ΡΑΕ: «Βόμβες» κατά της κυβέρνησης – Έκθετος ο πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις κυβερνητικές επιλογές αποκαλύπτοντας σημεία και τέρατα.

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις επιλογές της στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που έχει γονατίσει τους πολίτες προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής επέλεξε να δώσει συνέντευξη Τύπου κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, τη νόθευση του ανταγωνισμού, τις αναδρομικές επιδοτήσεις στη ΔΕΗ αλλά και στο ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ.

Ο Θανάσης Δαγούμας επέκρινε σφόδρα την τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία η κυβέρνηση παρουσίασε ως πανάκεια για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος, επισημαίνοντας ότι η ΡΑΕ είχε προτείνει ένα πιο σαφές πλαίσιο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, το σύστημα θα κριθεί στην πράξη, όμως, η ΡΑΕ θα ελέγχει εκ των υστέρων εάν οι χρεώσεις των προμηθευτών ακολουθούν το πραγματικό κόστος της ενέργειας. Αναφερόμενος στους λογαριασμούς ρεύματος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε σε χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας προ κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ επέκρινε την κυβέρνηση και για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, σημειώνοντας ότι αν και η αρχή κατέθεσε το πόρισμά της η κυβέρνηση ακόμα καθυστερεί ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν τελικά θα υπολογιστούν οι εκπτώσεις που δίνουν οι πάροχοι ενέργειας.

Όσον αφορά στον ανταγωνισμό ο πρόεδρος της ΡΑΕ επεσήμανε ότι σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές τύπου καρτέλ και έχουν ζητηθεί από τις εταιρείες ενέργειας τα στοιχεία των τιμολογίων.

Ο Θανάσης Δαγούμας αποκάλυψε ακόμα ότι έχουν δοθεί αναδρομικές επιδοτήσεις στη ΔΕΗ και μάλιστα από το 2004 για τη διατήρηση μονάδων θερμικής εφεδρείας που παράγουν ρεύμα καίγοντας μαζούτ. Εάν ισχύσει η επιδότηση αναδρομικά από το 2004 το ποσό αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση και για ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής καθώς και για κατάργηση αποφάσεών της με νόμο, θέμα για το οποίο θα ενημερώσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Άμεσο ήταν το σχόλιο του Αλέξη Χαρίτση, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Ανάπτυξης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter επεσήμανε πως: «Μετά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τον Συνήγορο Καταναλωτή, χθες ήταν η σειρά του προέδρου της ΡΑΕ. Οι διορισμένοι από ΝΔ επικεφαλής των αρμόδιων αρχών δημοσιοποιούν πλέον ανοιχτά τις διαφωνίες τους με κυβερνητική πολιτική. Πρόκειται ξεκάθαρα για ακρίβεια Μητσοτάκη».

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

00:06:55

Πεκίνο: «Κόκκινο χαλί» και ισχυροί συμβολισμοί στην υποδοχή Τραμπ – Μαζί του και ο Έλον Μασκ

Η Κίνα επέλεξε να «απαντήσει» στις πιέσεις της Ουάσινγκτον...
00:17:49

Σύγκρουση Ανδρουλάκη – Πιερρακάκη στη Βουλή: Στο επίκεντρο η ακρίβεια και η προεδρία του Eurogroup

Μια έντονη αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους εκτυλίχθηκε στη Βουλή...

Παραιτήθηκε με αιχμές από τη Νέα Δημοκρατία η Ιωάννα Γκελεστάθη

Την παραίτησή της από την «κάθε κομματική ιδιότητα» από τη Νέα Δημοκρατία υπέβαλε...

Κλειστή επί διετία η παιδική χαρά στη Χώρα Κυθήρων: Αντιδράσεις για την κατάσταση του χώρου

Στο επίκεντρο της τοπικής επικαιρότητας έρχεται το ζήτημα της...

AQUA JEWEL: Νέα τροποποίηση δρομολογίου για αύριο, Πέμπτη

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και λόγω δυσμενών...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img