Φωτογραφία: Π. Γιαννιώτης

Αρκετή κουβέντα, αψιμαχίες αλλά και «θετικές» σκέψεις συγκέντρωσε με σχόλια συμπολιτών μας η ανάρτηση του συμπατριώτη μας και κάτοικου Χώρας Σταύτου Χάρου, με την οποία εξέφρασε τον προβληματισμό του προς τον Δήμαρχο Κυθήρων, για την κατάσταση που επικρατεί στην γειτονιά του Μπελβεντέρε στις αρχές Ιουλίου 2023.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χάρος έγραψε: «Ιούλιος 2023. Όσοι τουρίστες περπατούν στη Χώρα και φτάσουν από τύχη στο Μπελβεντέρε, μπορούν ανάμεσα σε αυτοκίνητα , μηχανάκια και άδειες παρατημένες γλάστρες, να καθίσουν στα παγκάκια και να απολαύσουν τη θέα. Ευστράτιος Χαρχαλάκης το τελικό αποτέλεσμα ειλικρινά σας αδικεί. Αδικεί την ανάπλαση, τα έξοδα και την όλη προσπάθεια που κάνατε. Μια περατζάδα βραδάκι στη Χώρα θα σας πείσει.»

Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σχόλια της ανάρτησης, που άλλα ήταν κάπως  «άγαρμπα» κι άλλα πιο συγκρατημένα. Επειδή παρατηρήσαμε την διάθεση αρκετών να προσθέσουν θετική σκέψη και ενέργεια, σας παραθέτουμε και εμείς την δική μας άποψη στην ίδια κατεύθυνση, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουμε να σκεφτούν όλοι την μεγάλη εικόνα.

Λύσεις για το Belvedere

Με μία σύντομη παρατήρηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής και πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις – προτάσεις:

  1. Η περίφημη ανάπλαση του Belvedere ολοκληρώθηκε πριν δύο χρόνια, με κάποια προβλήματα στο τεχνικό της μέρος, τα οποία επιδιορθώθηκαν από τον εργολάβο. Η εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά και αυτό είναι θετικό. Προβλήματα παρουσιάζονται στο ζήτημα της στάθμευσης οχημάτων, στην ελεύθερη πρόσβαση των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης με χρήση του του προβλεπόμενου οδηγού όδευσης, καθώς και στην διατήρηση του προβλεπόμενου πρασίνου.
  2. Η μελέτη ανάπλασης παρότι είχε συνταχθεί πριν από πολλά χρόνια, και παρότι δεν επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, φαίνεται να εφαρμόστηκε χωρίς να προσφέρει αποσυμφόρηση στο ζήτημα της στάθμευσης της περιοχής.
  3. Παρ’ όλα αυτά, η σημερινή κατάσταση είναι αναστρέψιμη και δεν αποκλείει βελτιώσεις, πράγμα που φαίνεται και από τα σχόλια των πολιτών. Όταν υπάρχει συλλογικότητα και διάλογος, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι καλύτερα.
  4. Στεκόμαστε στο ζήτημα της στάθμευσης/ στάσης οχημάτων: Ο Δήμος Κυθήρων μπορεί με μία συμπληρωματική μελέτη στην περιοχή να προχωρήσει στις διαπλατύνσεις που παρουσιάζουμε στο σχεδιάγραμμα του ρυμοτομικού και στην αεροφωτογραφία. Επί των διαπλατύνσεων μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από 20 θέσεις στάθμευσης και στάσης, με προτεραιότητα στην χρήση τους από τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διευκολυνθεί η οριστική πεζοδρόμηση της Χώρας με κατάργηση της καθόδου και αλλαγή φοράς επί του οδικού τμήματος του Μπελβεντέρε.

Σε κάθε περίπτωση, αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα και αφουγκράζοντας τις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής οικονομίας μπορούμε να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις. Διότι λύσεις υπάρχουν όταν προϋπάρχει το όραμα.

Kythera.News

Παρακάτω επισυνάπτουμε τις απεικονίσεις της πρότασης, το ΦΕΚ του ρυμοτομικού Χώρας – Καψαλίου και την ανάρτηση του κ. Χάρου. 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × five =