dikaiosyni

Εμβρόντητη παρακολούθησε η διεθνής κοινή γνώμη την πρωτοφανή αιματηρή εισβολή οπαδών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των Η.Π.Α. κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Μία εβδομάδα μετά, η Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκε υπέρ της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία, κατηγορώντας τον επίσημα για υποκίνηση στάσης. Ο Τραμπ, γίνεται έτσι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές και αν καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Πολλοί σοβαροί πολιτικοί αναλυτές είχαν ήδη από την εκλογή του απερχόμενου προέδρου επισημάνει τον κίνδυνο που συνιστούσε για την αμερικανική δημοκρατία ο λαϊκισμός του Τραμπ. Πολλά, επίσης, γράφτηκαν για τα κοινωνικά προβλήματα της πολυπολιτισμικής αμερικανικής κοινωνίας, που συντέλεσαν στην έξαρση του «τραμπισμού». Ωστόσο, οι κίνδυνοι και οι αυθαιρεσίες, που απειλούν τα δημοκρατικά πολιτεύματα, δεν αφορούν αποκλειστικά τις Η.Π.Α., καθώς ανάλογα φαινόμενα λαϊκισμού και παρεκτροπών – όχι τόσο εξόφθαλμα προς το παρόν – υποσκάπτουν και δημοκρατίες της Γηραιάς Ηπείρου και φυσικά της Ελλάδας, της γενέτειρας του δημοκρατικού ιδεώδους.

Ο Τσόρτσιλ είχε πει: «η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, εξαιρουμένων όλων των υπολοίπων». Η παραδοξότητα του αποφθέγματος εξηγείται, όταν αναλογιστούμε τις λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες, που απαιτούνται για ποιοτική δημοκρατική διακυβέρνηση. Απαιτείται σεβασμός και διαφάνεια στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών βέβαια, αλλά και πολιτικοί λειτουργοί με ηθική συγκρότηση, ειλικρινείς και ανιδιοτελείς υπερασπιστές των αρχών του δικαίου και του δημόσιου συμφέροντος.

Εντούτοις, είναι «κοινό μυστικό» ότι και στο σύγχρονο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο υπάρχουν αήθεις καιροσκόποι, που μεταχειρίζονται τον εκάστοτε πολιτικό τους θώκο για υπηρέτηση ιδιοτελών σκοπιμοτήτων. Βυσσοδομούν παρασκηνιακά, διαστρεβλώνουν το νόημα και τη λειτουργία των θεσμών, ακόμα και της ίδιας της δικαιοσύνης – στις εξαιρετέες περιπτώσεις που τους δίνεται η ευκαιρία. Η ισοπολιτεία, η ισονομία, η αξιοκρατία, η χρηστή διοίκηση είναι τα θύματα στο βωμό της αρχομανίας και του ατομισμού τους.

Όλοι αυτοί οι ανάξιοι να υπηρετούν τη δημοκρατία ήρθε η ώρα να λάβουν το μήνυμα από τη συντριβή του Τραμπ. Όπως χαρακτηριστικά διαβάσαμε σε μια πολιτική ανάλυση: «Για να μην επαναληφθούν τα προχθεσινή έκτροπα δεν θα πρέπει να μείνουν ατιμώρητα, ούτε για τους φυσικούς, ούτε για τους ηθικούς αυτουργούς». Τα διδάσκει, άλλωστε, και η αρχαία τραγωδία: η Ύβρις, η αλαζονεία και η καταπάτηση των αξιών του δικαίου επισύρουν τη Νέμεση και η Τείσις, η συντριβή των αλαζόνων μηχανορράφων είναι νομοτελειακή. Οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει και μπορούν να λειτουργήσουν, όχι μόνο στις Η.Π.Α. αλλά και στο λίκνο της δημοκρατίας για την Κάθαρση, την Ισοπολιτεία, την Αξιοκρατία και τη συνακόλουθη κοινωνική προκοπή.

Δημιουργός του άρθρου:

Η Ζωή Ρούσσου είναι δικηγόρος, πρώτη επιλαχούσα βουλευτής της Ν.Δ Α' Πειραιά και Νήσων.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen − 11 =