xirodermia

Το ξηρό δέρμα είναι συνήθως μια κατάσταση αβλαβής και εύκολα θεραπεύσιμη, από τη στιγμή που θυμάστε να χρησιμοποιείτε σε τακτική βάση κάποια ενυδατική κρέμα.

Τι γίνεται, όμως, αν η επιδερμίδα παραμένει ξεφλουδισμένη, ή αν προκαλείται κνησμός, ανεξάρτητα από το πόση ενυδατική κρέμα χρησιμοποιείτε;

Αν η κρέμα δεν σας ανακουφίσει και το δέρμα σας εξακολουθεί να παραμένει ξηρό και επιπρόσθετα αυτή η κατάσταση συνοδεύεται και από άλλα παράξενα συμπτώματα που δεν εξηγούνται, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Ποια προβλήματα υγείας -ιδιαίτερα σοβαρά- μπορεί να κρύβει το ξηρό δέρμα:

Διαβήτης

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο ο διαβήτης να επηρεάσει το δέρμα.

Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι διαχρονικά υψηλά, το σώμα χάνει υγρά με ταχύτερο ρυθμό, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί αφυδάτωση του δέρματος.

Ο διαβήτης μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά σας να ιδρώνετε κανονικά, μειώνοντας την ποσότητα υγρασίας στο δέρμα.

Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, το ξηρό, σκασμένο δέρμα σας μπορεί να γίνει ευάλωτο στα βακτήρια που τρέφονται με γλυκόζη, αφήνοντάς σας επιρρεπή σε δυνητικά επικίνδυνες λοιμώξεις.

Φυσικά, το ξηρό δέρμα από μόνο του σπάνια αποτελεί ένδειξη διαβήτη.

Θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως:

-έντονη δίψα,

-μεγάλη ποσότητα ούρων και,

-πείνα μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.

Η κόπωση και η θολή όραση είναι επίσης συχνά συμπτώματα.

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει αν έχετε σάκχαρο με μια απλή εξέταση αίματος.

Υπολειτουργικός θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό όλων των ιστών.

Όταν τα επίπεδα αυτών των ορμονών είναι χαμηλά, μια κατάσταση που είναι γνωστή και ως υποθυρεοειδισμός, αυτός είναι ικανός λόγος για να αισθάνεστε ρίγη, να κρυώνετε πιο εύκολα, να έχετε προβλήματα μνήμης, άγχους, σύγχυσης, αλλά και δυσκοιλιότητας.

Κι επειδή οι ορμόνες του θυρεοειδούς έχουν υποδοχείς στο δέρμα και ο ρόλος τους είναι να εξασφαλίσουν ότι τα νέα κύτταρα θα συνεχίσουν να αντικαθιστούν εκείνα που χάνονται, όταν τα επίπεδά τους είναι χαμηλά, το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό, τραχύ και φολιδωτό.

Ο γιατρός σας μπορεί να επιβεβαιώσει, ή να αποκλείσει μια τυχόν διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα, μετά από μια σειρά εξετάσεων αίματος.

Αν διαγνωστείτε με υποθυρεοειδισμό, θα χρειαστεί να πάρετε φάρμακα, προκειμένου να φέρετε τα ορμονικά επίπεδα στο επιθυμητό σημείο, αν και μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και με την κατάλληλη διατροφή, καταναλώνοντας τροφές υψηλές σε ιώδιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Νεφρική νόσος

Περισσότεροι από 26 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από νεφρική νόσο και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, κυρίως επειδή τα συμπτώματα όπως:

-η κόπωση,

-προβλήματα συγκέντρωσης,

-ή διαταραχών στον ύπνο,

-η αυξημένη ούρηση και,

-το πρήξιμο, συχνά αποδίδονται σε άλλες παθήσεις.

Το ξηρό δέρμα και η φαγούρα, που εμφανίζονται όταν τα νεφρά δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία μετάλλων και θρεπτικών ουσιών στο αίμα, είναι ένα ακόμα, σημάδι που πολύ εύκολα παραβλέπεται.

Tα άτομα με νεφρική νόσο τείνουν να μην εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι τα τελευταία στάδια, όταν τα νεφρά αποτυγχάνουν να λειτουργήσουν σωστά, ή όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα.

Ο μόνος τρόποςγια να γνωρίζετε με βεβαιότητα αν πάσχετε από νεφρική νόσο είναι να κάνετε εξετάσεις αίματος.

Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, οικογενειακού ιστορικού νεφρικής ανεπάρκειας ή αν είστε άνω των 60 ετών, είναι σημαντικό να κάνετε εξετάσεις κάθε χρόνο.

Καρκίνος του δέρματος

Εάν έχετε ένα παχύ, τραχύ, ασυνήθιστο κόκκινο σημάδι που αιμορραγεί, έχει φουσκώσει ή είναι γδαρμένο, θα μπορούσε να είναι ένα πλακώδες καρκίνωμα (ακανθοκυτταρικό) του δέρματος.

Πρόκειται για τη δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος, που θα μπορούσε επίσης να μοιάζει με:

-εξόγκωμα,

-ελιά ή,

-ανοιχτή πληγήμε υπερυψωμένες άκρες και κρούστα στην επιφάνειά της.

Πρόκειται για μια επίμονη κατάσταση που μπορεί να θεραπευτεί και στη συνέχεια να εμφανιστεί εκ νέου.

Οφείλεται κυρίως στην αθροιστική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως συνήθως δημιουργείται σε περιοχές που εκτίθενται συχνά στον ήλιο, όπως το πρόσωπο.

Είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, αρκεί να το εντοπίσετε νωρίς.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία και μεγαλώσει, ενδέχεται να παραμορφώσει την περιοχή του δέρματος, όπου έχει αναπτυχθεί και σε ορισμένες, σπάνιες περιπτώσεις, είναι ακόμα και θανατηφόρο.

Στην δερματολογία υπάρχει ένας ασφαλής κανόνας:

Όταν ένα πρόβλημα στο δέρμα δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό, τότε έχει την τάση να εξαφανίζεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Αν δεν το κάνει, τότε πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 + 7 =