nikos-vardas

Με ανάρτησή του στο FB αποχαιρετά το Νίκο Βάρδα ο πρώτος του ξάδερφος, επιφανής  ομογενής George Vardas. Διαβάστε το κείμενό του:

«Με μεγάλη μου λύπη αποχαιρετώ τον πρώτο μου ξάδερφο, Νίκο Βάρδα, που δυστυχώς πέθανε στα Κύθηρα, ειρωνικά σχεδόν 50 χρόνια αφότου συναντηθήκαμε για πρώτη φορά τον χειμώνα του 1973.

Ο Νίκος εργάστηκε για πολλά χρόνια ως συντηρητής τέχνης στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο νησί των Κυθήρων και αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία των πολυάριθμων πολιτιστικών μνημείων του νησιού.

Ασχολήθηκε με την ίδρυση της Συλλογής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης Κυθήρων που στεγάζεται στη βυζαντινή εκκλησία της Ανάληψης στο Κάτω Λιβάδι και περιλαμβάνει τοιχογραφίες που διασώθηκαν από τοπικές εκκλησίες που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, θραύσματα παλαιοχριστιανικών ψηφιδωτών, βυζαντινές εικόνες και κεραμικά. Τα έργα που εκτίθενται περιλαμβάνουν μια εντυπωσιακή εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας (που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα) που ανακτήθηκε από το Κάστρο του Μυλοπόταμου.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι τη συνταξιοδότησή του, ο Νίκος Βάρδας ηγήθηκε του Τοπικού Εργαστηρίου Συντήρησης της Εφορείας και το έργο του έχει αναγνωριστεί ότι διευκολύνει σημαντικά την αδιάλειπτη συντήρηση των μνημείων.

Μόλις άνοιξε το μουσείο, ο Νίκος μου έδειξε αυτή την εξαίσια συλλογή και η απέραντη περηφάνια του ήταν εμφανής στο πρόσωπό του.

Ο Νίκος ήταν και μεγάλος οικογενειάρχης. Η σύζυγός του Μαίρη ήταν κυριολεκτικά η μεγάλη αγάπη της ζωής του και είχαν δύο παιδιά, τον γιατρό Παναγιώτη Βάρδα και την Ελίνα Βάρδα-Δρακάκη.

Το σπίτι του Βάρδα είναι το τελευταίο ακίνητο που προσπερνάτε πριν περάσετε τη διάσημη γέφυρα στο Κατούνι και ήταν πάντα άψογα συντηρημένο. Ο Νίκος ήταν επίσης δεινός κηπουρός και αγρότης.

Τα Κύθηρα έχασαν έναν από τους μεγάλους άνδρες τους. Αντίο, αγαπητέ ξάδερφε. Η μνήμη σου θα είναι αιώνια».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen − seventeen =