gold candle holder with candles
Photo by Andriy Tod on Unsplash

Τις προηγούμενες ημέρες διαβάσαμε σε ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:
«Μετά λύπης ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Δ. Ι. Σ. διεπίστωσε, και συναπεδέχθησαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς, ότι ιδίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, και μέσω νεωτέρου κειμένου του προς την Δ. Ι. Σ., καταφέρεται εναντίον των Αποφάσεων Αυτής, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δυσκόλων και εκτάκτων αποφάσεων της Δ. Ι. Σ. για την δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτοαπομονώνεται και θέτει εαυτόν μακράν της συλλογικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στο σύνολό Της πασχίζει και εργάζεται τόσο για την ακώλυτη επιτέλεση της Θείας Λατρείας, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων».
Αυτή η περικοπή προήλθε και από την παρακάτω φράση επιστολής του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κυθήρων: «…καί τώρα μέ τήν προαγγελομένην ἐπιβολήν διενεργείας τοῦ self-test διά τήν εἴσοδόν των εἰς τόν Ἱερόν Ναόν τοῦ Θεοῦ! Καί μάλιστα προειδοποιοῦν τά ΜΜΕ ὅτι θά ἐπιβληθῇ τό self-test εἰς τούς Ἱερεῖς, Ἱεροψάλτας, Ἐπιτρόπους κ.ἄ., προκειμένου νά εἰσέλθουν διά διακονίαν ἐκκλησιαστικήν. Ἔλεος, ἔλεος, Μακαριώτατε. Καί αὐτό ἀκόμη θά μᾶς ἐπιβάλλουν;»

Είναι προφανής η αντίθεση μεταξύ της Δ. Ι. Σ. και Μητροπολίτη Κυθήρων. Ο Αρχιεπίσκοπος, έχοντας την εμπειρία της δικής του νόσησης από τον Κορωνοϊό, θεώρησε υποχρέωσή του να συνεισφέρει στη μη εξάπλωση της πανδημίας, προστατεύοντας με τα ενδεδειγμένα μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί Γιατροί, τους εκκλησιαζόμενους συνανθρώπους μας. Στα μέτρα αυτά που η Δ. Ι. Σ. εξήγγειλε, αντιτάχθηκε ο Μητροπολίτης Κυθήρων, με κύριο επιχείρημα ότι «πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις».

Εμείς οι Κυθήριοι πώς θα ξεχωρίσουμε το σωστό; Σε ποιο χωρίο των Γραφών θα βρούμε τη Θεϊκή ρήση: «Άνθρωποι μη ακούτε τους Γιατρούς»; Πότε ο Θεός είπε: «Μην ακούτε τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά τον Επίσκοπο»; Μοιραία οδηγούμαστε σε διχασμό. Πώς να πιστέψουμε τα λόγια ενός ανθρώπου, ότι αυτός, τάχα, κατέχει τις εντολές τού Θεού και οι άλλοι (οι συντριπτικά περισσότεροι ομοιόβαθμοί του) απορρίπτουν τα επιχειρήματά του και τον εγκαλούν; Σε περιπτώσεις διχογνωμίας η εκκλησιαστική ιστορία μάς διδάσκει πως επικρατούσε γνώμη των περισσοτέρων. Έτσι καταπολεμήθηκαν οι διάφορες αιρέσεις. Τώρα, στα Κύθηρα, γιατί να μας χωρίζουν στους «εναπομείναντες λίγους Χριστιανούς» και στους «κατά συνήθεια Χριστιανούς»; Ποτέ κάτι τέτοιο δεν έχουμε βιώσει κατά το παρελθόν. Πάντα με σύμπνοια πορευόμαστε τη ζωή μας. Γιατί, τώρα, οι αρνητές της μάσκας να «διώχνουν» από την Εκκλησία όσους θέλουν να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα; Γιατί να υπάρχουν στο νησί μας κάποιοι που να θέλουν να μη ζούμε απλά όπως πάντα, αλλά να εισχωρούν αναμεταξύ μας ανούσιες διαφορές που ουδεμία σχέση έχουν με τη Χριστιανική Αγάπη. Ο Ιησούς ποιους νοιάζεται να σώσει; Τους ενάρετους ή τους αμαρτωλούς; Ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των Κυθηρίων ακολουθεί της επιστήμης τα προστάγματα και έχει εμβολιαστεί. Όσο υψηλότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων που θα καταγραφεί, τόσο και πιο ασφαλές θα θεωρείται το νησί μας. Τόσο υψηλότερα τα οφέλη για την υγεία μας και για τον Τουρισμό μας. Καλό θα είναι να σταματήσουν και τα ΜΜΕ να αναδεικνύουν το νησί μας ως, τάχα, επαναστατημένο τόπο, γιατί ειρηνικός είναι ο Λαός του και οι παραδόσεις του. Δεν ταυτίζονται με ακραίες συμπεριφορές και ξενόφερτες φιλοδοξίες. Καλό και ειρηνικό Καλοκαίρι να έχουμε όλοι μας.

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 − four =