Σπύρος Στάης

Ο Σπύρος Στάθης ήταν ο πρώτος γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Κυθήρων και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην εκπαιδευτική ιστορία του νησιού. Μέχρι το 1920, οι μαθητές των Κυθήρων που ολοκλήρωναν το Δημοτικό φοιτούσαν στη Βιτσαμάνειο Εμπορική Σχολή ή στα Ελληνικά Σχολεία (Σχολαρχεία) της Χώρας και του Ποταμού. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 1921, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Κοινότητας Κυθήρων, ιδρύθηκε το Γυμνάσιο Κυθήρων, το οποίο αρχικά στεγάστηκε προσωρινά σε ένα δημόσιο κτίριο στη Χώρα, το σημερινό Αστυνομικό Τμήμα.

Ο Σπύρος Στάθης, ως Γυμνασιάρχης, επιδεικνύοντας όραμα και αποφασιστικότητα, σύστησε τον Μάιο του 1925 ερανική επιτροπή για τη συγκέντρωση χρημάτων, με σκοπό την ανέγερση ενός νέου κτιρίου για το Γυμνάσιο. Μεταξύ άλλων, ταξίδεψε μέχρι την Αμερική για να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό. Ευεργέτες όπως ο Ευστάθιος Δηλαβέρης και ο Μιχαήλ Σεμιτέκολος συνέβαλαν επίσης οικονομικά. Στις 25 Οκτωβρίου 1931, εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του Γυμνασίου Κυθήρων, και ο Στάθης είχε την ικανοποίηση να δει το όραμά του να πραγματοποιείται.

Η εκπαιδευτική του δράση δεν περιορίστηκε μόνο στη δημιουργία του Γυμνασίου. Ο Σπύρος Στάθης, με ιδιαίτερη τόλμη για την εποχή, επικοινώνησε το 1925 με τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, ζητώντας του να εντάξει τα έργα του στη διδασκαλία του Γυμνασίου, παρόλο που η ποίηση του Καβάφη δεν ήταν τότε ενταγμένη στην επίσημη εκπαιδευτική ύλη. Ο Καβάφης απάντησε θετικά, στέλνοντας τις εκδόσεις του με μεγάλη χαρά. Έτσι, το Γυμνάσιο Κυθήρων έγινε από τα πρώτα εκπαιδευτικά ιδρύματα που δίδαξαν την ποίηση του Αλεξανδρινού ποιητή.

Εκτός από την εκπαιδευτική του προσφορά, ο Στάθης ξεκίνησε και την πρώτη προσπάθεια για την ίδρυση μουσείου στα Κύθηρα, προσπάθεια που συνεχίστηκε αργότερα από τον μαθητή του και μετέπειτα φιλόλογο Θεμιστοκλή Πετρόχειλο.

Παρά τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις του 1929, που μετέτρεψαν το τετρατάξιο Γυμνάσιο σε εξατάξιο και επέφεραν αλλαγές στα Σχολαρχεία της Χώρας και του Ποταμού, το Γυμνάσιο Κυθήρων συνέχισε να λειτουργεί. Όμως, λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια του νέου κτιρίου, τον Νοέμβριο του 1931, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το Γυμνάσιο, μαζί με άλλα 40 Γυμνάσια της χώρας. Ο κυθηραϊκός λαός, αντιδρώντας δυναμικά, κατάφερε με συλλαλητήρια να ακυρώσει την απόφαση, διατηρώντας έτσι ζωντανό το εκπαιδευτικό έργο του Σπύρου Στάθη.

Ο Σπύρος Στάθης αποτελεί φωτεινό παράδειγμα εκπαιδευτικού και οραματιστή, που αφιέρωσε τη ζωή του στη βελτίωση της παιδείας στα Κύθηρα, αφήνοντας πίσω του μια πολύτιμη κληρονομιά.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × two =