kyr-mitsotakis-sistima-ekkenoseon-doulepse

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το απέρριψε κατηγορηματικά. Στην ανάλυσή του, κρυβόταν μια είδηση που μαρτυρά τα επόμενα βήματα σε όλη την πολιτική σκακιέρα. Ο πρωθυπουργός, με τη φράση πως το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» –η πλήρης φράση του ήταν «στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα»–, απέρριψε καθαρά την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές με τη μορφή συνεργασίας, με κόμματα είτε από το Κέντρο είτε από τα δεξιά, και έδωσε από τώρα το στίγμα του επόμενου προεκλογικού αγώνα που θα έχει σκληρά διλημματικά και προσωποπαγή χαρακτηριστικά.

Η στρατηγική Μητσοτάκη να πορευτεί με το συγκεκριμένο δίλημμα, είχε διαφανεί από την τελευταία κόντρα στη Βουλή, όπου έκανε σκληρή επίθεση στη Φώφη Γεννηματά και τη συνέκρινε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός έχει σταματήσει εδώ και καιρό να θεωρεί την κ. Γεννηματά –ή τον διάδοχό της– πιθανό μελλοντικό εταίρο, στα πρότυπα της κυβέρνησης Σαμαρά και Βενιζέλου, ακόμα και σε καθεστώς απλής αναλογικής, και στήνει το πολιτικό σκηνικό πάνω στο δίπολο «Μητσοτάκης – Τσίπρας». Αυτή η στρατηγική, εκτός των άλλων μακροπρόθεσμα «στραγγαλίζει» πολιτικά το ΚΙΝΑΛ –λένε στο Μέγαρο Μαξίμου– και αιμοδοτεί περισσότερο τη Ν.Δ., διότι η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ βλέπει θετικά τον κ. Μητσοτάκη. Συνεπώς, σε συνθήκες σκληρής πόλωσης που το δίλημμα θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», η Ν.Δ. θα απορροφήσει και άλλο τη εκλογική βάση του σημερινού ΚΙΝΑΛ, δημιουργώντας του τάσεις αποσύνθεσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ωφελημένος θα είναι εξ αντανακλάσεως και ο κ. Τσίπρας, καθώς είναι πολύ πιθανό πως ένα ποσοστό του ΚΙΝΑΛ, μικρότερο αλλά υπαρκτό, σε συνθήκες πόλωσης θα πάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός είναι σχεδόν βέβαιος –λένε συνεργάτες του– ότι οι πρώτες εκλογές δεν θα βγάλουν κυβέρνηση. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Ν.Δ. να περάσει τουλάχιστον το 43% –αναλόγως πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή–, κάτι που είναι μάλλον απίθανο, ή να σχηματίσουν κυβέρνηση τα υπόλοιπα κόμματα. Κάτι που επίσης δεν φαίνεται καθόλου πιθανό. Συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης ήδη από τώρα χτίζει τη στρατηγική διπλών εκλογών, για τις οποίες θα αρχίσουμε να συζητάμε από τον Σεπτέμβριο του 2022 και μετά.

Σε αυτή τη στρατηγική Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας έχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα, λένε στελέχη της Ν.Δ. Είναι εγκλωβισμένος στην απλή αναλογική, καθώς την έχει ψηφίσει ο ίδιος. Συνεπώς, στις πρώτες εκλογές ο πρωθυπουργός μπορεί να πάει κατευθείαν με σκληρά διλημματικά χαρακτηριστικά, χωρίς να υπολογίζει σε συμμαχίες, αφού ήταν απέναντι στην απλή αναλογική εξαρχής. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας είναι αναγκασμένος φύσει και θέσει να πάει με «ομπρέλα» την προοδευτική διακυβέρνηση, δείχνοντας πως στηρίζει εν τοις πράγμασι την επιλογή του για αναλογικό σύστημα. Οι αντίστροφες στρατηγικές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη συσπείρωση τη Ν.Δ. και αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στρώνοντας το χαλί για νέα εκλογική νίκη της Ν.Δ. Εκεί που ποντάρει ο κ. Τσίπρας είναι πως, δεδομένου ότι δεν θα βγαίνει κυβέρνηση με τις πρώτες εκλογές, θα υπάρξουν αποσυσπειρωτικές τάσεις για όλα τα κόμματα και θα ανακατευτεί η τράπουλα.

Του Σταύρου Παπαντωνίου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 + 20 =