Ραγδαίες εξελίξεις στην Βρετανία, καθώς η Λιζ Τρας παραιτήθηκε από την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία. Θα παραμείνει στην θέση της μέχρι να οριστεί διάδοχος. Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών ΜΜΕ, αυτό αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η Τρας μιλώντας μπροστά από την Ντάουνινγκ Στριτ 10 ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά από 45 ταραχώδεις ημέρες στην εξουσία, κατά τις οποίες η χώρα κατέρρευσε στις αγορές, η ίδια έχασε δύο βασικούς υπουργούς και παράλληλα την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των βουλευτών της. Η Τρας θα είναι η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Λιζ Τρας ξεκίνησε τη δήλωσή της λέγοντας ότι ανέλαβε τα καθήκοντά της «σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας». Η Βρετανία «κρατήθηκε πίσω για πάρα πολύ καιρό από τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη», είπε και πρόσθεσε ότι εξελέγη από το κόμμα της με εντολή να το αλλάξει αυτό.

Η κυβέρνησή της «έφερε αποτελέσματα στους λογαριασμούς ενέργειας» και μείωσε την εθνική ασφάλιση, είπε, καθώς και «έθεσε ένα όραμα για μια οικονομία με χαμηλή φορολογία και υψηλή ανάπτυξη που θα εκμεταλλευτεί τις ελευθερίες του Brexit».

«Αναγνωρίζω, όμως, ότι δεδομένης της κατάστασης δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα», υπογράμμισε.

Η Τρας δήλωσε ότι μίλησε με τον βασιλιά Κάρολο για να τον ενημερώσει ότι παραιτείται από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, στην οποία υπήρξε συμφωνία «ότι θα υπάρξει εκλογή ηγεσίας που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας».

«Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε σε πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και θα διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Η Τρας δήλωσε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

13 − 10 =