anemogenitries

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και των διαρκώς αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων του πλανήτη, η ανάγκη για μια ομαλή μετάβαση σε έργα ΑΠΕ, μέσω μιας κατάλληλης χωροθέτησης των projects, μοιάζει πιο επιτακτική από ποτέ. Αρκεί, αυτές οι απαιτήσεις σε ενέργεια να έχουν εκτιμηθεί σωστά, μέσω ενός «ορθού σχεδιασμού».

Αυτός ο «ορθός σχεδιασμός» δείχνει να απουσιάζει από την ελληνική εκδοχή της πράσινης μετάβασης, με τον γεωπληροφοριακό χάρτη να παρουσιάζεται διάτρητος, καθώς ορίζεται από ένα θεσμικό πλαίσιο που ευνόησε μέσα στα χρόνια μια άναρχη χωροθέτηση έργων, η οποία έχει δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα σε σχέση με το πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αυτό οδήγησε σε μια συλλήβδην δαιμονοποίηση από πλευράς τοπικών κοινωνιών, δήμων και περιφερειακών αρχών, κάθε επενδυτικής πρωτοβουλίας στον χώρο. Οι αντιδράσεις, που μεταφράζονται σε ένα μπαράζ αρνητικών γνωμοδοτήσεων στις περιβαλλοντικές μελέτες έργων που κατατίθενται προς έγκριση, έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στο Μαξίμου και εκνευρισμό στους επενδυτές.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, προσδιορίζει τα αίτια του προβλήματος, στις χαλαρές έως ανύπαρκτες ρήτρες του θεσμικού πλαισίου, που έχουν ως αποτέλεσμα να «στοιβάζονται» αιτήσεις από μια πληθώρα επενδυτών που υπερκαλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και που στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν συνοδεύονται από τα ανάλογα εχέγγυα, τόσο στο οικονομικό όσο και στο ιδιοκτησιακό πεδίο. ‘Ετσι, μοιραία, «μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά» και μια ολόκληρη θεματική ενότητα ανάπτυξης, αποκτά «ποινικό μητρώο».

Το κατακερματισμένο παζλ και τα Κύθηρα που απειλούνται

Την ίδια στιγμή πάντως, η κα Σδούκου παραδέχεται ότι το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ, δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί ως γεωπληροφοριακός χάρτης από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι περιοχές αποκλεισμού, οι ζώνες ασυμβατότητας και οι αποστάσεις χωροθέτησης, ενώ δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί, τόσο οι δασικοί χάρτες, όσο και τα τοπικά χωρικά σχέδια.

Αυτό, πρακτικά σημαίνει, ότι όλες οι μέχρι τώρα κινήσεις στο ενεργειακό πεδίο, περιστρέφονταν γύρω από ένα καθεστώς παρανομίας. Αυτό επισημαίνει – σε ανάρτησή της στο facebook – και η Κίνηση Πολιτών Κυθήρων – Dynamo Kythira, κάνοντας λόγο για το σύνολο των αδειών παραγωγής στο νησί, που εντοπίζονται σε ζώνες αποκλεισμού και, ως εκ τούτου, κρίνονται παράνομες.

«Τι μας λέει ουσιαστικά η γενική γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος; Ότι εδώ και πολά χρόνια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εκδίδει άδειες παραγωγής σαν να είναι φυλλάδια στο μετρό», τονίζει στην ανάρτησή της η Dynamo Kythira.

Οι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν κάθε δικαίωμα να διατηρούν μια αισιοδοξία, προσμένοντας στην σύνταξη ενός οδικού χάρτη που θα εκμηδενίσει τον ανορθολογισμό που απορρέει από τις ασάφειες του σημερινού θεσμικού πλαισίου. Μέχρι τότε όμως – και με την συσσωρευμένη εμπειρία της ελληνικής γραφειοκρατίας – συλλογικοί φορείς και απλοί πολίτες νομιμοποιούνται για οποιεσδήποτε ενστάσεις επί των κακώς κειμένων. Ή επί των ελλιπώς κειμένων.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × five =