Βαθιά συγκινημένος και με το συναίσθημα της αγάπης ζωγραφισμένο στα μάτια του μίλησε για τον Μίκη Θεοδωράκη στο ethnos.gr o κ. Βαγγέλης Μπόντας, ένας εκ των συνεργατών του όσο εκείνος βρισκόταν στη ζωή. Να σημειωθεί ότι ήταν και ο μόνος που βρέθηκε έξω από τον νεκροθάλαμο στο Α’ Νεκροταφείο τη Δευτέρα.

«Ο απανταχού ελληνισμός τον αποχαιρετά»

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνώριζε καλά τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό και με τον οποίο είχε βιώσει δεκάδες στιγμές που δε θα ξεχάσει ποτέ. «Δεν υπάρχουν τέτοιες προσωπικότητες. Σήμερα είμαστε όλοι ένα. Ο απανταχού ελληνισμός αποχαιρετά έναν μεγάλο οραματιστή. Είτε το όραμα αυτό επιχειρείται να προσεγγιστεί μέσω της τέχνης της μουσικής, είτε μέσω μιας αγωνιστικής πολιτικής δράσης, είτε μέσω μιας κοινωνικής ιδεολογίας, αυτό που μένει είναι δύο απλές λέξεις για όσους ακόμα πιστεύουν στο όραμα και το όνειρο και το υπηρετούν. Το όραμα για έναν καλύτερο άνθρωπο και μια καλύτερη ανθρωπότητα».

Αναφερόμενος στα στιγμιότυπα που έχει ζήσει μαζί του, ο κ. Μπόντας σημείωσε πως είναι πάρα πολλά, το πιο ουσιαστικό όμως αυτή την ώρα είναι ο αποχαιρετισμός. «Δε νομίζω ότι είναι η ώρα να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα πράγματα. Υποκλίνομαι στο μέγεθος αυτού του ανθρώπου και τον αποχαιρετώ με ευγνωμοσύνη σαν μουσικός και σαν άνθρωπος».

Το λουλούδι που συμβολίζει την αθανασία

Σχολιάζοντας τη σημασία του λουλουδιού που κρατά στα χέρια του ο συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη, επισημαίνει πως έχει συμβολική σημασία. «Κάτι τέτοιες στιγμές, το μυαλό όλων περιστρέφεται γύρω από την έννοια της αθανασίας. Μπορώ να σας πω με σιγουριά πως ναι υπάρχει αθανασία, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο, που είναι το αποτύπωμα του καθενός μας στο πέρασμα προς την άλλη ζωή. Κι αυτό το μπουκετάκι είναι συμβολικό. Πρόκειται για το παραδοσιακό αθάνατο άνθος των Κυθήρων, το sempreviva, που σύμφωνα με την ελληνική απόδοση σημαίνει “ζει για πάντα”. Αθάνατος λοιπόν». Και έφερε το sempreviva, το αγαπημένο του Μίκη από τα Κύθηρα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × 2 =