Επαμεινώνδας Σταμάτης

Με έκπληξη παρακολουθώ για αρκετό καιρό τώρα την ανταλλαγή επιχειρημάτων και ενίοτε έμμεσων απειλών με αφορμή την τύχη συγκεκριμένου τμήματος της περιουσίας του Τριφυλλείου Ιδρύματος των Κυθήρων στον Άλιμο.

Γνωρίζω την Ιστορικότητα και το βάθος των σχέσεων μεταξύ Αλίμου και Κυθήρων σχέση βιωματική, σχέση ζωής καθώς ένα μεγάλος αριθμός Κυθηρίων, συνδύασε την επιβίωσή του, με το ωραίο αυτό προάστιο της Νότιας Αθήνας, ως μέρος της εσωτερικής μετανάστευσης που παρατηρήθηκε στην Χώρα μας, τις τελευταίες δεκαετίες. Οι λόγοι πολλοί και βάσιμοι. Το βέβαιο είναι ότι οι Κυθήριοι πρόκοψαν και εκεί, δημιούργησαν οικογένειες και δουλειές, απέκτησαν περιουσίες, με πρόνοια μάλιστα και κοινωνική μέριμνα για το μέλλον και αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικό στοιχείο της κοινωνίας του Αλίμου. Φυσικά το ενδιαφέρον για την Ιδιαίτερη Πατρίδα, τα Κύθηρα, παρέμεινε και συνεχίζει να παραμένει μεγάλο, όπως συμβαίνει με τους απανταχού Κυθήριους, με πράξεις και όχι παχιά λόγια.

Τώρα όμως, με αφορμή την εξέλιξη του τρόπου αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου, ιδιοκτησίας του Τριφυλλείου Ιδρύματος… – Πνευματικό Κέντρο ή διαμερίσματα – κινδυνεύουν να τιναχτούν όλα στον αέρα, με σοβαρές μάλιστα επιπτώσεις  – πλην  των πολλών άλλων – ακόμη και των ανθρώπινων σχέσεων, πιθανά, όπως διαβάζω και για αυτήν την απρόσκοπτη λειτουργία του Γηροκομείου των Κυθήρων, με την όποια σημασία θα είχε ένα τέτοιο γεγονός για το σύνολο της Κυθηραϊκής κοινωνίας… Ταυτόχρονα φαίνεται να προέκυψε ένα ακόμη θέμα διχασμού στη μικρή Κοινωνία των Κυθήρων – και όχι μόνο – πράγμα όχι και τόσο ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια.

Η παρέμβαση μου, προκλήθηκε πρωτίστως, από την εικόνα πλήρους διχασμού από την πλευρά των Κυθήρων, την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης και την στοιχειώδη έλλειψη συντονισμού, με γνώση του θέματος και κύρος ηγεσίας, προκειμένου στο μέτρο του δυνατού, να αμβλυνθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και να ακολουθηθεί ενιαία πορεία.

Σε καμιά περίπτωση δεν παραβλέπουμε τα δύσκολα και πολύπλοκα Νομικά, Περιουσιακά και Οικονομικά θέματα, αναφερόμαστε όμως εδώ, στη δυνατότητα της καλύτερης  διαχείρισης της Υπόθεσης και στο ποιος όφειλε να πάρει την πρωτοβουλία. Στα Κύθηρα λοιπόν, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από ότι συμβαίνει στον Άλιμο. Εκεί όλοι συντονισμένοι προς μία κατεύθυνση… με  ισχυρή και σταθερή βούληση, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Αρχή, Δήμαρχος, Δημοτικές Παρατάξεις, Αντιδήμαρχοι (με άρθρα μάλιστα στα μέσα ενημέρωσης), κάτοικοι και συνεχής παρουσία του ιδίου του Δημάρχου ακόμη και σε συγκεντρώσεις κατοίκων για το θέμα. Εδώ τι κάνουν; Ο Δήμος Αλίμου βέβαια είναι άμεσα εμπλεκόμενος, αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι η έμμεση εμπλοκή του δικού μας Δήμου έχει μικρότερη σημασία. Το διακύβευμα είναι εξίσου σημαντικό ή και ακόμα μεγαλύτερο. Άλλωστε για δύο αδελφοποιημένους Δήμους , με υψηλό επίπεδο σχέσεων, μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να προκύψουν, από μια απόπειρα συνεννόησης. Επαναλαμβάνω, ο αντίλογος είναι ισχυρός και υπό την στενή έννοια λέξεων και όρων, βάσιμος… Άλλο όμως να κάνεις το κάτι παραπάνω, για ένα τόσο σοβαρό θέμα – όπως και νομιμοποιείσαι, ηθικά και ουσιαστικά, για να προστατεύσεις τα συμφέροντα των Κυθήρων και όχι κάποιων ιδιωτών –  και άλλο να κάθεσαι και να παρακολουθείς απαθής, κρυμμένος πίσω από γραφειοκρατικές αντιλήψεις. Γιατί όπως γίνεται αντιληπτό μια δυσμενής και ανεξέλεγκτη εξέλιξη του θέματος, ανοίγει μια σειρά νέων ζητημάτων, σε σχέση με την ίδια την βιωσιμότητα Υποδομών και Υπηρεσιών στα Κύθηρα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Και τα ερωτήματα  που προκύπτουν αναπόφευκτα ζητούν απαντήσεις..

Γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο την έκταση του συγκεκριμένου θέματος και τι προτίθεται να κάνει;

Οι Δημοτικές Παρατάξεις τι θέσεις και τι προτάσεις έχουν;

Το Δημοτικό Συμβούλιο γνωρίζει σε βάθος το περιουσιακό καθεστώς του Γηροκομείου Κυθήρων;

Υπάρχει ενημέρωση από το Τριφύλλειο ή έχει κληθεί ποτέ το Τριφύλλειο από το Δημοτικό Συμβούλιο για να ενημερώσει το Σώμα;

Υπάρχει συνεργασία Δήμου και Τριφυλλείου για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων προς όφελος όλων; (π.χ παλαιό Νοσοκομείο).

Τα ερωτήματα είναι κρίσιμα και επείγοντα και πρέπει να απαντηθούν τώρα.. Μόνο έτσι θα υπάρχουν ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον και στο τομέα αυτό.

Οι καιροί ου μενετοί…!!!

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten − 9 =