Σε έμφραγμα του μυοκαρδίου οφείλεται ο θάνατος του Μητροπολίτη Δράμας, Παύλου, ο οποίος “έφυγε” αιφνιδίως τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο ποιμενάρχης είχε επισκεφτεί την Νάουσα μέσα στο Σαββατοκύριακο, προσκεκλημένος του οικείου μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, προκειμένου να παραστεί στις λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας και για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.
Ακολούθως, μετέβη στη Βέροια το βράδυ της Κυριακής, όπου και ένιωσε αδιαθεσία, με αποτέλεσμα να διακομισθεί, αρχικά σε νοσοκομείο της πόλης και κατόπιν στην Θεσσαλονίκη, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.
Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τοποτηρητής της χηρεύουσας μητρόπολης Δράμας ορίστηκε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.
Ο Μητροπολίτης Δράμας, υπέρτιμος και έξαρχος Μακεδονίας, κ. Παύλος(κατά κόσμον Αλέξανδρος Αποστολίδης), γεννήθηκε στη Βέροια το 1963.
Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του σπούδασε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας όπου και αποφοίτησε. Έπειτα εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του το 1988, συνέχισε της μεταπτυχιακές του σπουδές λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1995.
Ήταν διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου από το 2002.
Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1988 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου.
Διετέλεσε εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Αντωνίου, πολιούχου της Βέροιας, και στην συνέχεια το 1991, εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομώνυμου ιδρύματος.
Συνέγραψε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις, ενώ έχει λάβει μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πέντε ημέρες μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου, στις 5 Οκτωβρίου 2005, εξελέγη Μητροπολίτης Δράμας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 9 του ίδιου μήνα.
Ακόμη, εγκαινίασε τον νέο ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα το 2016.
Ο αγώνας του κατά των αντιεμβολιαστών
Ο εκλιπών είχε αγωνιστεί με θέρμη υπέρ των εμβολιασμών κατά του νέου κορονοϊού και αυτή του η στάση τον είχε φέρει σε πολλές περιπτώσεις απέναντι σε υπερμάχους του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, δεν ήταν λίγοι, που με το άκουσμα της είδησης του θανάτου του, “ξεσπάθωσαν” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων και αρκετά “πατριωτικά” προφίλ που στο παρελθόν είχαν επικροτήσει την στάση του στο “Μακεδονικό”.
Θυμίζουμε πως στις 17 Δεκεμβρίου του 2021, ο Μητροπολίτης είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος δυο ατόμων για αναρτήσεις εναντίον του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τη στάση που κρατούσε απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και τους μη εμβολιασμένους ιερείς της μητροπολιτικής του επαρχίας. Μετά την κατάθεση της μήνυσης από τη μεριά του μητροπολίτη, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν τους δύο πολίτες, οι οποίοι οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η μία ψευδής ανάρτηση εναντίον του, έλεγε μάλιστα πως ο ίδιος απαγόρευε τον ενταφιασμό ατόμων που είχαν πεθάνει από κορονοϊό.
Μετά τη συνάντησή του με τις δικαστικές αρχές, ο ιεράρχης είχε προτρέψει τους πιστούς να προσέχουν όταν πηγαίνουν να εκκλησιαστούν σε συγκεκριμένες εκκλησίες της μητροπόλεως του, όπου οι εφημέριοι δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας, προτρέποντας μάλιστα τους πιστούς των εκκλησιών τους, να μην εμβολιαστούν.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είχε δηλώσει:
«Γνωρίζουν όλοι πόσο υπεύθυνη στάση κρατήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνονται όλοι οι ανευθυνοϋπεύθυνοι να κινούνται ελευθέρως σε βαθμό που οδηγεί στο έγκλημα. Ο καθένας να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά δεν είναι δικαίωμά του να σπιλώνει πρόσωπα. Έχουμε κι εμείς, και ως αρχιερείς και ως πολίτες, την ανάγκη προστασίας και ειδικώς, διότι πιστεύουν κάποιοι άνθρωποι σε εμάς. Δεν μπορεί να πλανάται η άποψη ότι ο δεσπότης είναι πουλημένος, ότι δωροδοκείται δηλαδή, ότι είναι μασόνος, ότι είναι αντίχριστος. Και ενώ κατ’ επανάληψη έχουμε πει και δράττομαι της ευκαιρίας να το πω, ότι απευθύνω δημόσια έκκληση και στους κληρικούς μας που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, να εμβολιαστούν για να αποτελέσουν καλό παράδειγμα για τους χριστιανούς μας».
Ο Μητροπολίτης είχε δεχθεί και επιστολές με απειλητικό περιεχόμενο, ενώ όπως είπαμε και παραπάνω, η τοξικότητα και το μίσος δεν έλειψαν εναντίον του και μετά τον θάνατό του. Σημειώνεται πως ο Μητροπολίτης Δράμας είχε συνταχθεί με εκείνους που είχαν ζητήσει να κοπεί ο μισθός των Κληρικών που δεν είχαν εμβολιασθεί (με εξαίρεση τους λόγους υγείας).