cerigo-creta

Η παρουσία της οικογένειας Κασιμάτη στα Κύθηρα τοποθετείται από τη βιβλιογραφία στις αρχές του 14ου αι. Η πρώτη σχετική αναφορά γίνεται σε χειρόγραφο που συντάχθηκε από άγνωστο πρόσωπο στα τέλη του 16ου αι. Το χειρόγραφο, που εναπόκειται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας και εκδόθηκε το 1884, φέρει τον τίτλο: «L’antique memorie dell’isola di Cerigo ridotte in questi scritti».

Σύμφωνα με το πλούσιο σε στοιχεία αυτό κείμενο , τα χρόνια που κυρίαρχοι στα Κύθηρα ήταν οι αδελφοί Gabriel, Bortholamio, Pietro και Nicolo Venier, το νησί ήταν αραιοκατοικημένο. Για το λόγο αυτό προσκάλεσαν το γέρο Λέοντα Κασιμάτη, ο οποίος έφτασε από τη Σκιλλού, μαζί με την οικογένειά του. Σε αντάλλαγμα γι’ αυτή την ενέργειά του, τον απάλλαξαν από κάθε προσωπική επιβάρυνση, πράγμα το οποίο σημειωνόταν σε έγγραφο προνομίων που του εγχειρίστηκε.

Διαβάστε την εισήγηση του ιστορικού Κώστα Τσικνάκη σε ανάτυπο από το Η’ Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο. (Κύθηρα, 21-25 Μαΐου 2006. Πρακτικά, vol. 3 Ιστορία, Kythera, Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, 2009, 574-590)

Βιογραφικό Κώστα Τσικνάκη

O Kώστας Γ. Tσικνάκης γεννήθηκε το 1960 στο Πετροκεφάλι Hρακλείου Kρήτης. Σπούδασε στο Tμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Kρήτης (1979-1983). Διετέλεσε ερευνητής στο Iστορικό Aρχείο Eλληνικής Nεολαίας της Γενικής Γραμματείας Nέας Γενιάς (1983-1984) και υπότροφος του Eλληνικού Iνστιτούτου Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών Σπουδών Bενετίας (1984-1987). Aπό το 1989 ώς σήμερα εργάζεται στο Iνστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Τομέας Bυζαντινών Eρευνών) του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Bυζάντιο και Δύση» επιμελείται την έκδοση των εκθέσεων των βενετών αξιωματούχων του βενετοκρατούμενου ελληνικού χώρου (16ος-17ος αι.). Έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελέτες και άρθρα για τη μεσαιωνική και τη νεότερη ελληνική ιστορία

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 + ten =