giorgos-dertilis

Στα Κύθηρα, όπου ζούσε μόνιμα τα τελευταία χρόνια, πέθανε στις 20 Φεβρουαρίου 2023, σε ηλικία 84 ετών, ο σημαντικός ιστορικός Γιώργος Δερτιλής.

Ο Γιώργος Δερτιλής υπήρξε από τους σπουδαιότερους ιστορικούς, που αρκετοί τον χαρακτήριζαν ως έναν φιλόσοφο της Ιστορίας.

Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα και σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα και Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στην Αγγλία.

Δίδαξε Ιστορία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη υφηγητής και το 1983 τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών.

Εξελέγη έμμισθος επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ, στην Οξφόρδη και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Επίσης είχε συμμετάσχει στο επιστημονικό συμβούλιο ερευνητικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων, ελληνικών και γαλλικών.

Το 2000 εξελέγη καθηγητής στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έζησε στη Γαλλία, όπου του απονεμήθηκε η γαλλική υπηκοότητα και το παράσημο ακαδημαϊκού φοίνικα.

Δεκαπέντε βιβλία και πενήντα περίπου άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην ελληνική και σε άλλες γλώσσες.

Τα τελευταία χρόνια είχε επιλέξει ως μόνιμο τόπος κατοικίας του τα Κύθηρα.

«Δίχως κριτική σκέψη ελάχιστα μπορεί να συνεισφέρει κάποιος στη δίκαιη και εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και της δημοκρατίας» είχε πει μιλώντας στη LiFO και τον Γιάννη Πανταζόπουλο, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.

Θεωρούσε ότι δεν ζούμε το τέλος της παγκοσμιοποίησης, αλλά βλέπουμε στην κοινωνία μεταβολές και μεταλλάξεις, ενώ για το πολιτικό προσωπικό της χώρας είχε την χείριστη άποψη.

Είχε εξηγήσει δε, λέγοντας πως μιλά «Πρώτα απ’ όλα το μέσο επίπεδο των τριακοσίων της Βουλής. Για να πεισθεί κανείς, δεν έχει παρά να διαβάσει τα πρακτικά των συζητήσεων της Βουλής κατά τον 19ο αιώνα και να θαυμάσει, εκεί τουλάχιστον, τα ωραία ελληνικά, το πλούσιο λεξιλόγιο, το ύφος των αγορεύσεων, ενίοτε και το χιούμορ.

»Αλλά και γενικότερα, θα έλεγα ότι στη σημερινή ελληνική κοινωνία επικρατεί η μετριότητα. Οι μέτριοι συχνά παραγκωνίζουν τους καλούς και σχεδόν όλοι φθονούν τους αρίστους και επιθυμούν διακαώς να τους καταστρέψουν.».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen + 19 =