση, το νησί προσφέρεται. Όπως προσφέρεται και για έναν γρήγορο εμβολιασμό στο σύγχρονο νοσοκομείο μας.

Να θυμάστε: Κι αυτό, θα περάσει, όπως τόσες και τόσες άλλες δύσκολες καταστάσεις που έχουμε βιώσει ως χώρα και ως πλανήτης γενικότερα. Απλά, το νησί βοηθάει να αμβλύνουμε λίγο τις γωνίες της δύσκολης εξίσωσης που όλοι βιώνουμε.

4) Υγιεινή διατροφή

Οι γιορτές του τέλους του έτους, αποτελούσαν ανέκαθεν ευκαιρία να το «ρίξουμε λίγο έξω» διατροφικά. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, σοκολατένια αβγά, η παραδοσιακή γαλοπούλα ή το κατσικάκι και τα κάθε λογής καλούδια του γιορτινού τραπεζιού, αποτελούν πειρασμό, από τον οποίο δύσκολα ξεφεύγει κανείς. Απλά, σκεφτείτε το. Δεν είναι το ίδιο πράγμα να παραδίνεσαι στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα τρανς λιπαρά των τυποποιημένων, συσκευασμένων παρασκευασμάτων, με το να εντρυφείς στα «καθαρά» και αγνά υλικά με τα οποία η γιαγιά προσφέρει από την καρδιά τα κεραστικά της.

Ευκαιρία, επιπλέον, να βγείτε στη φύση για να μαζέψετε χόρτα του βουνού και μανιτάρια. Για τα μανιτάρια, συμβουλευτείτε έναν έμπειρο πάνω στο νησί, όπως τον Βιβλιόγατο. Θα τον βρείτε στο Λιβάδι και θα σας εξηγήσει τα μυστικά των μανιταριών. Προτιμήστε ένα ντόπιο κατσικάκι στο φούρνο που είναι πιο υγιεινό από τα «βιομηχανοποιημένα προϊόντα» των υπεραγορών της πόλης. Επίσης, δοκιμάστε το φρέσκο αγουρέλαιο καθώς και το καινούργιο κρασί.

Να θυμάστε: Είναι νομοτελειακό ότι θα λαδώσουμε λίγο παραπάνω το αντεράκι μας τα Χριστούγεννα. Ας φροντίσουμε να το κάνουμε με αγνά προϊόντα από τον τόπο μας.

5) Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

Γιορτές, σημαίνει δώρα. Σημαίνει επιπλέον έξοδοι, επιπλέον έξοδα. Τα οποία, εφόσον γίνουν στο νησί, ενισχύουν την τοπική οικονομία. Οπότε, σε τούτη την περίπτωση, δεν βλάπτει αν δούμε τα πράγματα με λίγο περισσότερη τοπικιστική διάθεση.

Ένα γεύμα σε εστιατόριο του νησιού, δώρα και γλυκά από τα τοπικά μαγαζιά και γενικότερα προϊόντα τοπικής παραγωγής, θα βοηθήσουν να τονώσουμε την τοπική οικονομία που το έχει τόσο ανάγκη.

Να θυμάστε: Στην πόλη, μετράς όσα ξοδεύεις. Στο νησί, ό,τι ξοδέψεις, μετράει.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve − three =