syriza

Μια νέα ημέρα ξημερώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, κλείνοντας μία αν μη τι άλλο ιστορική εποχή για την Αριστερά και τον τόπο. Τον λόγο έχουν πλέον τα κομματικά όργανα, με την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή να συνεδριάζουν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διαμορφώσουν τον οδικό χάρτη της ανασύνταξης και της ανασυγκρότησης του πολιτικού φορέα.

Τα επόμενα βήματα

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες το προσεχές διάστημα, με το ζήτημα της εκλογής ηγεσίας από τη βάση αλλά και νέας Κεντρικής Επιτροπής να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, ενώ αναπάντητο ερώτημα παραμένει προς το παρόν το πότε θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος.

Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πορευτεί το επόμενο διάστημα ενεργοποιώντας όλες τις προβλεπόμενες καταστατικές διατάξεις που αφορούν τη δημοκρατική του λειτουργία και τη συμμετοχή των μελών του στις κρίσιμες αποφάσεις. Χθες, στην έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του, με το κλίμα να είναι συναισθηματικά φορτισμένο αλλά και συντροφικό, χωρίς να γίνεται κάποια συζήτηση για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Μέχρι το μεσημέρι πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν κρίσιμες αποφάσεις που θα αφορούν πιθανές υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου. Ήδη υπάρχουν διαβουλεύσεις, συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών εντός και εκτός Κουμουνδούρου.

Νέος επικεφαλής της Κ.Ο.

Τα επόμενα 24ωρα θα διευκρινιστεί ακόμη ποιο πρόσωπο θα αναλάβει μεταβατικά τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με στελέχη του κόμματος να εισηγούνται την Όλγα Γεροβασίλη. Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην ΑΥΓΗ, για πρόσωπο κοινής αποδοχής με σεμνότητα και πολιτική εμπειρία. Άλλωστε, οι αποφάσεις για τη στελέχωση των θέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πρέπει να ληφθούν άμεσα, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, πηγές της Κουμουνδούρου διαψεύδουν τα σενάρια περί παραίτησης του βουλευτή Α’ Αθήνας Δημήτρη Τζανακόπουλου μετά τα χθεσινά δημοσιεύματα που μιλούσαν για παραίτησή του στον απόηχο των ανακοινώσεων του Αλέξη Τσίπρα.

Κλίμα συγκίνησης και ενότητας

Στελέχη του κόμματος, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και απλά μέλη στο άκουσμα της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα εξήραν τις πολιτικές του ικανότητες, την προσφορά του στο κόμμα και την πατρίδα, όπως επίσης τη σεμνότητα και το ήθος του. «Η πολιτική του συγκρότηση, η αγωνιστικότητα και η εντιμότητά του αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο κόμμα μας» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ο Φώτης Κουβέλης μίλησε για «την τεράστια πολιτική του ηθική». «Έντιμος όσο κανείς. Οραματικός σε όλη την πορεία του. Γενναίος μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στο πλευρό του ό,τι κι αν αποφασίσει» ανέφερε σε ανάρτησή της η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα, ενώ η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε μια μακροσκελή ανακοίνωση επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κόμμα μας, η νεολαία, η Αριστερά, του χρωστάμε πάρα πολλά, γιατί σε όλο αυτό το ταξίδι, παρά τις δυσκολίες και τις κακοτοπιές, αποτελούσε τον καλύτερο καπετάνιο. Γιατί μαζί του νιώσαμε και καταφέραμε να γράψουμε ιστορία». Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη αναδημοσίευσε τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από δηλώσεις και μηνύματα που εξήραν το ήθος, την πολιτική πορεία και τη συνεισφορά του Αλέξη Τσίπρα στα πολιτικά πεπραγμένα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της χώρας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 5 =