ypeklepse-stoixeia-trapezikou-logariasmou

Σεξιστικά σχόλια για την εμφάνιση γυναικών κατά τη διάρκεια εταιρικής συνομιλίας. Επικοινωνία σε ακατάλληλες ώρες μέσα από τη χρήση των social media. Λήψη σεξιστικών μηνυμάτων, ακατάλληλων εικόνων και βίντεο. Ανάρμοστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσεων με σεξιστικά υπονοούμενα, ηλεκτρονικά μηνύματα, τα οποία περιλαμβάνουν ανήθικες προτάσεις.

Αυτά είναι ορισμένα από τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στην Equal Society και επηρεάζουν την καθημερινότητα αλλά και την ψυχική υγεία πληθώρας γυναικών. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι περισσότερες γυναίκες που απευθύνονται στην Equal Society, αναζητούν κυρίως συμβουλές διαχείρισης περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και δηλώνουν φόβο να ακολουθήσουν τη νομική οδό.

Το Τμήμα Συνηγορίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Equal society πριν από δύο μήνες με εμπεριστατωμένη έκθεσή της  αναφέρθηκε σε αύξηση των περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξαιτίας της αιφνιδιαστικής επιβολής της τηλεργασίας με τη χρήση της τεχνολογίας και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Όπως αναφέρει η Έκθεση του Οργανισμού, το ελλειμματικό νομοθετικό πλαίσιο της τηλεργασίας στην Ελλάδα, αλλά και η καθυστερημένη επιβολή μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, πρωτίστως των γυναικών, ευθύνεται για την αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική υγεία των εν δυνάμει θυμάτων, αλλά και το αίσθημα ατιμωρησίας των εν δυνάμει θυτών.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόσφατη έκθεση του Τμήματος Συνηγορίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Equal Society αποδεικνύουν αυτήν ακριβώς τη θέση καθώς δεκάδες γυναίκες, το τελευταίο διάστημα, έχουν στραφεί στον φορέα ζητώντας συμβουλές διαχείρισης και νομικής προστασίας στο χώρο της εργασίας τους.

Οι καταγγελίες των γυναικών περιλαμβάνουν εκτός από ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου, αλλά και δήμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις καταγγελίες που ήρθαν σε γνώση της νομικής μας υπηρεσίας καταγγέλλονται όχι μόνο υψηλόβαθμοι υπάλληλοι, αλλά και πρόσωπα διορισμένα με πολιτικά κριτήρια.

«Η πρόσφατη καταγγελία της πρωταθλήτριας ιστιοπλοΐας, Σοφίας Μπεκατώρου φώτισε το σκοτάδι που βιώνουν τα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Equal Society και καλεί το υπουργείο Εργασίας άμεσα να θεσπίσει αυστηρό πλαίσιο για την τηλεργασία, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, από περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο Οργανισμός έχει ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις τις οποίες και θα εξειδικεύσει το επόμενο διάστημα.

Η Equal Society και το Τμήμα Συνηγορίας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών και να προσφέρει νομικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο τηλέφωνο επικοινωνίας 211.70.51.841.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × 3 =