Συνένευξη Τύπου παραχώρησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Κυθήρων ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ/The Left και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων(LIBE) Κώστας Αρβανίτης την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024. Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ – Προδευτική Συμμαχία των Κυθήρων με προσκεκλημένο τον ευρωβουλευτή το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Ποταμό.

Ο κ. Αρβανίτης απάντησε σε ερωτήσεις που του απηυθύναν η εφημερίδα «Κυθέρεια», η εφημερίδα «Κυθηραϊκά» και το Kythera.News.

Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες

Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην σημασία των ευρωεκλογών για τους Έλληνες, λέγοντας πως τα ζητήματα των πολιτών είναι κοινά σε κάθε χώρα, όπως ο πρόσφατος ξεσηκωμός των αγροτών και στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές που πρέπει να αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως το προσφυγικό, ο ευρωπαϊκός κατώτατος βασικός μισθός, το ζήτημα της στέγης, η κλιματικής κρίση και κατέληξε ότι η συμμετοχή έχει μεγάλη σημασία για τους πολίτες: «Να μην συμμετέχεις είναι λάθος».

Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Έκανε αναφορά στις δυσκολίες που πέρασε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τους τελευταίους μήνες και περιέγραψε το στόχο για το εκλογικό αποτέλεσμα, βάζοντας παράλληλα το ζήτημα του πόσο κοντά θα είναι στο πρώτο κόμμα, αλλά και πόσο θα αυξήσει την απόσταση από το τρίτο κόμμα.

Το ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου

Όσον αφορά το περίφημο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, ανέφερε πως δεν κατηγορείται η Ελλάδα, αλλά η κυβέρνησή της με τις πολιτικές που εφαρμόζει, όπως σε ζητήματα για την διαχείριση του προσφυγικού στην Πύλο, την διερέυνηση της δολοφονίας του Καραιβάζ, το έγκλημα στα Τέμπη, την ελευθερία του Τύπου, τις SLAPP αγωγές πολιτικών κατά δημοσιογράφων.

Για την Υγεία

Για την υγεία αναφέρθηκε στο σκάνδαλο του φαρμάκου στην Ευρώπη, όπως  με τα συμβόλαια για τα εμβόλια. «Ζητήσαμε από την φον ντερ Λάιεν να δούμε τα έγγραφα, αλλά τα ποσά ήταν σβησμένα!»

Επίσης για την υγεία στην Ελλάδα, αλλά και το νησιωτικό χώρο ανέφερε ότι είναι θέμα εθνικής πολιτικής, αναφέροντας ότι δυστυχώς στην Ελλάδα ιδιωτικοποιείται κομμάτι – κομμάτι.

Για την κριτική των αποχωρησάντων στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Για το νέο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν υπάρχει ιδεολογική αλλαγή». Είπε επίσης απαντώντας στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τους αποχωρήσαντες: «Δεν δίνω το δικαίωμα σε κάποιον να με χαρακτηρίσει λιγότερο ή περισσότερο αριστερό, όπως δεν το κάνω κι εγώ. Ο μεγάλος αντίπαλος είναι το καθεστώς Μητσοτάκη, αυτό μας αφορά όλους. Είναι πολύ μεγάλη πολυτέλεια να βάζουμε το εγώ μας πάνω από το εμείς, τα προβεβλημένα στελέχη που κοντολογίς είναι και επαγγελματικά στελέχη».

Νησιωτικότητα

Για τις δυσκολίες στη ζωή των νησιωτών, συμφώνησε με το ερώτημα του κ. Καλλίγερου, επεσήμανε ότι είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής, αναφέρθηκε στο μεταφορικό ισοδύναμο ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα για τους νησιώτες που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έχει ατονίσει.

Το πρόγραμμα Bauhause πριμοδότησης στέγης είναι μία ευκαιρία που μπορούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση να τρέξουμε. Να αξιοποιηθούν τα ανενεργά κλειστά οικήματα της εκκλησίας, της αυτοδιοίκησης, των ιδρυμάτων.

Για το ακτοπλοϊκό, επεσήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση να ενισχύει την αυτοδιοίκηςη σε πρωτοβουλίες συνεταιριστικής βάσης αλλά και την αναβάθμιση κατηγορίας των πλοίων.

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του κ. Καλλίγερου απάντησε πως για ένα ψήφισμα για το καλό των νησιωτών μπορεί να πάρει πρωτοβουλία η αυτοδιοίκηση: «Να μας ενημερώσει τι ακριβώς ζητάει. Υπάρχουν πρωτοβουλίες που έχουν γίνει από άλλα νησιά, των τοπικών αρχών, δηλαδή των δημάρχων και των περιφερειαρχών». Και συμπλήρωσε πως «αυτό που μπορούμε να το δούμε στο κομμάτι της ενίσχυσης της νησιωτικότητας σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό ενιαίο πλαίσιο. Είμαστε Νησιωτική Ευρώπη. Έχουμε κάνει ερωτήσεις τέτοιες όπως το σχολείο στην Γαύδο για να μην μεταφερθούν οι μαθητές στην Κρήτη.  Είναι εθνικό θέμα αλλά λέμε όχι, είναι ευρωπαϊκό θέμα. Θέλουμε να μείνουν άνθρωποι στην Γαύδο».

Μπορείτε να δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που δημοσιεύουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × four =