Ο Ζαν-Πιέρ Ελκαμπάς, σπουδαία φυσιογνωμία της γαλλικής δημοσιογραφίας και φημισμένος για τις αναρίθμητες συνεντεύξεις του στη διάρκεια μιας ιδιαίτερα μακράς σταδιοδρομίας, απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών.

Ακούραστος επαγγελματίας, ο οποίος ανέλυε και σχολίαζε για περισσότερο από 60 χρόνια την πολιτική ζωή, ο Ζαν-Πιέρ Ελκαμπάς είχε διατελέσει επίσης επικεφαλής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

Αυτός ο πυλώνας της γαλλικής εθνικής σκηνής των μέσων ενημέρωσης είχε επίσης πάρει συνεντεύξεις από τους μεγάλους αυτού του κόσμου: Αραφάτ, Γκορμπατσόφ, Μαντέλα, Κάστρο, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους, Βλαντίμιρ Πούτιν…

Το κανάλι Canal+ και ο ραδιοσταθμός Europe 1 γνωστοποίησαν χθες, Τρίτη, το βράδυ το θάνατο του πρώην σταρ τους, λίγο μετά την ανακοίνωσή του από το περιοδικό Paris Match.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα «ένα ιερό τέρας της γαλλικής δημοσιογραφίας».

Γεννημένος το 1937, ο Ζαν-Πιέρ Ελκαμπάς άρχισε την καριέρα του ως ανταποκριτής της RTF (Radio-télévision française, Γαλλική Ραδιο-τηλεόραση) στο Οράν, την πόλη της Αλγερίας στην οποία γεννήθηκε, πριν διοριστεί το 1961 στο Παρίσι.

Έπειτα από χρόνια στη μικρή οθόνη, άρχισε να εργάζεται στον Europe 1 στην αρχή των χρόνων του 1980 και έμελλε να κάνει πολλά πηγαινέλα σ’ αυτόν.

Μετά τη νίκη του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν στις προεδρικές εκλογές του 1981, αποπέμφθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Antenne 2, κατηγορούμενος για συμπάθειες προς τη δεξιά του πρώην αρχηγού του κράτους Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών France 2 και France 3 και ευνόησε την άνοδο νέων παρουσιαστών. Όμως όταν αποκαλύφθηκαν συμβόλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων φράγκων με τους σταρ παρουσιαστές-παραγωγούς του France 2, υποχρεώθηκε το 1996 σε παραίτηση.

Οι αντιδράσεις στην είδηση του θανάτου του ήταν πολλές απ’ όλους αυτούς από τους οποίους είχε πάρει κάποια στιγμή συνέντευξη.

«Ο Ζαν-Πιέρ Ελκαμπάς έβαλε το αποτύπωμά του σε μια ολόκληρη γενιά. Ανήκω σ’ αυτή», αντέδρασε ο δεξιός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ο σοσιαλιστής διάδοχος του Σαρκοζί, ο Φρανσουά Ολάντ, έπλεξε το εγκώμιο μιας «μαχητικότητας που κανένας συνομιλητής δεν μπορούσε να εξαντλήσει».

Είναι επίσης διάσημος για μια απάντηση -«Σκασμός Ελκαμπάς!»- που αποδίδεται στον πρώην επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ζορζ Μαρσέ, την οποία στην πραγματικότητα ουδέποτε είχε δώσει.

Τη φράση αυτή, που έγινε στη συνέχεια «καλτ», την είχε στην πραγματικότητα φανταστεί ο χιουμορίστας Τιερί Λελιρόν, αστειευόμενος με μια θυελλώδη συνέντευξη, το 1980, ανάμεσα στον επικεφαλής του ΓΚΚ και το δημοσιογράφο.

Ο Ζαν-Πιέρ Ελκαμπάς ήταν παντρεμένος με τη συγγραφέα Νικόλ Αβρίλ και πατέρας μιας κόρης, της ηθοποιού Εμανουέλ Μπας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 4 =