Zacharias-Souris-Photo

 

Φίλες και Φίλοι, Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Τα αγαπημένα μας νησιά, Κύθηρα και Αντικύθηρα, βρίσκονται σε πραγματικά κρίσιμη καμπή. Απαιτούν από μάς καινοτόμες και καθοριστικές αποφάσεις για την πορεία τους στο μέλλον. Οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ταχύτατες σε όλους τους τομείς. Και είναι αυτές που θα επηρεάσουν δομικά και θα καθορίσουν για πολλά χρόνια το αύριο των νησιών μας και σίγουρα  το αύριο όλων μας, όσων δηλαδή κατοικούμε εδώ και αγωνιζόμαστε σ’  αυτό το νησιωτικό  τόπο.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε όλοι μας τη διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στα νησιά μας, την υποβάθμιση της ίδιας της αξίας “ κατοικώ”  σε ένα ξεχωριστό για την ομορφιά και τα προσόντα του τόπο. Παρόλο που η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι έχουν επενδυθεί μεγάλα χρηματικά ποσά για έργα υποδομής, με λύπη και αγωνία διαπιστώνουμε ότι αυτά τα χρόνια, τα κύρια προβλήματα του τόπου μας έχουν διογκωθεί. Τι έγινε για την αποχέτευση και τη δημόσια υγεία; Για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού; Τι έγινε για τον κεντρικό δρόμο των Κυθήρων, την ασφάλειά του, την αναγκαία νέα χάραξή του; Για την επέκταση του αεροδρομίου μας; Τι υλοποιήθηκε για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος; Μετά από εννιά χρόνια της Δημοτικής Αρχής πόσο επεκτάθηκε η τουριστική περίοδος; Τα ερωτήματα είναι πολλά και πολύ-πολύ σημαντικά. Οι απαντήσεις ωστόσο είναι ανύπαρκτες.  Οι αντοχές μας έχουν πια εξαντληθεί. Λόγια μεγάλα από τη Δημοτική Αρχή, αλαζονεία, ειρωνεία, έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου και καταγγελτικός λόγος σε όποιον τολμήσει να ασκήσει κριτική στα πεπραγμένα της.

Με αυτά τα  δεδομένα κανένας μας  δεν δικαιούται και δεν πρέπει να μένει αδρανής. Σύντομα θα πορευτούμε προς τις τοπικές εκλογές που θα κρίνουν το αύριο του δικού μας τόπου. Αυτού του τόπου στον οποίο ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Έφτασε πια η ώρα να πάρουμε  σοβαρές αποφάσεις. Πέρα από παρατάξεις και κόμματα. Πέρα από τεχνητούς διαχωρισμούς. Με οδηγό την ενότητα, την αγάπη και το αγνό ενδιαφέρον μας για τα νησιά μας να βαδίσουμε αποφασιστικά προς το αύριο. Να το κατακτήσουμε πριν αυτό μας αφήσει πίσω του. Να τρέξουμε μπροστά από τις εξελίξεις κι όχι να τρέχουμε πίσω από αυτές.

Για το μεγάλο άλμα που άμεσα χρειάζεται ο τόπος μας απαιτείται νέα προγραμματική συμφωνία  Σύγχρονο σχέδιο βασισμένο σε νέα κοινωνική συμμαχία. Μακριά από ξεφτισμένες κομματικές σκοπιμότητες και αγκυλώσεις. Χτυπώντας θανάσιμα τον εγωισμό και συμπεριφορές που μας πληγώνουν και μας οδηγούν στο περιθώριο και την απαξίωση.

Η ανακοίνωση αυτή επιδιώκει να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας και, παράλληλα, να καλέσει όλες τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις των νησιών μας να ενεργοποιηθούν άμεσα. Να χαράξουν  νέους δρόμους  για το αύριο των νησιών μας μέσα από  ένα καινοτόμο Δήμο, ανοιχτό στις νέες τεχνολογίες, φιλικό στις καταιγιστικές εξελίξεις, πρόθυμο στις συνεργασίες, πανέτοιμο για ποιοτικά άλματα, δεκτικό στην τεκμηριωμένη κριτική, πάντοτε δίπλα στους δημότες.

Για  Δήμο που θα δίνει έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του, με δίκαιη κατανομή πόρων και στις δυο Δημοτικές ενότητες. Μέσα από το σωστό σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και ανάπτυξης. Για Δήμο που θα επενδύει συνεχώς σε κρίσιμους τομείς: την πρωτογενή παραγωγή, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Για να γίνουν αυτά πράξη, ο Δήμος μας χρειάζεται συστηματική δουλειά και επεξεργασμένο λεπτομερειακά σχέδιο. Πάνω απ‘ όλα, χρειάζεται ανθρώπους με σύγχρονη αντίληψη, εμπειρία, γνώση, νηφαλιότητα, αγάπη, πνεύμα συνεργασίας, σταθερή διεκδικητικότητα και κυρίως όραμα, πέρα από συνηθισμένες διαχειριστικές λογικές για να αντιμετωπίσουν τα χρόνια προβλήματα. Κυρίως όμως να εργαστούν ακούραστα και τολμηρά για  την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη ο Δήμος μας.

Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα φωτός δεν επιτρέπεται να είμαστε απόντες. Αυτός ο τόπος δεν μπορεί πλέον να προσφέρει μόνο μνήμες.

Επιτέλους, δικαιούται να κατακτήσει  εξέχουσα θέση στο μέλλον.

Με πίστη στο  λαμπρό μέλλον των νησιών μας.

Ζαχαρίας Σουρής

Μόνιμος Κάτοικος Κυθήρων

blank

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολλή αγάπη, σαν τη Ζωή, καλό αυτό, αλλά δεν μας λέει αν θα είναι υποψήφιος, αν θα στηρίξει κάποιον άλλον, ή ακόμα και τον Δήμαρχο για να συνεχίσει το έργο του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

six + three =