Ισχαιμικό επεισόδιο υπέστη ο Ζακ Κωστόπουλος από τα χτυπήματα που δέχθηκε, χωρίς να είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ποια κάκωση ήταν εκείνη που επέφερε το θάνατο, όπως “διέγνωσε” ο ιατροδικαστής Νικ. Καλογριάς καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
“Ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος έκανε ένα ισχαιμικό επεισόδιο από τις κακώσεις χωρίς να προσδιορίζεται ποιά ήταν αυτή που το προκάλεσε. Επίσης αποκλείστηκαν με τις εξετάσεις άλλοι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό”, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα ευρήματα της έκθεσης νεκροψίας – νεκροτομής, και δήλωσε στο δικαστήριο:
“Έχω ξαναδεί με ένα ξυλοδαρμό κάποιος να κάνει ισχαιμικό και να καταλήξει, δεν είναι όμως συχνό”.
Ο ιατροδικαστής υποστήριξε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν είχε κάποιο ιατρικό πρόβλημα συνέπεια του οποίου θα μπορούσε να επέλθει ο θάνατος, καταρρίπτοντας έτσι την υπερασπιστική γραμμή.
Μάρτυρας: Είχε πολλά σημεία εξόδου. Είχε βαθιές εκδορές, τραύματα στα χέρια στο κεφάλι. Εκδορές και τραύματα που με όποιο μηχανισμό και αν έγιναν, είναι τραύματα που μερικά από αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να βγει αίμα. Η ιατροδικαστική διερεύνηση έχει σαν στόχο να συνδυάσει τα αντικειμενικά ευρήματα με την αιτία θανάτου.
Εισαγγελέας: Αν κάποιος πάσχει από καρδιακά νοσήματα θα φαίνεται από την έκθεση;
Μάρτυρας: Βεβαίως.
Εισαγγελέας: Δεν είχε προβλήματα καρδιάς. Η λιπώδης εμφάνιση του ήπατος μπορεί να έχει σχέση με την ρήξη μυοκαρδίου;
Μάρτυρας: Όχι. Στα 22 χρόνια ποτέ δεν έχουμε θεωρήσει ότι είναι αιτία θανάτου.
“Δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγεία. Είμαι κάθετη σε αυτό”
Στο βήμα του μάρτυρα είχε ανέβει νωρίτερα η φίλη του Ζακ Κωστόπουλου, με την οποία συνομιλούσε τηλεφωνικά λίγη ώρα πριν δεχθεί επίθεση στην οδό Γλαδστωνος.
Η εκπαιδευτικός είχε αποκτήσει φιλικές σχέσεις με τον 33χρονο, καθώς είχε σχέσεις με φιλοζωικά σωματεία και τον είχε βοηθήσει όταν είχε χάσει το σκύλο του.
«Στο γεγονός καθ’ αυτό δεν ήμουν καν στην Αθήνα. Λίγες ώρες πριν, μου είχε τηλεφωνήσει και μιλούσαμε περί ανέμων και υδάτων, αλλά άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι ήθελε να φαίνεται ότι μιλούσε. Μου είπε ότι περίμενε έναν φίλο του, του είπα να κλείσουμε δύο φορές και μετά μου είπε «σε παρακαλώ μην κλείσεις το τηλέφωνο». Του είπα να γυρίσει σπίτι γιατί πολλές φορές είχε δεχθεί μπούλινγκ και φοβήθηκε. Τον άκουσα να λέει σε κάποιον: «Κύριε, μπορώ να σας ρωτήσω κάτι;» και έκλεισε το τηλέφωνο και δεν με ξαναπήρε. Τον κάλεσα αργότερα, αλλά ήταν κλειστό και θεώρησα ότι του είχαν κλείσει το τηλέφωνο. Είχαμε μόνο μια διαφωνία γιατί ήπιε το βράδυ δυο μπύρες. Εγώ θυμάμαι τον τρόμο που είχε στη φωνή του», περιέγραψε η μάρτυρας.
Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό, ήταν τρομαγμένος. «Δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας» τόνισε, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης σχετικά με την κατάσταση της υγείας του:
«Είμαι κάθετη σε αυτό. Ανησυχούσα για την υγεία του, όπως για όλο τον κόσμο. Δεν ήταν ότι ο Ζαχαρίας δεν ήταν καλά. Δεν θέλω ο δικός μου χαρακτήρας να οδηγήσει στο να βγει λάθος εντύπωση».
Έντονη αντιπαράθεση πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης
Η προσπάθεια της υπεράσπισης να αναδείξει τα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας του 33χρονου, προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης.
Ο συνήγορος Ορφέας Φίλος είπε, εξετάζοντας τη μάρτυρα:
«Αλλάζετε όλη την κατάθεσή σας σε σχέση με την υγεία του Ζακ» και στρεφόμενος προς την πολιτική αγωγή: «Να φέρετε τον ιατρικό φάκελο που έπρεπε να είναι στους ιατροδικαστές, είναι ντροπή αυτό το θέμα».
Αμέσως μετά, η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου, Κλειώ Παπαπαντολέων, εξήγησε ότι η διαδικασία είναι να απευθυνθούν στο νοσοκομείο εφόσον κριθεί ότι χρειάζονται τα έγγραφα για να διαβιβαστούν στο δικαστήριο. «Θα προσκομίσουμε όλα τα ιατρικά έγγραφα που αφορούν στο Ζακ Κωστόπουλο και ό τι άλλο χρειαστεί το δικαστήριο μπορεί να ζητηθεί» επεσήμανε.
Πολιτική Αγωγή: Θέλω να σας ρωτήσω, γιατί ο ισχυρισμός της υπεράσπισης είναι ότι πέθαινε, και πέθανε στη Γλάδστωνος. Θα σας το έλεγε αν δεν ένιωθε καλά;
Μάρτυρας: Αν δεν αισθανόταν καλά, θα μου το έλεγε. Εγώ μόνο πανικόβλητο τον είδα. Δεν τα έχω δει τα βίντεο γιατί ήταν πέρα από τις δυνάμεις μου.
Υπεράσπιση: Έχετε αναφέρει περιστατικό με εφίδρωση, κόπωση και ταχυκαρδία…
Μάρτυρας: Είχε μόλις βρει το σκυλάκι του και από τη χαρά του αντιδρούσε.
Ένταση στη δίκη
Στην ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης οδηγήθηκε το δικαστήριο ύστερα από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του ιατροδικαστή και της υπεράσπισης. Ο Νίκος Καλογριάς εξεταζόμενος από συνηγόρους υπεράσπισης δέχθηκε σειρά ερωτήσεων γύρω από τα ευρήματα της έκθεσης νεκροψίας νεκροτομής, ενώ αρκετές φορές βρέθηκε στο σημείο να σχολιάζει:
«Ως ιατροδικαστής νιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ για τα ευρήματα της ιατροδικαστικής. Εμείς κάνουμε ο καθένας 1000 νεκροτομές και κάνουμε τη δουλειά μας. Αν πρέπει να απολογηθώ… έχω τη διάθεση να σας απαντήσω, αρκεί να μπορώ».
Η τοποθέτηση του μάρτυρα ότι δεν μπορεί να κρίνει ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδότηση του μηχανισμού στρες, έφερε περισσότερες ερωτήσεις, με έναν υπερασπιστή να προκαλεί τον έντονο εκνευρισμό του ιατροδικαστή.
Μάρτυρας: Δεν μπορούμε να ποσοστοποιήσουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στο αποτέλεσμα.
Συνήγορος: Υπάρχουν έξι άνθρωποι που δικάζονται από αυτά που είπατε εσείς.
Μάρτυρας: Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Να ανακαλέσετε αυτό που είπατε. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας όπως κάνουμε κάθε μέρα σε όλες τις περιπτώσεις. Ειναι δυνατόν να είναι κατηγορούμενοι από εμένα; Ποτέ δεν έχω ξανακουσει στα είκοσι δύο χρόνια ότι ο ιατροδικαστής που κάνει τη δουλειά του, κάνει κατηγορουμένους. Δημιουργεί εντυπώσεις και σε αυτούς τους ανθρώπους. Με προσβάλλατε. Εχω δικαίωμα… Και έχω και θυμό. Είναι δυνατόν να λέτε ότι ο ιατροδικαστής τους κατέστησε κατηγορουμένους;
Πολιτική Αγωγή: Οι πράξεις τους, τους κατέστησαν κατηγορουμένους.
Το δικαστήριο διέκοψε μετά από σχετικό αίτημα και του μάρτυρα για να πέσουν οι τόνοι.