Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Πρώτα ο Άνθρωπος: «ο κ. Δήμαρχος να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τον...

Πρώτα ο Άνθρωπος: «ο κ. Δήμαρχος να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τον εκδότη του Kythera.News»

«Μετά τον ευτελισμό της λειτουργία  των συλλογικών οργάνων στον Δήμο των Κυθήρων, φτάσαμε στο σημείο του περιορισμού της ελευθερίας του λόγου και στην προσπάθεια φίμωσης του τύπου των νησιών μας, με χρήση απαράδεκτων απειλών» αναφέρει στο δελτίο Τύπου η μείζων αντιπολίτευση.

prota o anthropos

Δελτίο Τύπου εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης 4 Μαΐου 2022 η δημοτική παράταξη της Μείζωνος Αντιπολίτευσης «Πρώτα ο Άνθρωπος» σχετικά με όσα καταγγέλει σε άρθρο του ο εκδότης του Kythera.News Ιππόλυτος Πρέκας περί απειλής της ελευθερίας του Τύπου στα Κύθηρα, αλλά και στην τοποθέτηση περί προσφυγής στα δικαστήρια που έκανε ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης εναντίον του εκδότη.

Αφού αναφέρεται στο δικαίωμα της Ελευθερίας του Τύπου όπως ορίζεται από το Σύνταγμα των Ελλήνων, η μείζων αντιπολίτευση κατηγορεί τον Δήμαρχο για προσπάθεια φίμωσης του λόγου και του Τύπου στα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα. Χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις πρακτικές του κ. Χαρχαλάκη απέναντι στον εκδότη του Kythera.News και τον καλεί να ζητήσει δημόσια συγνώμη.

Διαβάστε το δελτίο Τύπου:

Ελευθερία του λόγου ορίζεται η αρχή που υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα ενός ατόμου ή μιας κοινότητας να εκφράζει τις απόψεις και τις ιδέες της χωρίς φόβο αντίρρησης, λογοκρισίας ή νομικής κύρωσης.

Το προνόμιο στην ελευθερία της έκφρασης αναγνωρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (Δ.Σ .Α .Π .Δ).

Στο άρθρο 14 του Συντάγματος των Ελλήνων που έχει τίτλο «Ελευθερία του Τύπου» διαβάζουμε : “….1. Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Κράτους.
2. O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται……”

Δυστυχώς πρέπει να αρχίσουμε από τα βασικά.   

Μετά τον ευτελισμό της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων στον Δήμο των Κυθήρων, φτάσαμε στο σημείο του περιορισμού της ελευθερίας του λόγου και στην προσπάθεια φίμωσης του τύπου των νησιών μας, με χρήση απαράδεκτων απειλών. Διότι μόνο σαν τέτοια, μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή ανάρτηση του Δημάρχου Κυθήρων σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία προσπαθεί, χωρίς βεβαίως να πείθει κανέναν, να απαντήσει, στις σοβαρές καταγγελίες του άρθρου-παρέμβαση, του εκδότη Ιππόλυτου Πρέκα, σχετικά με την ελευθερία του λόγου στα Κύθηρα και τις απειλές που ο ίδιος δέχεται εξαιτίας ενός δημοσιεύματος.

Μέσα σε λίγες ώρες, γίναμε μάρτυρες της ομολογίας του αποστολέα των απειλητικών μηνυμάτων, δίχως όμως, δυστυχώς, καμία διάθεση μεταμέλειας. Και αυτός ο αποστολέας δεν είναι ένας οποιοσδήποτε συμπολίτης μας, αλλά ο πρώτος πολίτης των Νησιών μας, ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων, κύριος Ευστράτιος Χαρχαλάκης!

Στην δική μας δημοκρατία τέτοιες πρακτικές είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ. Μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές που ευτυχώς η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της προ πολλού. Στεκόμαστε δίπλα στον κύριο Ιππόλυτο Πρέκα αλλά και σε κάθε συμπολίτη μας, ακόμα και αν οι απόψεις του δεν ταυτίζονται με τις δικές μας. Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία του λόγου και του Τύπου στα Νησιά μας. Καλούμε τον κύριο Δήμαρχο προσωπικά να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τον εκδότη. Ο ρόλος όλων που ασχολούμαστε με τα κοινά, είναι να υπηρετούμε τους πολίτες και όχι να τους απειλούμε.

Πρώτα ο Άνθρωπος

Οι Υπογράφοντες

Μεγαλοκονόμος Στυλιανος, Νικόλαος Μαγουλάς, Καλλίγερος Ιωάννης,

Γεωργιλάς Παρασκευάς, Χρυσαφίτης Νικόλαος

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen + thirteen =

Exit mobile version