Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Ξεκινάει η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Κυθήρων

Ξεκινάει η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Κυθήρων

houses near ocean
Photo by Jason Blackeye on Unsplash

Υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο είναι Αναθέτουσα Αρχή, η σύμβαση με την ανάδοχο Ένωση «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε. – MTC – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΑΙΚ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε. – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ε.Ε. – ΝΕΞΟΥΣ ΝΤΙΖΑΙΝ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Ε.Ε. – ORBIS ENGINEERING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ι.Κ.Ε. – ORBIS ENGINEERING – ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΗΣ Κ. – ΚΑΝΔΗΛΑ Θ. Ο.Ε. – ΚΑ.ΠΑ. Ο.Ε.» για την εκπόνηση της μελέτης «ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ (ΔΕ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ, ΚΥΘΗΡΩΝ)» με μέγιστη συμβατική αμοιβή 742.486,80€ (πλέον Φ.Π.Α.). Η χρηματοδότησή προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο Δήμος μας βρίσκεται μέσα στην πρώτη ομάδα Δήμων πανελλαδικά που ξεκινάει η υλοποίηση των σχετικών συμβάσεων.

Αντικείμενο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Κυθήρων (ΔΕ Κύθηρων, ΔΕ Αντικυθήρων) είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρώτου επιπέδου στο σύνολο της έκτασης του Δήμου, που περιλαμβάνει τα νησιά των Κυθήρων και των Αντικυθήρων.

Κεντρικός πυρήνας της διαδικασίας είναι η κατάρτιση της Μελέτης Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΜΠΣ), η οποία συνίσταται από ένα σύνολο κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων, με τα οποία καθορίζονται:

  • το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη,
  • τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών,
  • οι χρήσεις γης,
  • οι όροι και περιορισμοί δόμησης,
  • οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις,
  • τα μεταφορικά (για την μηχανοκίνητη και τις ήπιες μορφές κινητικότητας), τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές,
  • η ιεράρχηση του οδικού δικτύου,
  • ο σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και κινδύνων,
  • η προσωρινή οριοθέτηση υδατορεμάτων εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών,
  • η γεωλογική καταλληλότητα για δόμηση στην περιοχή μελέτης

Επιπλέον, περιλαμβάνει ως υποστηρικτικές Μελέτες της ΜΠΣ τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των προτεινόμενων ρυθμίσεων και κατευθύνσεων, την Προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας στο σύνολο της έκτασης καθώς και την Μελέτη προσωρινής οριοθέτησης των υφιστάμενων υδατορεμάτων, εντός των νέων προς πολεοδόμηση περιοχών.

Η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωση του αντικειμένου της Σύμβασης είναι  τριάντα έξι (36) μήνες.

Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή για την πολεοδομική και χωροταξική οργάνωση όλων των Δήμων της Χώρας, που θα καθορίσει το είδος της ανάπτυξης που επιθυμεί κάθε περιοχή για τις επόμενες δεκαετίες, θέτοντας σαφείς όρους και διαδικασίες που θα τηρούνται από όλους χωρίς παρεκκλίσεις.

Με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, θα αποτυπωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές των Κυθήρων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρξει πολεοδομικός σχεδιασμός και στα Αντικύθηρα.

Η ανάδοχος εταιρεία έχει την υποχρέωση να πραγματοποιήσει διαβούλευση και συνεργασία τόσο με το Δήμο και τους τοπικούς φορείς, όσο και με την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου το ΤΠΣ που θα προκύψει να καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να εξασφαλίζει τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια σε τοπικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια εμβληματική διαδικασία για την ανάπτυξη των νησιών μας, την υλοποίηση της οποίας ο Δήμος μας θα παρακολουθήσει στενά, αφού θα ορίσει εκπρόσωπό του και στην επιτροπή παρακολούθησής της.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 + ten =

Exit mobile version