SYRIZA

Με καυστική κριτική προς την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κυθήρων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, τονίζοντας την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, το τουριστικό μέλλον των Κυθήρων βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υποδομών, όπως η κακή κατάσταση του δικτύου ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, η έλλειψη αποχέτευσης και οι ανεπαρκείς συγκοινωνίες. Η οργάνωση ζητά την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό, ενώ επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής και τη λήψη μέτρων για την ακρίβεια, που πλήττει τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους επισκέπτες. Διαβάστε παρακάτω:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Κύθηρα, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Μέτρα τώρα για τον τουρισμό των Κυθήρων!

Πλησιάζει η ώρα του απολογισμού και για την τουριστική περίοδο του 2024.

Ευχόμαστε να είναι θετικός με βελτίωση σε όλους τους επιμέρους δείκτες.

Μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας βιοπορίζεται από την τουριστική βιομηχανία και η καλή της πορεία αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσουν να μένουν και να εργάζονται στα νησιά μας.

Οφείλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς σε ότι αφορά τις προοπτικές του τουρισμού και τις αναγκαίες αλλαγές. Οι ευθύνες της κυβέρνησης (κυρίως) αλλά και της αυτοδιοίκησης (πρώτου και δευτέρου βαθμού) είναι κραυγαλέες.

1) Δεν μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστικό ένα νησί που έχει τεράστια προβλήματα στις υποδομές του. Ενδεικτικά:

  • Δίκτυο ύδρευσης σε κακή κατάσταση. Συνεχείς διακοπές, πολλές βλάβες και νερό με λάσπη, είναι ορισμένα από τα προβλήματα.
  • Δίκτυο ηλεκτρισμού στα όρια του. Παρατηρήθηκαν συνεχείς βυθίσεις τάσης, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να «καούν» μια σειρά ηλεκτρικές συσκευές.
  • Δίκτυο αποχέτευσης δεν υπάρχει για το μεγαλύτερο μέρος των Κυθηρων. Το σχεδιαζόμενο δίκτυο αποχέτευσης αφορά μόνο το νότιο τμήμα. Η ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων σε ρεματιές είναι απαράδεκτη.
  • Η αποκομιδή των σκουπιδιώνείναι προβληματική. Η ανακύκλωση είναι ανέκδοτο…
  • Το Νοσοκομείο συνεχώς υποβαθμίζεται. Το ιατρικό προσωπικό είναι πολύ λιγότερο από ότι το 2019, λείπουν κρίσιμες ειδικότητες, ενώ οι γιατροί εξαντλούνται από τα ατέλειωτα ωράρια και τις συνεχείς εφημερίες.
  • Οι συγκοινωνίες είναι σε κακό χάλι. Ο διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου δεν επεκτείνεται, το πλοίο που μας συνδέει με Πειραιά είναι ακατάλληλο, εσωτερικές συγκοινωνίες δεν υπάρχουν, ο κεντρικός οδικός άξονας παραμένει στενός και επικίνδυνος. Το πρόβλημα πάρκινγκ κάθε χρόνο γίνεται εντονότερο.

2) Δεν μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστικό ένα νησί που δεν έχει σαφή στρατηγικό προσανατολισμό για τον τουρισμό. Ακούσαμε τον περιφερειάρχη να μιλά για «υπερτουρισμό»! Η Περιφέρεια Αττικής που έχει στην ευθύνη της Ύδρα, Σπέτσες, Αίγινα, Ακρόπολη κλπ, μιλά για υπερτουρισμό στα…Κύθηρα!!! Την ίδια στιγμή η Δημοτική Αρχή δεν έχει εφαρμόσει οργανωμένη προβολή των νησιών μας, ώστε να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος πέραν των καλοκαιρινών μηνών.

3) Δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο για να αυξηθεί η αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή και η μεταποίηση σε προϊόντα που είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους επισκέπτες των νησιών μας. Δεν υπάρχει καμία οργανωμένη προσπάθεια για να τους προσφέρονται τα ντόπια προϊόντα. Ότι γίνεται, γίνεται από το μεράκι επιμέρους επιχειρηματιών.

4) Δεν μπορεί να παραμείνουν ανταγωνιστικά τα νησιά μας αν δεν καταπολεμηθεί η ακρίβεια. Δεν γίνεται να πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα, τις ακριβότερες τηλεπικοινωνίες, τα ακριβότερα προϊόντα σούπερ-μάρκετ και να παραμένουμε ανταγωνιστικοί. Όλα αυτά συμβάλλουν για να μετακυλιστεί η ακρίβεια σε εστίαση και καταλύματα, με σημαντικές επιπτώσεις στην προοπτική του τουρισμού.

5) Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να βρεθούν εργαζόμενοι για τις εποχιακές εργασίες της τουριστικής περιόδου. Είναι αυτονόητο ότι αυτοί πρέπει να αμείβονται επαρκώς, να τηρείται η εργατική νομοθεσία και να τους εξασφαλιστούν αξιοπρεπή καταλύματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κυθήρων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τουρισμό.

Δεν φτάνει να διαθέτουμε ένα από τα ωραιότερα νησιά παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να «προικίσουν» Κύθηρα και Αντικύθηρα με σωστές υποδομές με ιεράρχηση των αναγκών. Να επεξεργαστούμε άμεσα στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων, αλλά και των κατοίκων.

Αλλά και παραπέρα να διαμορφώσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης (τέτοιο που προβλέπεται και από  την Ευρωπαϊκή Ένωση – δυστυχώς υποχρεωτικά μόνο για μεγάλους Δήμους). Ένα σχέδιο  ισόρροπης ανάπτυξης και της αγροτικής παραγωγής αλλά και της μεταποίησης και φυσικά και του τουρισμού.

Πρέπει να φροντίσουμε και το αύριο των νησιών μας, να μην εφησυχάσουμε από τη σημερινή μετριότητα. Δικαιούμαστε πολύ περισσότερα και θα παλέψουμε για αυτά.

Οργάνωση Μελών ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. ΚΥΘΗΡΩΝ

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two − 2 =