ypopto-mail-aerodromio

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε κατοίκους και επαγγελματίες που ζουν στα Κύθηρα η επανειλημμένη και προφανώς οργανωμένη, όπως καταγράφεται, προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας από αγνώστους.

Όπως καταγγέλλεται, άγνωστοι καλούν σε κατοίκους και επαγγελματίες στο νησί και προφασίζονται ότι καλούν από τον λογιστή τους, ή ότι είναι συνεργάτες του. Στη συνέχεια ζητούν από τα υποψήφια θύματα προσωπικά στοιχεία, τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους ισχυρίζονται ότι θα καταβάλουν επιδόματα, μισθοδοσία κ.α.

Σε ενημέρωση που είχαμε από επαγγελματίες, μάθαμε πως ήδη έχουν καταγγελθεί ορισμένα  περιστατικά, ενώ από λογιστικό γραφείο συνιστάται στους πελάτες του να μην παραχωρούν προσωπικά δεδομένα τηλεφωνικώς και να προσέχουν διότι οι άγνωστοι που τους προσεγγίζουν χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να τους εξαπατήσουν και να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία. (π.χ ότι έχει κλειδωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός σας). Μην δίνετε τα στοιχεία σας για κανέναν λόγο. Ευχαριστώ.

Εφόσον κάποιος υποπτευθεί ότι τον καλούν με αυτό το σκοπό, καλό είναι να καταγγείλει το περιστατικό, και τον τηλεφωνικό αριθμό εφόσον εμφανίζεται, τόσο στην Υπηρεσία CyberAlert της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με χρήση του πενταψήφιου τηλ. αριθμού 11188, ή στο αστυνομικό τμήμα Κυθήρων στον τηλ. αριθμό 2736031206.

Τηλεφωνικές απάτες ή απάτες εξ αποστάσεως

Τα φαινόμενα της απάτης με διάφορες παραλλαγές και ιδίως της απάτης μέσω διαδικτύου, τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα πολίτες να πέφτουν θύματα των επιτήδειων κακοποιών και να χάνουν τις περιουσίες τους, να αδειάζουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί αλλά και πολλές φορές να χάνουν την υγεία τους όταν συνειδητοποιούν τι τους έχει συμβεί.

Στην Ελλάδα τα φαινόμενα αυτά έγιναν γνωστά στις Αστυνομικές αρχές από το 2012.

Τα πρώτα περιστατικά αφορούσαν άτομα, τα οποία προσποιούμενα τους υπαλλήλους Δημόσιων Υπηρεσιών ή λογιστές, αποσπούσαν χρήματα από ηλικιωμένους για δήθεν οφειλές συγγενικών τους προσώπων.

Σε μία άλλη προσπάθεια εξαπάτησης πριν μερικά χρόνια επιτήδειοι τηλεφωνούσαν, σε ηλικιωμένους κυρίως, με την ψευδή ιδιότητα του δικηγόρου, του αστυνομικού ή του γιατρού και με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας, για δήθεν τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη το παιδί τους ή άλλο συγγενικό τους πρόσωπο και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν βαριές σωματικές βλάβες σε ανήλικο τους αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τον τελευταίο καιρό οι κακοποιοί εμφανίζονται ως τεχνικοί εταιρείας λογισμικού, από αριθμούς, κλήσεις του εξωτερικού, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι εντοπίστηκε κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο και έτσι αποσπούσαν κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών ώστε να αφαιρούν χρήματα.

Η αστυνομία συχνά με ανακοινώσεις της καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα εξής:

  • Να μην πείθονται από αγνώστους που εμφανίζονται ως Δημόσιοι υπάλληλοι, τραπεζικοί, ηλεκτρολόγοι κ.τ.λ. εάν οι ίδιοι δεν τους έχουν καλέσει.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν άγνωστοι τους τηλεφωνούν για βλάβη στο λογισμικό τους.
  • Να μην δέχονται εγκατάσταση άγνωστων εφαρμογών στους υπολογιστές τους.
  • Να μην δίνουν τηλεφωνικά κωδικούς ή ονόματα.
  • Να γνωρίζουν πάντα ότι οι τράπεζες δεν στέλνουν ποτέ υπαλλήλους στα σπίτια ούτε και οι δημόσιες υπηρεσίες.
  • Να μην ενδίδουν σε προτροπές για συναντήσεις.
  • Πάντα για όλα τα παραπάνω να ενημερώνεται η Αστυνομία.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε ένα ειδικό εκτεταμένο ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

Έρευνα ertnews.gr σε όλη την Ελλάδα: Χιλιάδες πολίτες θύματα σε τηλεφωνικές απάτες

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one + 9 =