lymata-potamos-rematia

Θόρυβο έχει προκαλέσει πρόσφατο ρεπορτάζ του adellinfm.blogspot.com, σύμφωνα με το οποίο, η χρονίζουσα κατάσταση με τα λύματα που «λιπαίνουν» μια ολόκληρη περιοχή, από τον Ποταμό έως τον όρμο του Αγίου Ελευθερίου, «εξέθρεψε» μια ολόκληρη χασισοφυτεία.

Η φάμπρικα με το αρδευτικό σύστημα της βοθρορεματιάς

Στην ουσία, οι καλλιεργητές (και διακινητές) της κάνναβης, εκμεταλλεύτηκαν μια κατάσταση που έχει τελματώσει εδώ και 30 χρόνια, χρησιμοποιώντας την ρεματιά που μεταφέρει τα λύματα, ως σύστημα άρδευσης των δενδρυλλίων.

Ό,τι δεν λάμπει, είναι χρυσός

lymata-xasisofyteia

Στην δύσβατη περιοχή στήθηκε μια φάμπρικα που μύριζε -πέραν της οσμής των βοθρολυμάτων- παράνομο χρήμα. Με το πέρασμα του χρόνου, η περιοχή καλύφθηκε από ένα οργιαστικό μανδύα, απότοκο της έκχυσης των -εν είδει φυσικού λιπαντικού- αστικών λυμάτων. Ένα «ιδιότυπο οικοσύστημα», που θέριεψε την βλάστηση του τοπίου και πρόσφερε την τέλεια κάλυψη για μια επιχείρηση που, συν τω χρόνω, γιγαντώθηκε.

Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν μίλησα, μόνο μύρισα

Η ιστορία με τα βοθρολύματα που καρπίζουν (και κοπρίζουν) ανεξέλεγκτα στο νησί, δεν είναι καινούργια. Η «επιχειρηματική της δράση», όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, συνιστά μια καινοτομία. Παράνομη και, ως εκ τούτου, απορριπτέα. Όπως απορριπτέα, θα έπρεπε να ήταν, εκ προοιμίου, η ίδια η ανεξέλεγκτη απόθεση των ακαθαρσιών στην φύση. Παρόλα αυτά, και ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό για δεκαετίες ολόκληρες, δεν φαίνεται να ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των αρμοδίων. Δεν θα έπρεπε, άραγε, ο Δήμος και οι λοιποί τοπικοί φορείς να ευαισθητοποιηθούν, ώστε τα «οικεία κακά» (και κακώς κείμενα) να τακτοποιηθούν οριστικά και όχι να πετιούνται ανερμάτιστα κάτω από το χαλί του φυσικού τοπίου; Δεν θα έπρεπε, οι ωριμάνσεις των αποχετευτικών, κάποια στιγμή… να ωριμάσουν; Να ενηλικιωθούν;

Ελπίδα το master plan λυμάτων, αλλά…

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται, ότι, επιτέλους τα λιμνάζοντα νερά στην υπόθεση «αστικά λύματα» των Κυθήρων, φαίνεται να ταρακουνούνται, με την ενεργοποίηση του master plan διαχείρισης των λυμάτων από πλευράς Δήμου. Το ερώτημα όμως παραμένει το πότε αυτό το σχέδιο θα εφαρμοστεί στην πράξη, ώστε η εικόνα του νησιού να πάψει να αμαυρώνεται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και τα αστικά λύματα να σταματήσουν να αποτελούν ενδημικό είδος της «κυθηραϊκής χλωρίδας»! 

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9 + ten =