Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να γνωρίσουν τα ελληνικά νησιά οι επισκέπτες τους, είναι το island hopping, η μετάβαση δηλαδή από το ένα νησί στο επόμενο, με σύντομα ταξίδια που επιτρέπουν μέσα σε λίγες ημέρες ο ταξιδιώτης να γνωρίσει πολλές περιοχές. Εξ’ ορισμού, λοιπόν, εύλογα υποθέτει κάποιος πως αυτή η μορφή τουρισμού και διακοπών έχει μείνει πίσω λόγω πανδημίας, καθώς τα συνεχή ταξίδια με τα πλοία της γραμμής και οι συναναστροφές με διαφορετικούς ανθρώπους καθημερινά θεωρούνται ανασταλτικός παράγοντας για τις παρούσες συνθήκες.
Εν τούτοις, όπως αποδεικνύεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υπάρχει τρόπος για ασφαλές island hopping στα ελληνικά νησιά: Πρώτον διότι μέχρι τέλος Ιουνίου το σύνολο των κατοίκων τους θα έχει εμβολιαστεί και θα έχουν μετατραπεί σε covid-free προορισμούς μέσω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και δεύτερον διότι υπάρχει η λύση του yachting που επιτρέπει τη μετάβαση σε πολλές περιοχές, σε σύντομο χρονικό διάστημα, παράλληλα με την κοινωνική απομόνωση που προσφέρει το ταξίδι και η διαμονή στο σκάφος!
Bloomberg: Οι τουρίστες επιλέγουν Ελλάδα για yachting, αναζητώντας τα κρυμμένα διαμάντια της, μακριά από τα πλήθη
Πρόσφατα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ για την άνοδο που καταγράφει το yachting στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανοίγει για τουρισμό και το μόνο που χρειάζεστε για να την επισκεφθείτε είναι ένα αρνητικό μοριακό τεστ», ξεκινάει το ρεπορτάζ και συνεχίζει αναφέροντας πως το ενδιαφέρον των ξένων είναι τόσο μεγάλο που το Prior, ένα ταξιδιωτικό κλαμπ μελών, έσπευσε να ανοίξει νέο γραφείο στην Αθήνα τον περασμένο μήνα και όπως δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος David Prior:
«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, οι ταξιδιώτες την επιλέγουν γιατί μπορούν να επισκεφθούν αντί για τα γνωστά αξιοθέατά της, τα αμέτρητα υποτιμημένα διαμάντια της, ώστε να αποφύγουν τον συνωστισμό φέτος το καλοκαίρι».
Την τάση αυτή επιβεβαιώνει μιλώντας στο πρακτορείο και ο Jack Ezon, ιδρυτής και συνιδιοκτήτης του πολυτελούς πρακτορείου Embark Beyond, που υποστηρίζει πως οι πελάτες του εκδηλώνουν τεράστιο ενδιαφέρον για ιστιοπλοϊκά ταξίδια στην Ελλάδα:
«Από τη στιγμή που η Ελλάδα ανακοίνωσε πως ανοίγει για τουρισμό, ‘κλείσαμε yacht charters αξίας 6 εκατ. δολαρίων, μέσα σε δέκα μέρες. Σχεδόν το 28% της συνολικής μας θερινής κίνησης κατευθύνεται στην Ελλάδα». Είτε με ιστιοπλοϊκό είτε με την ενοικίαση επανδρωμένου γιοτ, η Ann Landry, υπεύθυνη του πρακτορείου Northrop & Johnson, υποστηρίζει πως με δεδομένη την αυξανόμενη ζήτηση και το γεγονός πως οι ακυρώσεις του 2020 έχουν μεταφερθεί για φέτος, σύντομα «δεν θα υπάρχουν αρκετά σκάφη διαθέσιμα»!
Τα ελληνικά «covid free» νησιά εμπνέουν ασφάλεια
Ο διεθνής Τύπος πάντως επισημαίνει και το γεγονός πως στα ελληνικά νησιά ο εμβολιασμός του πληθυσμού αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. «Στην Ελλάδα σκοπεύουν να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών έως το τέλος Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επισκέπτες, μεταξύ αυτών και από τη Βρετανία», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα The Mirror, ενώ και ο Guardian είχε αφιερώσει ρεπορτάζ του στα μικρά ελληνικά νησιά από όπου ξεκίνησαν οι καθολικοί εμβολιασμοί των πληθυσμών. «Η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νησιών έμεινε ανεπηρέαστη από την κρίση της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο. Στους Λειψούς, ο δήμαρχος Φώτης Μάνγκος, δηλώνει πως υπήρξε μόλις ένα κρούσμα όλο αυτό το διάστημα και μάλιστα ήταν ένας στρατιώτης που επέστρεψε από την άδειά του. Ήδη μέσα στον Απρίλιο η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων στους Λειψούς είχε εμβολιαστεί και το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα μικρά ελληνικά νησιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι μόνιμοι πληθυσμοί που εμβολιάζονται, εκτός του ότι προστατεύουν την υγεία τους, δημιουργούν και ένα τείχος προστασίας απέναντι στον κορονοϊό, γεγονός που κάνει πιο ελκυστική την έλευση των ταξιδιωτών. Το ταξιδιωτικό περιοδικό AFAR.com επισημαίνει επίσης πως τα ταξίδια στην Ελλάδα θα είναι ακόμα πιο ασφαλή μετά τον Ιούνιο και προβλέπει ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα επιμηκυνθεί έως και τον Οκτώβριο τουλάχιστον: «Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zicasso, που εξειδικεύεται στην Ελλάδα, προτείνει ταξίδια από τον Ιούλιο και μετά στην Ελλάδα. Ειδικά από Σεπτέμβριο και μετά οι ταξιδιώτες μπορούν να αποφύγουν τα μεγάλα πλήθη και να ευχαριστηθούν το ταξίδι τους».
Το yachting στο προσκήνιο
Είναι σαφές πως το yachting προκρίνεται φέτος ως μια από τις πιο ασφαλείς λύσεις για διακοπές, αναφορικά με τον κορονοϊό. Αρκεί βεβαίως, όποιος επιλέξει αυτή τη λύση, να γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει – σε αντίθετη περίπτωση είναι καλύτερο να απευθυνθεί σε ειδικούς που θα αναλάβουν το ταξίδι για όσο διαρκέσει. Αυτό που επισημαίνει άλλωστε στο άρθρο του το Bloomberg, είναι πως θα είναι φέτος δύσκολο για τα σκάφη να προσεγγίσουν λιμάνια και οργανωμένες μαρίνες καθώς αναμένεται οι διαθέσιμες θέσεις να είναι… μόνιμα κατειλημμένες. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει η λύση του αγκυροβόλιου σε απάνεμους όρμους, για την οποία όμως απαιτείται καλή ενημέρωση, εμπειρία και γνώση.
Το yachting – σε γενικές γραμμές τουλάχιστον – αφορά σε πιο ευκατάστατους οικονομικά ταξιδιώτες, καθώς το κόστος ενοικίασης ενός σκάφους ξεκινάει από τα 1.500 ευρώ για μία εβδομάδα για τέσσερα άτομα, με επιπλέον 1.000 για σκίπερ, ενώ οι τιμές φτάνουν ακόμα και στα 30.000 ευρώ την εβδομάδα για όσους διαθέτουν αντίστοιχα βαλάντια.
Yachting και island hopping
Στο ίδιο άρθρο, το Bloomberg αναφέρει τις πέντε πιο δημοφιλείς ομάδες νησιών της χώρας για ταξίδι με σκάφος. Στην πρώτη θέση φυσικά έρχονται οι Κυκλάδες, με τα αμέτρητα νησιά τους: «Η Μύκονος και η Σαντορίνη έρχονται πρώτες σε αυτή την ομάδα νησιών, που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Εν τούτοις, εκτός από τα πλήθη, τον Αύγουστο πνέει και το γνωστό Μελτέμι, που μπορεί να καταστρέψει τα σχέδια των ταξιδιωτών», αναφέρει το άρθρο με τις επιλογές για ταξίδι να είναι αμέτρητες για όσους επιλέξουν ταξίδι με σκάφος στα πιο διάσημα ελληνικά νησιά. Μία προτεινόμενη, σύντομη διαδρομή, ενδεικτικά, είναι με αναχώρηση από το Λαύριο προς Σύρο, Άνδρο και Κέα, ενώ μια δεύτερη έχει αφετηρία πάλι από Λαύριο και σταθμούς την Κύθνο, τη Σύρο, τη Μύκονο, τη Δήλο και πάλι τη Σύρο, την Κέα και πίσω στο Λαύριο. Σέριφος, Μήλος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Σίφνος, Πάρος, Αμοργός, Νάξος και Μικρές Κυκλάδες, διαθέτουν εξαιρετικές ομορφιές.
Ακολουθούν τα Δωδεκάνησα όπου μία ενδεικτική διαδρομή ξεκινά από τη Ρόδο και συνεχίζει προς Χάλκη, Σύμη, Νίσυρο, Κω και κατόπιν Λέρο, Κάλυμνο, μέχρι και Πάτμο, αλλά και στα μικρότερα γραφικά νησάκια απέναντι. Στα Δωδεκάνησα ανήκει και η Αστυπάλαια, το πανέμορφο νησί μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, που διαθέτει πολλούς κόλπους, προστατευμένους στους ανέμους από κάθε κατεύθυνση. Στις Βόρειες Σποράδες με σκάφος επιβάλλεται μία επίσκεψη στο Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου, ενώ όλα τα νησιά του Σαρωνικού είναι ιδανικά για island hopping με σκάφος.
Όσον αφορά τα Ιόνια Νησιά, είναι αλήθεια πως οι θάλασσες εκεί είναι συνήθως πιο ήρεμες, καθώς απουσιάζουν τα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια. Το ταξίδι με σκάφος από την Κέρκυρα (ακόμα και τα Διαπόντια Νησιά) προς Παξούς, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο – και όλα τα μικρότερα ανάμεσα – είναι ιδανικό ώστε μέσα σε λίγες μέρες να γνωρίσουν οι επισκέπτες πανέμορφες παραλίες και παραδοσιακούς οικισμούς βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Τα Κύθηρα θεωρούνται ξεχωριστή περίπτωση καθώς, παρότι ανήκουν στα Επτάνησα, είναι πιο κοντά στην Πελοπόννησο ή την Κρήτη – αν και διοικητικά ανήκουν στην Αττική.