dimos-neos-proypologismos

Είναι γνωστό πως ο ήλιος μας ανεβάζει την διάθεση. Άλλωστε όσοι από εμάς βρεθήκαμε σε χώρους εργασίας που είχαν ελάχιστο η καθόλου φυσικό φως, στο τέλος της ημέρας νιώθαμε κουρασμένοι και κακόκεφοι.

Αυτό δεν σημαίνει πως και το υπερβολικό φως δεν αποτελεί πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει και εδώ, όπως σε πολλά άλλα πράγματα, μια ισορροπία. Λίγο φως και τα μάτια μας κουράζονται. Πολύ φως και η αντανάκλαση στην οθόνη του υπολογιστή μας προκαλεί πονοκέφαλο.

Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι πιστεύουμε πως όσο περισσότερο φως έχουμε μέσα στον χώρο εργασίας τόσο το καλύτερο. Μόνο που αγνοούμε το γεγονός ότι μπορεί να μας κουράσει ευκολότερα», εξηγεί η Κάρεν Λέσινγκ, ιδιοκτήτρια της εταιρείας «The Ergonomic Expert», που ειδικεύεται στην αξιολόγηση εργονομίας σε επιχειρήσεις. «Αν έχουμε πολύ φως μέσα στον εργασιακό μας χώρο σε συνάρτηση με το φως που εκπέμπουν οι οθόνες των υπολογιστών τότε κυριολεκτικά βγάζουμε τα μάτια μας».

Οι ειδικοί στη εργονομία μοιράζονται μαζί συμβουλές προκειμένου να αξιοποιήσουμε καλύτερα το φως στον χώρο εργασίας μας ειδικά τώρα με την πανδημία του κορονοϊού, που δουλεύουμε από το σπίτι.

Τοποθετούμε το γραφείο κάθετα προς το παράθυρο

Αν το γραφείο μας κοιτάζει προς το παράθυρο ή έχουμε το παράθυρο στην πλάτη μας, τότε έχουμε πάρει λάθος θέση. Καμία από τις δύο δεν είναι η ιδανική.

Όταν ένα παράθυρο βρίσκεται ακριβώς πίσω από την οθόνη του υπολογιστή, η οθόνη μας περιβάλλεται από φως και αυτό προκαλεί πίεση στα μάτια. Εάν είμαστε καθισμένοι με το παράθυρο πίσω μας, ο ήλιος θα αντανακλά στην οθόνη – και αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο καθώς έχουμε υπερβολικό φως.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί προτείνουν να καθόμαστε κάθετα στο παράθυρο ενώ εργαζόμαστε, επειδή υπάρχει λιγότερη λάμψη στην οθόνη μας. «Το να έχουμε το φως από το πλάι της οθόνης, μας προσφέρει καλύτερο φωτισμό», υποστηρίζει η Κάρεν Λέσινγκ.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ισορροπήσουμε την φωτεινότητα της οθόνης μας», λέει η Ντέμπορα Γκέτσμαν, ιδρυτής και βασική σχεδιάστρια φωτισμού της Gottesman Associates.

Αν έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε παράθυρο προς βορά ή νότο, ακόμα καλύτερα έτσι ώστε «το φως του ήλιου να μην δημιουργεί σκιά ανάλογα με την ώρα», λέει η Κάρεν Λέσινγκ. Ετσι ο φωτισμός παραμένει σταθερός καθ′ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Κουρτίνες και περσίδες μπορούν να βοηθήσουν

Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε θέση στο γραφείο και έχουμε το παράθυρο πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τότε «ημιδιαφανείς κουρτίνες τύπου βουάλ, μπορούν να μας βοηθήσουν», απαντά η Ντέμπορα Γκέτσμαν.

Επίσης αν το φως, μας χτυπάει απευθείας και δεν μας είναι ευχάριστο, γυρίζουμε τις περσίδες να κοιτάζουν προς τα πάνω.

«Έτσι το φως ανεβαίνει προς τα πάνω και στην συνέχεια από την αντανάκλαση που κάνει στο ταβάνι, επιστρέφει κάτω».

Επιλέγουμε ένα φωτιστικό γραφείου

Αν εκτός από την χρήση υπολογιστή κάνουμε και άλλες εργασίες παράλληλα, όπως διάβασμα σημειώσεων, μπορούμε να επιλέξουμε μία λάμπα γραφείου με σπαστό λαιμό.

«Η επιλογή του μας βοηθάει στην κατάλληλη γωνία αλλά και στο ιδανικό ύψος που επιθυμούμε», εξηγεί η Κάρεν Λέσινγκ.

Να θυμόμαστε πως προτού αρχίζουμε να κάνουμε έρευνα αγοράς για το τέλειο φωτιστικό γραφείου καλό είναι να επικεντρωθούμε πρώτα απ′ όλα στην θέση με την οποία καθόμαστε. Όσο καλό και να είναι το φωτιστικό που θα αγοράσουμε, μας είναι άχρηστο, αν δεν το συνδυάσουμε με την ορθή θέση στην καρέκλα.

Σύμφωνα με την Κάρεν Λέσινγκ, η πλάτη μας πρέπει να εφάπτεται αυτή της καρέκλας. «Τότε μόνο μπορούμε να καθορίσουμε το φως που χρειαζόμαστε».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 − 11 =