Tall apartment buildings and electricity towers in city
Photo by paul on Pexels

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά αυξήθηκαν κατά 532% μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Αυγούστου 2022 λόγω της πτώσης των προμηθειών φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Power Barometer της Eurelectric , που παρουσιάστηκε την Τετάρτη (7 Σεπτεμβρίου).

«Και αυτό πυροδοτεί μια ανάλογη αύξηση της ανάγκης για “εξασφαλίσεις”», γράφει η ίδια έκθεση.

Αρνήθηκε όμως να δώσει έναν αριθμό για το πόση “ασφάλεια σε κίνδυνο” αντιπροσωπεύει η συνολική εικόνα στην ΕΕ, λέγοντας ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προτιμούν να διατηρούν αυτούς τους αριθμούς εμπιστευτικούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor , το ποσό του κεφαλαίου που απαιτείται για την κάλυψη αυτών των συναλλαγών “εξασφάλισης κινδύνων τους “θα φτάσει τουλάχιστον το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια!

Ένας άλλος δείκτης είναι η ποσότητα ρευστότητας στις προθεσμιακές αγορές, η οποία έχει μειωθεί κατά 40%, «Και τι σημαίνει αυτό, ρωτάει η ίδια έκθεση; Σημαίνει ότι αυτές οι τεράστιες εξασφαλίσεις τρομάζουν τους επενδυτές. Κανείς δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει αυτές τις τεράστιες απαιτήσεις ασφάλειας».

Η έλλειψη ρευστότητας δεν είναι πρόβλημα μόνο για τις ενεργειακές επιχειρήσεις – κινδυνεύει επίσης να εκτροχιάσει την πράσινη μετάβαση της ΕΕ, η οποία εξαρτάται από την ταχεία ηλεκτροδότηση τελικών χρήσεων όπως οι μεταφορές και η θέρμανση.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, οι ετήσιες επενδύσεις σε νέα δυναμικότητα παραγωγής καθαρής ενέργειας θα πρέπει να φτάσουν τα 98 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2030-2050, ανέφερε η Eurelectric. Και άλλα 34-39 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν σε νέα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε.

🔸Μια στιγμή του έργου “Lehman Brothers”.

Η κρίση ρευστότητας έχει ήδη πλήξει ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν ωθηθεί σε χρεοκοπία.

Το Σαββατοκύριακο, η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σχέδια να προσφέρουν δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις ρευστότητας σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που λυγίζουν υπό την πίεση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

«Αυτό είχε τα συστατικά για ένα είδος Lehman Brothers της ενεργειακής βιομηχανίας», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Mika Lintila, αναφερόμενος στην κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η οποία πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

Άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που χρειάστηκε να διασωθούν λόγω ζητημάτων ρευστότητας περιλαμβάνουν τη γερμανική Uniper και την αυστριακή Wien Energie, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η Τράπεζα της Αγγλίας θα διαθέσει 40 δισεκατομμύρια λίρες σε προβληματικές εταιρείες ενέργειας .

Την Παρασκευή, οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν επιλογές για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών του φυσικού αερίου και των πιστωτικών γραμμών έκτακτης ανάγκης για τους συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά.

Οι επιλογές που εξετάζονται περιλάμβαναν μέτρα για την αύξηση της ρευστότητας της αγοράς, όπως «άμεση υποστήριξη πιστωτικών γραμμών» για προβληματικές εταιρείες ενέργειας, «για παράδειγμα μέσω του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» ή «προσωρινή αναστολή των ευρωπαϊκών αγορών παραγώγων ενέργειας», σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε από την τσεχική προεδρία της ΕΕ .

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση της ανάγκης για εξασφαλίσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Επι της ουσίας όμως η συζήτηση ήταν αν θα έπρεπε να “παγώσει” ή όχι η δευτερογενής αγορά των ενεργειακών derivatives (τοξικών συνθετικών τραπεζο-χρηματιστηριακών συνθετικών “προϊόντων” ομολόγων) επί των οποίων στηρίζουν οι περισσότερες ενεργειακές εταιρίες την ρευστότητα και την κερδοφορία τους. Η σύνοδος τελικά αρνήθηκε να αγγίξει αυτό το καρκίνωμα, που για να μην σκάσει πρέπει να αυξάνουν συνεχώς οι τιμές στην ενέργεια (!), παραπέποντας κάθε σχετική απόφαση για το μέλλον σε σύνοδο κορυφής.

«Και αυτό απαιτεί να βοηθηθούν οι εταιρείες να το σταθεροποιήσουν», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Δηλαδή η συνέχιση της κρατικής επιδότησης των παράλογα υψηλών τιμολογίων ενέργειας, που συνεχίζουν να διαμορφώνονται ΜΟΝΟ από τις υψηλότερες τιμές (ηλεκτρισμός από φυσικό αέριο).

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε τους προσωρινούς κανόνες της για την κρίση κρατικών ενισχύσεων , επιτρέποντας στις εθνικές κυβερνήσεις περισσότερα περιθώρια για να στηρίξουν τις εταιρείες που επλήγησαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την παροχή στήριξης ρευστότητας, η οποία μέχρι στιγμής καθόριζε μόνο τη δυνατότητα για δάνεια και θα την επεκτείνουμε με διαδικασία για εγγυήσεις», είπε ο αξιωματούχος. «Θα το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο με την τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου».

Η Fortum, μια φινλανδική ενεργειακή εταιρεία που αντιμετωπίζει η ίδια προβλήματα ρευστότητας, δήλωσε σε ένα έγγραφο συστάσεων πολιτικής ότι τώρα εστίασαν στο να υιοθετήσουν αλλαγές στον κανονισμό για τις υποδομές ευρωπαϊκής αγοράς της ΕΕ (EMIR) πριν από δέκα χρόνια.

«Ενώ η νομοθεσία EMIR θεσπίστηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brother με στόχο να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρόμοια χρηματοπιστωτική κρίση, κατά ειρωνικό τρόπο οι υψηλοί περιορισμοί που ορίζονται στον κανονισμό θέτουν σοβαρούς κινδύνους για τις συναλλαγές παραγώγων ενεργειακών εμπορευμάτων με την απειλή άλλης μορφή αθέτησης πληρωμής», ανέφερε η Fortum στην εφημερίδα.

Η ίδια δήλωσε ότι αν δεν είχαμε κρατικές επιδοτήσεις μετά την τελευταία σύνοδο της Παρασκευής, την Δευτέρα θα είχαμε πολλές περιπτώσεις Leman Brothers στην Ευρώπη.
Έτσι, για να διαφυλαχτεί αυτή η “ελεύθερη αγορά” του πλήρους παραλογισμού, συνεχίζει να φουσκώνει ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός λόγω της υψηλου ενεργειακού κόστους στα πάντα!
Και σπεύδει τότε η ΕκΤ την Παρασκευή να τον “πολεμήσει” ανεβάζοντας τα επιτόκια της ΕκΤ, λες και το πρόβλημα προέρχεται από την υπερπροσφορά φτηνού χρήματος! Που έτσι, πυροδοτεί όμως ένα νέο κύκλο αύξησης του κόστους των derivatives και την πιθανότητα να σκάσουν ενεργειακές Leman Brothers οποιαδήποτε στιγμή!

(Μη ρωτάς τι μέτρα πήρε ο Μητσοτάκης για ένα τέτοιο ισχυρό ενδεχόμενο. Το “μαξιλάρι Τσίπρα” εξαϋλώθηκε από τον Στουρνάρα για να επιδοτηθούν τα δάνεια 107 funds για να … αγοράσουν με δάνεια… κόκκινα δάνεια από τις 4 εμπορικές Τράπεζες. Όσο για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που διατυμπανίζεται ως μέτρο ανακούφισης, αυτή αφορά 6-12€ τον μήνα. Όλα αυτά μέσα σε πελάγη ευτυχίας του τύπου “όλα βαίνουν καλώς”.

Προσδεθείτε και μην καπνίζετε!

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen − 7 =