agrotes

Απαντήσεις στα μέτρα που ανακοίνωσε η πρώην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνει η συντονιστική επιστροπή Αγροτικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ).

Όπως δηλώνει ο κ. Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, «τα μέτρα δεν λύνουν τα προβλήματα των αγροτών. Με επικοινωνιακές μεγαλοστομίες, δεν μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα. Η πραγματικότητα που βιώνουν οι αγρότες είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που παρουσιάζει το ΥπΑΑΤ.

Κινούμενοι σε ένα πολιτικά αποστειρωμένο περιβάλλον, μακριά από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της πατρίδας μας και κάνοντας συνεντεύξεις τύπου και ανακοινώσεις χωρίς αντίλογο, θα είναι πάντα εκτός τόπου και χρόνου. Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή για ένα χαράτσι που διογκώθηκε στις παροχές ρεύματος, η κάλυψη από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 είναι 80% και για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2022 είναι 50%.

Για αυτό διοργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη (10/2/2022) στις 12:00 το μεσημέρι, στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή. Επίσης είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με τη νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ, αρκεί να ακούει τι ζητάμε και να μην υποτιμά τη νοημοσύνη μας με αστείες εξαγγελίες για στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων της πατρίδα μας».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, επισημαίνει ότι «για τις ζωοτροφές θέλουν να δώσουν 30 εκατ. ευρώ κυρίως στις σταβλισμένες μεγάλες μονάδες. Την ενίσχυση τη δίνουν με βάση τιμολόγια πώλησης κρέατος (σφαγή) και γάλακτος. Όμως την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο δεν έχουμε παραγωγή κρέατος και γάλακτος σε Ήπειρο και Μακεδονία.

Αυτή την περίοδο, ελάχιστοι αρμέγουν και πουλάνε το γάλα τους επειδή έχουν γέννες. Επίσης οι ορεινοί αγελαδοτρόφοι δεν σφάζουν αυτή την περίοδο. Άρα, όλοι αυτοί δεν θα εισπράξουν την ενίσχυση για τις ζωοτροφές. Στην πράξη θα ενισχυσθούν οι χοιροτρόφοι, οι παχυντές και οι μεγάλες σταβλισμένες μονάδες. Όμως και για αυτούς το ποσοστό 7% επί του κύκλου εργασιών είναι μικρό σε σχέση με τις ανάγκες τους».

Ας δούμε λοιπόν τα μέτρα που εξάγγειλε το ΥπΑΑΤ και τι προτείνουμε εμείς:

Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή για ένα χαράτσι που διογκώθηκε στις παροχέςρεύματος, η κάλυψη από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 είναι 80% και για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2022 είναι 50%.

Για τους αγρότες, αυτή είναι συνήθως η περίοδος μετά τα ποτίσματα και για τους κτηνοτρόφους μετά τα αρμέγματα, άρα με το μικρότερο οικονομικό βάροςΦυσικά, είναι εύκολο να προσπερνάς τους μήνες του καλοκαιριού με το μεγάλο κόστος ποτίσματος και αρμέγματος, όταν δεν αφορά εσένα!  Το 80% γίνεται 50% για τους 2 πρώτους μήνες του 2022.

Τι αλλάζει, εκτός από την αλλαγή του χρόνου, και μειώνεται το ποσοστό κάλυψης της ρήτρας; Οι λογαριασμοί που έχουν χρεωθεί, για αγρότες και κτηνοτρόφους, δεν μπορούν να εξοφληθούν!  Ζητάμε πλήρης και αναδρομική κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια και στις μονάδες μεταποίησης – τυποποίησης.

Για τη μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, από 13% σε 6%

Η συγκεκριμένη μείωση έχει μηδενικό οικονομικό όφελος για κτηνοτρόφους και αγρότες, γιατί το ΦΠΑ που πληρώνουμε στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και σε όλα τα εφόδια που αγοράζουμε, τον συμψηφίζουμε με το ΦΠΑ από την πώληση των προϊόντων μας.

Στο τέλος κάθε τριμήνου, αν ο ΦΠΑ από τις αγορές υπερβαίνει το ΦΠΑ των πωλήσεων, τότε το ΦΠΑ των πωλήσεων τον καρπώνεται ο παραγωγός. Αν ο ΦΠΑ των αγορών υπολείπεται του ΦΠΑ των πωλήσεων, τότε το ποσό της διαφοράς ο παραγωγός το αποδίδει στην τοπική ΔΟΥ. Μειώνοντας το ΦΠΑ από 13% στο 6%, ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος πληρώνουν λιγότερο ΦΠΑ, άρα όταν πωλήσουν θα συμψηφίσουν και θα καρπωθούν λιγότερο ΦΠΑ ή θα αποδώσουν περισσότερο ΦΠΑ στη ΔΟΥ.

Να υπενθυμίσουμε στους αρμόδιους, ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής ζωοτροφών, λιπασμάτων και λοιπών εφοδίων και επειδή ο ΦΠΑ είναι ποσοστό επί της αυξημένης καθαρής αξίας των εφοδίων, το ποσό του ΦΠΑ αυξάνεται αναλογικά. Το κόστος μείωσης του ΦΠΑ για το δημόσιο ταμείο είναι μηδενικό. Εκεί στο Υπουργείο Οικονομικών ας ρωτήσουν και κανένα λογιστή! Ούτε κρύο ούτε ζέστη για τη μείωση του ΦΠΑ.
Ενισχύστε άμεσα αγρότες και κτηνοτρόφους για την αγορά των εφοδίων.

Για το μεταφορικό ισοδύναμο σε Κρήτη και νησιά του Αιγαίου

Η ενίσχυση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί η ενίσχυση αυτή να διασφαλίζεται ότι φτάνει στα χέρια των κτηνοτρόφων.

Για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών, με 7% επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 2022.

Είμαστε περίεργοι να μάθουμε, ποιος είναι αυτός ο αρρωστημένος νους, που σκέφτηκε αυτό τον τρόπο ενίσχυσης, με τα ψίχουλα του 7%!
Ποια η συλλογιστική και η λογική του;
Απλώς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε αν δεν το γνωρίζετε, ότι στη δική μας περιφέρεια, η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, δεν έχει παραγωγή προς πώληση αυτή την περίοδο.

Για τα αιγοπρόβατα στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της ΑΜΘ, αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε και στις αντίστοιχες της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, η πώληση της παραγωγής ξεκινά λίγο πριν το Πάσχα!

Για τα νησιά όπως είναι η Θάσος και η Σαμοθράκη, σίγουρα το Πάσχα, γιατί δεν υπάρχει γαλατάς για να παραλάβει το γάλα!

Για τα βοοειδή κρεατοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής, που έχουν αυτή την περίοδο γέννες, σίγουρα τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού και μετά.
Φοβόμαστε ότι το 7% επί του τζίρου, κάποιοι συνάδελφοι θα το εκλάβουν ως κίνητρο και ως έμμεσο σήμα για το τι θα επακολουθήσει στην κτηνοτροφία, για να σφάξουν τα κοπάδια τους αυτή την περίοδο και να γλιτώσουν Η φωτογραφική αυτή ενίσχυση, κυρίως για τους γνωστούς λίγους και εκλεκτούς, μας αποδεικνύει για ακόμα μία φορά, την υποκρισία του ΥΠΑΑΤ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει να ενημερώσουμε τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και όλους τους συναδέλφους, ότι την περίοδο του Πάσχα του 2020, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ προτείναμε με έγγραφό μας στον τότε υπουργό κ. Μ. Βορίδη, την κατανομή της κορονοενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα με βάση τα τιμολόγια πώλησης την περίοδο αναφοράς.

Ο κ. Μ. Βορίδης μας είχε απαντήσει προφορικά, αποκλείοντας την πρότασή μας, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θεωρείται εξατομίκευση και απαγορεύεται από την ΕΕ, γιατί στρεβλώνει τον ανταγωνισμό. Τώρα η χρησιμοποίηση των τιμολογίων πώλησης για την καταβολή ενίσχυσης, δεν είναι εξατομίκευση και δε στρεβλώνει τον ανταγωνισμό;

Αν τελικά στόχος σας είναι να τελειώσετε την ελληνική κτηνοτροφία, είστε σε καλό δρόμο.
Αλλιώς ανακαλέστε άμεσα την απόφασή σας αυτή.
Ενισχύστε άμεσα το ζωικό κεφάλαιο της χώρας για την αγορά ζωοτρφών με 150 ευρώ/Ζωική Μονάδα

Για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου

Μία ακόμη άδικη και παράλογη απόφαση, εκτός τόπου και χρόνου.
Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου σε όλους για το 2022 και θέσπιση φτηνού αγροτικού πετρέλαιου.

Καλούμε όλους του πορφυρογέννητους του ΥπΑΑΤ, να ενισχύσουν πραγματικά και όχι επικοινωνιακά, τον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας!

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 − five =