vasilis-kikilias

«Σίγουρα χρειαζόμαστε» ένα γραφείο του Ε.Ο.Τ. Αυστραλία, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Βασίλης Κικίλιας σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς των Ελληνο-Αυστραλιανών Διαλόγων (Greek Australian Dialogue Series), αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

«Βασιζόμαστε στην Αυστραλία. Βασιζόμαστε σε εσάς…», ανέφερε ο κ. Κικίλιας απευθυνόμενους σε Ελληνοαυστραλούς -και μη-, που παρακολούθησαν την ομιλία του και τόνισε, επανειλημμένα, τη σημασία της «παρουσίας», αλλά και της «επανασύστασης», της Ελλάδας στην Αυστραλία.

«Αναγνωρίζω ότι το να είμαστε εκεί, έχοντας ‘βάση’ στην Αυστραλία και σε επαφή με όλους σας, είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε. Πραγματικά σύντομα, και ελπίζω ότι θα έχω καλά νέα τις επόμενες λίγες εβδομάδες», είπε σε σχέση με το γραφείο του Ε.Ο.Τ. στην Αυστραλία.

Ειδικότερα, κατά την τηλεδιάσκεψη, αρχικά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), Βασίλης Παπαστεργιάδης, υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει συζητήσει -επανειλημμένα- τη δημιουργία ενός γραφείο του Ε.Ο.Τ. στη Μελβούρνη με νυν και πρώην υπουργούς και επανήλθε στην πρότασή του, αυτό να λειτουργήσει δωρεάν, στο Ελληνικό Κέντρο της ΕΚΜ.

Είπε ότι κατά τις πιο πρόσφατες συναντήσεις που είχε στην Ελλάδα, με την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τη γενική γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής, Ολυμπία Αναστασοπούλου, του είπαν ότι θα ήθελαν η δημιουργία γραφείου Τουρισμού να συμβεί φέτος.

Υπογράμμισε δε ότι πολλοί ανταγωνιστές της Ελλάδας στον Τουρισμό, έχουν ήδη αντίστοιχα γραφεία στην Αυστραλία.

Ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι κάτι το οποίο θέλω να συμβεί οπωσδήποτε. Ο Ε.Ο.Τ. σίγουρα θα πρέπει να έχει ένα γραφείο στην Αυστραλία. Γι’ αυτό έχω ζητήσει από το γενικό γραμματέα του Ε.Ο.Τ. κ. Φραγκάκη να μπορέσει να ‘πιέσει εμπρός’ … θα χαρώ πολύ να τον φέρω σε επαφή μαζί σας ώστε αυτό να γίνει χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση … Σίγουρα χρειαζόμαστε ένα γραφείο Τουρισμού στην Αυστραλία».

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στο θέμα και σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το θέμα της έγκυρης «εκπαίδευσης»/ενημέρωσης τουριστικών πρακτόρων, ομογενών και μη, σε σχέση με το τι προσφέρει στους επισκέπτες σήμερα η «αναβαθμισμένη» -τουριστικά και όχι μόνο- Ελλάδα, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να πληροφορούν τους ενδιαφερόμενους, ομογενείς και μη.

«Γι’ αυτό και ένα γραφείο μας στην Αυστραλία είναι πιο σχετικό από ποτέ και πιο σημαντικό από οτιδήποτε … Σίγουρα πρόκειται να το προωθήσω. Επειδή αν έχουμε κάποιον επί τόπου, συνεχώς, κάθε μέρα, θα σας παρέχει πληροφορίες και θα προωθεί τη χώρα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σχολίασε.

Ο κ. Παπαστεργιάδης μιλώντας στο «Νέο Κόσμο» δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα όσα ανέφερε ο κ. Κικίλιας. «Χαιρετίζω την άμεση απάντησή του στην ερώτησή μου, ότι ένα τέτοιο γραφείο (του Ε.Ο.Τ.) πρέπει να δημιουργηθεί και ότι θα αναθέσει σε αρμόδιο να συνεργαστεί μαζί μου επί του θέματος».

«Τώρα, θα επαναφέρω το θέμα στον υπουργό με επιστολή από την ΕΚΜ επιβεβαιώνοντας τη δήλωσή του και ότι ανυπομονούμε να υλοποιήσουμε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών» και υπενθύμισε την πρόσφατη, κοινή ανακοίνωση της ΕΚΜ με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, για το Πρόγραμμα Φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη νέων Ελλήνων από την Αυστραλία.

«Ένα γραφείο του Ε.Ο.Τ. στο 15όροφο κτίριο της ΕΚΜ θα ενισχύσει σημαντικά την ενδυνάμωση των σχέσεων αυτών των δύο χωρών, που έχουν κοινές δημοκρατικές και πολιτιστικές αξίες», κατέληξε ο κ. Παπαστεργιάδης.

«ΝΑ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Την τηλεδιάσκεψη με τον κ. Κικίλια, στο πλαίσιο των Greek Australian Dialogue Series, συντόνισε ο κ. Πολ Νικολάου, Εκτελεστικός Διευθυντής του Business Sydney, ο οποίος ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του, αλλά και τα ιδιαίτερα θερμά λόγια που επεφύλασσε για την Ομογένεια.

«Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Διασπορά εδώ στην Αυστραλία αγαπά τη μητέρα πατρίδα και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει … Οι Αυστραλοί αγαπούν πολύ επίσης την Ελλάδα και θέλουν να ταξιδέψουν. Αλλά … πρέπει να τους δώσουμε τις πληροφορίες».

Η κ. Κάτια Γκίκιζα, Σύμβουλος στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Σίδνεϊ υπογράμμισε ότι ειδικά στην Αυστραλία, υπήρξε μεγάλη αναταραχή στα διεθνή ταξίδια, λόγω της πανδημίας και των κλειστών συνόρων.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το 2019 περί τα 11,3 εκατ. Αυστραλούς ταξίδεψαν στο εξωτερικό (44% του πληθυσμού), αλλά τον Ιούνιο του 2021 ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στους 210.000.

Αντίστοιχα, ενώ καταγράφηκαν 340.000 αφίξεις στην Ελλάδα από την Αυστραλία το 2019, το 2021 ήταν περί τους 8.500.

Επεσήμανε πάντως ότι η δυναμική ανάπτυξη που υπήρχε προ COVID-19 είναι αυτή που δίνει την εικόνα του τι πρέπει να αναμένουμε τώρα που τα διεθνή ταξίδια είναι και πάλι στην ατζέντα, Ελληνοαυστραλών και Αυστραλών.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται πολύ για τους επισκέπτες από την Αυστραλία καθώς ταξιδεύουν πολύ, τείνουν να μένουν περισσότερο σε ένα τόπο και ξοδεύουν πολλά κατά κεφαλήν.

Έπειτα, το λόγο πήρε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος μίλησε για την «επανασύσταση» (rebranding) της Ελλάδας τον καιρό της πανδημίας, την πληθώρα επενδύσεων που γίνονται σε υποδομές -τουριστικές και μη- και το στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, με εναλλακτικούς προορισμούς και το χειμώνα.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ενίσχυση των εμπειριών, τις εκδηλώσεις, τα φεστιβάλ, τα αθλητικά γεγονότα ανά τη χώρα και την ευκαιρία που υπάρχει για οικονομική ανάπτυξη, μέσω του Τουρισμού, ανά την Ελληνική επικράτεια.

Ο ίδιος, πριν αναλάβει το Υπουργείο Τουρισμού, διετέλεσε υπουργός Υγείας εν μέσω της πανδημίας και έκανε λόγο σε δύο «πολύ, πολύ δύσκολα χρόνια» για την Ελλάδα, που ωστόσο έχτισε τα πάντα από την αρχή, «έχοντας αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία τα δύο πρώτα κύματα» της COVID-19.

«Γι’ αυτό η Ελλάδα επανασυστήθηκε στο εξωτερικό ως ασφαλής προορισμός, ως μία πολύ καλά οργανωμένη χώρα που σέβεται τους πολίτες της, αλλά επίσης ταξιδιώτες και τουρίστες … και επιχειρηματίες», είπε.

Το να είναι η πατρίδα στην 5η θέση των κορυφαίων προορισμών στον Κόσμο, είπε, «δεν είναι κάτι που έγινε τυχαία». «Είμαστε ευλογημένοι» με απίστευτη ομορφιά, νησιά, ήλιο, θάλασσα, αλλά, πρόσθεσε «έχουμε βαθιά στις καρδιές μας από τους αρχαίους χρόνους τη φιλοξενία».

Ο Τουρισμός, εξήγησε, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για κάθε Ελληνική οικογένεια, καθώς συνεισφέρει κατά 25% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Αναγνώρισε ότι υπήρξαν δυσκολίες, καθώς τα τελευταία χρόνια η μία κρίση, ήρθε μετά την άλλη (πανδημία, πόλεμος Ουκρανία), αλλά εκτίμησε ότι ως προς την επάρκεια καυσίμων και αγαθών, τον πληθωρισμό, φέτος τουλάχιστον δε θα υπάρξει πρόβλημα. Το τι μπορεί να γίνει ωστόσο σε 12-18 μήνες, πρόσθεσε, είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη και προσπαθούμε, προληπτικά, να οργανώσουμε τη χώρα όσο καλύτερα μπορούμε.

Απαντώντας στον κ. Άλεξ Νίνη (HACCI), ευχαρίστησε το Ελληνοαυστραλιανό Επιμελητήριο για τη συνεργασία και διαβεβαίωσε ότι «ως Υπουργείο κατανοούμε πλήρως τη σημασία της Διασποράς μας και τη σημασία οργανισμών σαν το δικό σας, των Ελλήνων του εξωτερικού, ειδικά στην Αυστραλία».

Είπε ότι οι συνεργάτες του θα οργανώσουν περισσότερο πληροφοριακό υλικό για την Ελλάδα, ενώ θα δημιουργηθεί και ένας «σύνδεσμος» ώστε όποιος θέλει να απευθύνει ερωτήσεις για τη χώρα, να λαμβάνει απαντήσεις και ενημέρωση.

«Πρόκειται να είναι μία κατάσταση «win-win» για όλους μας», δήλωσε και υπενθύμισε ότι πριν γίνει ορθοπεδικός χειρουργός (και ασχοληθεί έπειτα και με την πολιτική) έπαιξε μπάσκετ επαγγελματικά, ενώ φόρεσε και τη φανέλα της εθνικής ομάδας.

«Νιώθω ότι είναι περισσότερο από προφανές πως όταν προσπαθούμε κάτι μαζί, όταν είναι ομαδική η προσπάθεια … το αποτέλεσμα είναι πολύ, πολύ καλύτερο … Γι’ αυτό και είναι πολύ, πολύ χαρούμενος που μπορώ να συνδεθώ και να μιλήσω μαζί σας».

Εξήρε την Ομογένεια για ό,τι έχει πετύχει στην Αυστραλία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που τα διεθνή σύνορα της χώρας είναι και πάλι ανοιχτά.

«Οι Έλληνες της Αυστραλίας έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα ξανά και ξανά και είναι απαραίτητοι για εμάς. Είναι μεγάλη η χαρά μας να σας έχουμε εδώ. Είμαστε πολύ περήφανοι για εσάς. Αλλά στόχος μας είναι ολόκληρη (η Αυστραλία). Γι’ αυτό ας δούμε πως μπορούμε να ‘επανασυστήσουμε’ την Ελλάδα στους Αυστραλούς και να τους φέρουμε εδώ. Και πάλι, είμαι υπόχρεος για τη δουλειά σας και τι κάνετε για τη μητέρα πατρίδα, και πολύ, πολύ περήφανος για εσάς».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten + ten =