mastodon

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter από τον Elon Musk προκάλεσε αίσθηση σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τις πρώτες κινήσεις του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο να δείχνουν ότι σκοπεύει να αλλάξει πάρα πολλά ως προς τη λειτουργία του μέσου, ενώ την περασμένη εβδομάδα προχώρησε και στην απόλυση των μισών εργαζομένων του.

Οι αντιδράσεις για αρκετές από αυτές τις κινήσεις είναι έντονες κι έτσι, αρκετοί είναι οι χρήστες του Twitter που αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να απευθυνθούν σε άλλο κοινωνικό δίκτυο.

Ένα από αυτά είναι το Mastodon, το οποίο είχε δει την επισκεψιμότητά του να ανεβαίνει κατακόρυφα και τον περασμένο Απρίλη, όταν η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk πάγωσε την τελευταία στιγμή.

Πώς λειτουργεί, όμως, το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο που όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην αφάνεια και πόσο κακό μπορεί να κάνει τελικά στο Twitter του Elon Musk;

Τι είναι το Mastodon

Το Mastodon είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που οι χρήστες του μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν τα δικά τους μικρά κοινωνικά δίκτυα. Αν και η εμφάνιση και η λειτουργία του μοιάζει με εκείνη του Twitter, το κοινωνικό δίκτυο αποτελείται από μεμονωμένους διακομιστές που θέτουν τους δικούς τους κανόνες σχετικά με την εποπτεία του περιεχομένου που ποστάρεται. Οι χρήστες, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εγγραφούν στον διακομιστή που τους ενδιαφέρει και να ξεκινήσουν την πλοήγηση.

Το Mastodon δίνει τη δυνατότητα για microblogging (κείμενα έως 500 λέξεις), αποστολή φωτογραφιών και μηνυμάτων και δημιουργία ιδιωτικών λογαριασμών. Ένα από τα μειονεκτήματα της πλατφόρμας μέχρι πρότινος ήταν πως λειτουργούσε αποκλειστικά στο web, ωστόσο πια υπάρχουν εφαρμογές που υποστηρίζουν τη χρήση τους από smartphones και χρησιμοποιούν λογισμικό iOS ή Android.

Το κοινωνικό δίκτυο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από τον Eugen Rochko, έναν Γερμανό προγραμματιστή. Για αρκετά χρόνια παρέμενε στην αφάνεια, ωστόσο, οι αντιδράσεις για τις πολιτικές του Twitter τους τελευταίους μήνες, αύξησε το κοινό του. Ο ιδρυτής του υποστηρίζει πως το χρησιμοποιούν σήμερα περισσότεροι από 3 εκατ. χρήστες σε όλο τον πλανήτη, ενώ υπολογίζει πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά την εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk.

Μπορεί το μικρό αυτό κοινωνικό δίκτυο να σπάσει την κυριαρχία του Twitter;

Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι ακόμη εφικτή, ωστόσο, όπως παρατήρησε ο Eugen Rochko, το Mastodon το τελευταίο διάστημα παρατηρεί μια ραγδαία άνοδο στην επισκεψιμότητά του.

Ένας από τους πρώτους διάσημους που αποχώρησαν από το Twitter είναι η Gigi Hadid, η οποία εγκατέλειψε το μέσο και το χαρακτήρισε βόθρο μίσους και μισαλλοδοξίας.

Στην αντίπερα όχθη, αρκετοί επικριτές της πλατφόρμας και δημοσιογράφοι με ακραία ρητορική, όπως ο Tucker Carlson και ο Mark Levin του Fox News, επέστρεψαν σε αυτή, υποστηρίζοντας πως ξημερώνει μια νέα μέρα για το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, ενώ προς το παρόν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δεν έχει γυρίσει, ενώ μάλιστα τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Ένας από τους πρώτους λογαριασμούς που άνοιξε ξανά μετά την επίσημη εξαγορά του Twitter, ήταν φυσικά και του Kanye West.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Statista, το Twitter χρησιμοποιούν μηνιαίως 436 εκατ. χρήστες παγκοσμίως. Το κοινωνικό δίκτυο με αυτή του την επίδοση βρίσκεται στην 15η θέση κάτω από Facebook, Youtube, WhatsApp, Instagram, Weixin / WeChat, TikTok, Facebook Messenger, Douyin, QQ, Sina Weibo, Kuaishoo, Snapchat, Telegram και Pinterest.

Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία τα νέα στοιχεία για να δούμε εάν τελικά η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk θα βλάψει ή θα ωφελήσει το κοινωνικό δίκτυο. Έως τότε μια βόλτα στο Mastodon δε θα έβλαπτε.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 + 13 =