misthoi

Χωρίς να περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ήτοι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε χθες τους άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των 32,5 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποκρύπτει επιμελώς το τελικό κείμενο του σχεδίου, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι θα δοθεί στη δημόσια σφαίρα την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών.

Παράλληλα, χθες έγιναν αρκετές αναφορές από τα κυβερνητικά στελέχη στην πρόταση Πισσαρίδη, η οποία αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό (ιδιωτικοποίηση δεύτερου πυλώνα) δεν θα σχετιστούν με το ταμείο ανάκαμψης, αν και περιλαμβάνονται στις προτάσεις του νομπελίστα οικονομολόγου. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι παραμένει ως κυβερνητικό σχέδιο, χωρίς όμως να σχετίζεται η χρηματοδότηση του εγχειρήματος με το ταμείο, κάτι το οποίο μένει να φανεί στο τελικό κείμενο των 2.000 σελίδων.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδίδεται σε μια προσπάθεια να δεσμεύσει τη χώρα μέχρι το 2026 τουλάχιστον – χρόνο που ξεπερνά κατά πολύ την κυβερνητική της θητεία. Και μάλιστα χωρίς πρώτα να έχει διαβουλευτεί με τους παραγωγικούς φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πάντως, οι χθεσινές ανακοινώσεις δεν φαίνεται να μπορούν να απαντήσουν στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και νοικοκυριά. Πολύ περισσότερο, δεν αφουγκράζεται τα προβλήματα των 2 εκατομμυρίων εργαζομένων που έχουν φτωχοποιηθεί και των χιλιάδων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, ούτε απαντά στο «καυτό» ζήτημα της υπερχρέωσης. Η κυβέρνηση έχει ένα τεράστιο κενό στο ζήτημα της επανεκκίνησης της οικονομίας και προσπαθεί να το κρύψει πίσω από την κουρτίνα του ταμείου ανάκαμψης.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης ενσωματώνει 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες επενδύσεις (πράσινη μετάβαση 6,026 δισ. ευρώ, ψηφιακή μετάβαση 2,136 δισ. ευρώ, απασχόληση – δεξιότητες 5,208 δισ. ευρώ, ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας 4,821 δισ. ευρώ) και 12,7 δισ. ευρώ δανείων από την Ε.Ε., τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, στοχεύοντας συνολικά στην κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 57 δισ. ευρώ.

Τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης βασίζονται σε τέσσερις πυλώνες: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός, επενδύσεις και νέο κοινωνικό μοντέλο, με τις δράσεις για την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό να απορροφούν το 38% και το 22% των συνολικών κεφαλαίων αντίστοιχα. Ωστόσο, είναι εντελώς απούσες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης, η χορήγηση των κεφαλαίων προς τον ιδιωτικό τομέα θα γίνεται από τις τράπεζες και  όχι από το κράτος, με τους ιδιώτες επενδυτές να λαμβάνουν επιχορήγηση ίση με το 50% της επένδυσης και το υπόλοιπο 50% να πρέπει να χρηματοδοτηθεί κατά 30% από τραπεζικό δανεισμό και κατά 20% από ίδια κεφάλαια.

Έωλες εκτιμήσεις

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το σχέδιο εμπεριέχει έωλες εκτιμήσεις, όπως για παράδειγμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και 180.000 νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να αναφέρεται με ποιον τρόπο θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά και δίχως να γίνεται ουσιαστική αναφορά αντιμετώπισης των συνεπειών από την πανδημία.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 − nine =