Τσουνάμι μικρών διαστάσεων είναι σε εξέλιξη τώρα στην Νότια Κρήτη, ως επακόλουθο του μεγάλου σεισμού, εντάσεως 6,3 Ρίχτερ, που έπληξε την περιοχή, νωρίτερα, το πρωί της Τρίτης, 12/10. Αυτό γνωστοποίησε, με ανάρτησή του στο facebook, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Η ισχυρότατη δόνηση σημειώθηκε στις 12:24, με επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στο θαλάσσιο χώρο, 23 χιλιόμετρα από την Ζάκρου, στο Νομό Λασιθίου.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές στη Σητεία όπου κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο.
Άν δείτε το βίντεο ο #σεισμός ήταν 6,4 ρίχτερ κράτησε περιπου 29 δευτερόλεπτα με συνεχείς αυξομειώσεις της έντασης του .
Είχα ένα ράπισμα μήκους 5 μέτρων στην αποθήκη του μαγαζιου
Ελπίζω να μην έχουμε χειρότερα. #κρητη #earthquake pic.twitter.com/xBNA0nLDIk— Μανόλης della Creta (@baxebanis) October 12, 2021
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα, περίπου, 8 χιλιόμετρα. Τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης και ειδικά του Λασιθίου αναφέρονται στην μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε η δόνηση στους κατοίκους.
Ο δήμαρχος της Σητείας Γιώργος Ζερβάκης κατά το cretalive έχει αναφέρει ότι κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, μεταξύ τους και το δημαρχείο της πόλης που έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.
Όπως μεταδίδει το radiolasithi.gr σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σητείας έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές ενώ οι μαθητές στα σχολεία της Ιεράπετρας βρίσκονται ήδη εκτός των αιθουσών και αναμένονται οδηγίες.
Δώδεκα λεπτά μετά τον ισχυρότατο σεισμό ακολούθησε δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 12:36.
«Με κανέναν τρόπο δε συνδέονται» οι δύο σεισμοί σε Αρκαλοχώρι και Ζάκρο, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σεισμολόγοι: Διέγερση στον ευρύτερο χώρο του νησιού
Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην Κρήτη και ιδιαίτερα μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Λασίθι, σχολιάζουν διακεκριμένοι σεισμολόγοι.
Ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα, δήλωσε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η εικόνα που έχω από την διεύθυνση του ρήγματος το επίκεντρο του σεισμού και την απόστασή του από τις ακτές, πιθανότατα η αισθητότητα και οι βλάβες που θα έχει προκαλέσει θα είναι σχετικά περιορισμένες». Ο Κώστας Παπαζάχος ξεκαθάρισε κι αυτός ότι ο σεισμός δεν συνδέεται με αυτόν του Αρκαλοχωρίου.
Την ίδια στιγμή ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, επισημαίνει πως «οι τρεις πιο ισχυροί σεισμοί που έγιναν το 2019 και το 2020 με μεγέθη 6,1 και 6,0 και 5,9 Ρίχτερ είχαν επίκεντρα σε θαλάσσιο χώρο, όπως και τα σημερινά 6,3 Ρίχτερ, που δεν συσχετίζονται με τα πρόσφατα 5,8 Ρίχτερ που έγιναν στο Αρκαλοχώρι».
«Εάν υπάρξει πράγματι τσουνάμι, θα είναι μικρό» είπε από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην προειδοποίηση για τσουνάμι που εξέδωσε το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Ο ίδιος εξήγησε ότι η προειδοποίηση είναι προληπτική και εκτίμησε ότι εάν υπάρξει πράγματι τσουνάμι, θα είναι μικρό.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε επίσης ότι δεν έχει σχέση με το σεισμό στο Αρκαλοχώρι αλλά ήταν «πολύ ισχυρός σεισμός. Αναμένονται μετασεισμοί, ήδη ξεκίνησαν» σχολίασε ο σεισμολόγος.
«Η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12:24 μ.μ, το μεσημέρι σε θαλάσσιο χώρο, νοτιοανατολικά της Κρήτης, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία”, τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας. Όπως επισήμανε, «Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς”».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μία διέγερση στον ευρύτερο χώρο».