Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις «λίστες Πέτσα» και την Opinion Poll που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έφτιαξε καθεστώς, δίνοντας λεφτά στα Μέσα για να τον λιβανίζουν» και χαρακτήρισε «βαθιά ανήθικο αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων».

Για «κινήσεις χάριν εντυπώσεων μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε άμυνα», μίλησε ο Γιάννης Ραγκούσης απαντώντας στην πρόταση  που κατέθεσε εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Χάρης Θεοχάρης, να ξεκινήσει η έρευνα από το 2015. Για προσπάθεια «απονεύρωσης» της ουσίας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε ο Νίκος Βούτσης.

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να αφαιρέσει από την αντιπολίτευση τη δυνατότητά της για εξεταστικές επιτροπές, έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης από το Κίνημα Αλλαγής και πρόσθεσε: «Ελάτε στην επιτροπή να διευρύνετε την υπόθεση». «Δεν έχει νόημα η για επικοινωνιακούς λόγους αντεπίθεση της ΝΔ» σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ. «Είναι υποκριτικό να τίθεται αυτό το θέμα τώρα» είπε ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση, ενώ  για «προσπάθεια αποπροσανατολισμού» μίλησε η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25.

Πάντως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σημείωσαν ότι η χρονική επέκταση της έρευνας μπορεί να συμφωνηθεί όταν συσταθεί η εξεταστική επιτροπή.

Γ. Κατρούγκαλος: Προφανής σκοπιμότητα χειραγώγησης ΜΜΕ και της κοινής γνώμης

Υπήρξε προφανής πολιτική σκοπιμότητα ενίσχυσης εκείνων των σταθμών που κατά τη συνείδηση της κυβέρνησης μπορούσαν να χειραγωγηθούν, υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ανέβηκε ως πρώτος ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα της Ολομέλειας για να αιτιολογήσει την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Για αντίστοιχη επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης, μίλησε και για το δεύτερο σκέλος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σχέση με την εταιρεία Opinion.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική μας ιστορία η υπόθεση της λίστας Πέτσα-Μητσοτάκη. Πήραν χρήματα μέσα που έκλεισαν ή που δεν υπάρχουν», είπε, σημειώνοντας πως συνολικά 239 ιστότοποι έλαβαν χρήματα ενώ δεν περιλαμβάνονταν στο μητρώο online των ΜΜΕ που έχει συσταθεί ακριβώς για να υπάρχει διαφάνεια.

«Υπήρχαν περιπτώσεις πρωτοφανούς φαιδρότητας. Χρηματοδοτήθηκε το site Εν Λευκώ, που είναι ιστότοπος καταστήματος λευκών ειδών, γιατί παρεξηγήθηκε ως ιστότοπος του ραδιοφωνικού σταθμού Εν Λευκώ», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μίλησε για τη χρηματοδότηση δύο σελίδων του Μένιου Φουρθιώτη, οι οποίες «δεν είχαν καν ενημέρωση» την ίδια ώρα που δεν χρηματοδοτήθηκε καθόλου, όπως είπε, το site του Σεραφείμ Κοτρώτσου.

«Χτυπητή περίπτωση παρόμοιας αναντιστοιχίας χρηματοδότησης με βάση την εμβέλεια του μέσου είναι η “Εφημερίδα των Συντακτών” που έλαβε 30.000 για την έντυπη μορφή της και μόλις 10.000 ευρώ για ιστοσελίδα της, ενώ μια άλλη ιδιαίτερα φιλική εφημερίδα προς την κυβέρνηση που είχε ιστότοπο, ο “Φιλελεύθερος”, έλαβε 60.000 για την εφημερίδα και 120.000 ευρώ για την ιστοσελίδα», επεσήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι ο “Φιλελεύθερος έκλεισε” μετά από αυτήν τη χρηματοδότηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι μόλις 1% της χρηματοδότησης δόθηκε σε μέσα της αντιπολίτευσης ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της εφημερίδας Documento για να τονίσει ότι ο ίδιος ο κ. Πέτσας έχει συνομολογήσει, ουσιαστικά, ότι η εφημερίδα δεν χρηματοδοτήθηκε για λόγους γραμμής της.

«Έχετε απροθυμία και δυσανεξία στην αλήθεια και στο να γίνει πραγματικός έλεγχος, είστε επικίνδυνοι στα θέματα της δημοκρατίας, ήρθε η ώρα πια να φύγετε», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η ΝΔ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «που στερείται αντικειμένου και αποτελεί απλώς ένα αντιπολιτευτικό πυρότεχνημα» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στην πρόταση που είχε προαναγγείλει πως θα καταθέσει το κυβερνών κόμμα.

Για «πάγια πολιτική θέση του Κινήματος Αλλαγής, να βγουν όλα στο φως» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου. Όπως είπε, θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα ψηφίζαμε και την πρόταση που είχε προαναγγείλει η ΝΔ, ότι θα κατέθετε, και απορούμε γιατί δεν είπε καμία κουβέντα γιατί δεν τη κατέθεσε τελικά, για τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος» είπε ακόμη ενώ πρόσθεσε πως το ΚΙΝΑΛ είναι θετικό στη διεύρυνση των ορίων.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ

«Ναι» στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν εγκαίρως ότι θα ψηφίσουν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, ενώ χθες και το ΚΙΝΑΛ σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας οριστικοποίησε την εξαρχής θετική θέση που είχε διατυπώσει. Έτσι, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να συγκεντρώσει 141 ψήφους, τη στιγμή που απαιτούνται 120. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει 86 βουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ25 8.

Διόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ότι η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ύστερα από πολλές αναβολές γίνεται με απόντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για την διεθνή διάσκεψη που οργανώνει η γαλλική προεδρία για τη Λιβύη. Έτσι δεν θα αναγκαστεί να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης που βρίσκεται στα υπουργικά έδρανα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 3 =