Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τσίπρας: Διαγραφή ιδιωτικού χρέους ή φτωχοποίηση

Τσίπρας: Διαγραφή ιδιωτικού χρέους ή φτωχοποίηση

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ ενός new deal για το ιδιωτικό χρέος, αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην συζήτηση της Τρίτης, 15/12, για τον προϋπολογισμό του 2021.

tsipras

Το θέμα της διαγραφής του ιδιωτικού χρέους που έχει πολλαπλασιαστεί για μικρούς επαγγελματίες αλλά και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της τοποθέτησης που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην Βουλή, τελευταία ημέρα συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού του 2021. Παράλληλα όμως με την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική για την πανδημία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τονίζει πως εάν δεν αντιμετωπιστεί στην λογική της διαγραφής το χρέος των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων τότε η κοινωνία απειλείται το επόμενο διάστημα με βίαιη φτωχοποίηση χωρίς προηγούμενο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ταχθεί υπέρ της έναρξης ενός διαλόγου με αντικείμενο την δρομολόγηση πρωτοβουλιών για το πώς θα ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος.

Αξίζει μάλιστα να θυμίσουμε ότι το θέμα αυτό είχε θίξει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Όμως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η ανάγκη είναι επιτακτική. Ιδίως μάλιστα μετά την ψήφιση του νόμου για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που προβλέπει πτώχευση όχι μόνον των νομικών αλλά και των φυσικών προσώπων. Μάλιστα «μπούσουλας» για μια τέτοια προσπάθεια η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι πρέπει να είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία που είχε θεσμοθετήσει το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως το ότι η κυβέρνηση δεν ανοίγει τέτοιο ζήτημα οφείλεται στις ιδεολογικές της ιδεοληψίες αλλά και στην πολιτική της που στοχεύει στην εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων ομίλων που αντικειμενικά θα κυριαρχήσουν στην αγορά. Ενδεικτική αυτής της στόχευσης η Κουμουνδούρου θεωρεί την νομοθέτηση του περίφημου «click away» που αντικειμενικά ευνοεί τις μεγάλες αλυσιδες. Αυτές δηλάδη που διαθέτουν τις υποδομές ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτή την μορφή λιανεμπορίου την ίδια στιγμή που το 30% του ετήσιου τζίρου των μικρών μαγαζιών χάνεται αφού συρρικνώνεται η χριστουγεννιάτικη αγορά.

Στην ίδια λογική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τις προτάσεις για άμεση ένεση ρευστότητας σε μικρές επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Τονίζοντας ότι δεν αρκούν μόνον οι αναστολές πληρωμών Ειδικά μάλιστα στην πρόταση για χορήγηση δώρου Χριστουγέννων στους πληττόμενους. Ένα μέτρο που θα ενισχύσει συνολικά την αγορά.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στις ευθύνες της κυβέρνησης που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων αλλά εστιάζοντας στην έλλειψη προετοιμασίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης θα εστιάσει στην εικόνα κατάρρευσης που συνεχίζει να παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 + 8 =

Exit mobile version