will-smith

Στην σκηνή των Oscars ανεβαίνει ο, γνωστός για τα προβληματικά του stand-up, Chris Rock.

Στην πορεία της ομιλίας του, αντικείμενο συζήτησης έγινε το ξυρισμένο κεφάλι της Jada Smith, συζύγου του Will.

Η Jada έχει κάνει γνωστό εδώ και χρόνια πως πάσχει από ένα είδος αλωπεκίας (φαλάκρα) που επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής της και έτσι έχει αναγκαστεί να ξυρίσει όλο της το κεφάλι, γεγονός που της είχε ρίξει την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία.

Ο κωμικός, λοιπόν, συνέκρινε την εμφάνιση της Jada, με την ταινία J.I Jane, όπου η πρωταγωνίστρια είχε ξυρίσει το κεφάλι της.

Ακολούθησε ένα μέτριο γέλιο του κοινού και γέλιο από τον ίδιο τον Will Smith, αλλά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο ηθοποιός είχε ανέβει στην κεντρική σκηνή, πλησίασε τον κωμικό και τον χτύπησε δυνατά στο πρόσωπο. Ακολούθησε μία περίεργη αντίδραση του κοινού, το οποίο δεν ήξερε αν επρόκειτο για φάρσα ή για πραγματικό γεγονός. Τελικά, η Ακαδημία έβγαλε επίσημη ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την πράξη του ηθοποιού.

Όμως, αυτή η πράξη του Will Smith, δείχνει ότι η τοξική αρρενωπότητα και οι άντρες «παλαιάς κοπής» δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυκλοφορούν παντού.

Ο Smith ένιωσε ότι ο μόνος σωστός τρόπος για να υπερασπιστεί την γυναίκα του σε μία λεκτική επίθεση, είναι να ανέβει πάνω σε μία από τις πιο σημαντικές σκηνές του κόσμου και να ασκήσει βία τον Chris Rock.

Εννοείται πως το “αστείο” του Chris Rock ήταν ξεκάθαρα μία προσβλητική δήλωση, αλλά δεν δικαιολογούνται και οι πράξεις του Smith.

Η τοξική αρρενωπότητα επιβεβαιώνεται και στον νικητήριο λόγο του, καθώς κέρδισε το Oscar πρώτου ανδρικού ρόλου, όπου δεν ζήτησε συγνώμη από τον Chris Rock, αλλά από την Ακαδημία και είπε πως η πράξη του αυτή οφείλεται στην «αγάπη του για την οικογένειά του».

Αυτή την στιγμή μου έρχεται στο μυαλό, το μόνο πράγμα που έχω συγκρατήσει από την Φυσική του Λυκείου, ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα που υποστηρίζει πως η κάθε δράση έχει την ίδια αντίδραση. Μεταφέροντας τον νόμο αυτό στην πραγματικότητα, θέλω να πω πως η κάθε πράξη πρέπει να έχει την ίδια αντίδραση και όχι κάτι που θα φέρει χειρότερες εξελίξεις. Στην λεκτική βία αμύνεσαι με λέξεις… Στην σωματική βία αμύνεσαι με το σώμα σου. Καλό είναι να μην τα μπερδεύουμε αυτά.

Παρόλο που η πράξη του Will Smith έχει μία αιτιολογία, δεν έχει με τίποτα μία δικαιολόγηση. Μπορούμε όλοι/όλες να καταλάβουμε γιατί το έκανε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το δικαιολογήσουμε.

Τέλος, πρέπει να θίξω και δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψω, τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχτηκε o Smith μετά την πράξη του.
Ακραίοι άνθρωποι, που έδειξαν ως λόγο των πράξεών του, το χρώμα του, κατέκλεισαν το Twitter, σε σημείο που και η ίδια η Ακαδημία φημολογείται πως σκέφτεται να του αφαιρέσει το Oscar (πράγμα που δεν νομίζω πως θα γίνει στο τέλος).

Αν σκεφτόμαστε να αφαιρέσουμε το Oscar ενός Αφροαμερικανού ηθοποιού λόγω της πράξης αυτής, τι λέτε για τον Harvey Weinstein που έχει 81 Oscars και παρόλο που έχει καταδικαστεί για πολλαπλούς βιασμούς, δεν του έχει αφαιρεθεί ούτε ένα Oscar;
Όταν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και να καταδικάζουμε βίαιες πράξεις, καλό είναι να μην βλέπουμε χρώμα.

Άνδρες «παλαιάς κοπής» υπάρχουν παντού, λοιπόν, και πρέπει να βρούμε τρόπο να διδάξουμε τουλάχιστον στην νεολαία που είδε αυτή την πράξη πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να είναι αποδεκτό στο άμεσο μέλλον και πως πρέπει να καταδικάζουμε άμεσα τέτοιες ενέργειες που μόνο ένταση και κακό φέρνουν.

Του Μαργαρίτη Ανναόγλου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 + 20 =