Με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής απαντά στις αιτιάσεις της Περιφερειακής Παράταξης «Δύναμη Ζωής» περί «συνεχιζόμενης αδιαφορίας» και «προκλητικής έλλειψης πολιτικής βούλησης της σημερινής Διοίκησης» για τα προβλήματα του Πάρκου.

Με την ανακοίνωση, η Περιφέρεια αποδίδει στην παράταξη και προσωπικά στην τέως Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, ρόλο «παρατηρητή» στην «κατάσταση παρακμής κι εγκατάλειψης» στην οποία είχε για χρόνια περιέλθει ο χώρος.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως οι μακροχρόνιες ολιγωρίες επί προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, δεν δύνανται να παραγραφούν, τονίζοντας πως η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής «είναι γελασμένη αν πιστεύει ότι αρκούν 15 μήνες για να ξεχαστούν οι δικές της, μεγάλες ευθύνες, για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το Πάρκο Τρίτση, στη διάρκεια της θητείας της.»

Διαβάστε παρακάτω, το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής, με ημερομηνία 01/12/20:

«Σε 15 μήνες έγιναν στο Πάρκο Τρίτση, περισσότερα από όσα έγιναν τα προηγούμενα 4 χρόνια

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής για τα ζητήματα που αφορούν το Πάρκο Τρίτση, προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας.

Είναι γελασμένη αν πιστεύει ότι αρκούν 15 μήνες για να ξεχαστούν οι δικές της, μεγάλες ευθύνες, για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το Πάρκο Τρίτση, στη διάρκεια της θητείας της .

Ευθύνες γιατί δεν άσκησε τις πολιτικές πιέσεις που έπρεπε, για να περάσει το Πάρκο Τρίτση στην αρμοδιότητα κι ευθύνη της Περιφέρειας. Γιατί επέλεξε να μην χαλάσει τη σχέση της με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να απαιτήσει να μπει τέλος σε μια κατάσταση παρακμής κι εγκατάλειψης του Πάρκου. Γιατί δεν τόλμησε να φέρει αντίρρηση στην απαράδεκτη απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, να αφαιρέσει πόρους από τους ΚΑΠ των Δήμων , για να χρηματοδοτήσει τη συντήρηση του Πάρκου.

Όλα αυτά τα χρόνια ήταν απούσα από το Πάρκο Τρίτση. Σιωπούσε και απλά παρατηρούσε. Κι έρχεται σήμερα, 15 μήνες μετά , να κατηγορήσει τη Διοίκηση Πατούλη για όλα όσα δεν έκαναν η ίδια και η φιλική της κυβέρνηση για το Πάρκο. Μιλά στην ανακοίνωση της για 6 σοβαρά προβλήματα. Στον ηλεκτροφωτισμό του Πάρκου. Στη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού γιατί δεν επαρκεί η γεώτρηση από το πηγάδι Πρέση. Στην ανάγκη στεγανοποίησης όλων των λιμνών και την ανακύκλωση του νερού. Στην εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας. Στην πρόσληψη προσωπικού και την προμήθεια εξοπλισμού.

Στη διάρκεια της θητείας της υπήρχαν ή δεν υπήρχαν τα προβλήματα αυτά; Προφανώς και υπήρχαν.

Έκανε τίποτε ως Περιφερειάρχης; Προφανώς και δεν έκανε.

Και τώρα από την πλήρη απραξία, περνά στο άλλο άκρο. Ασκεί κριτική στη Διοίκηση Πατούλη, που μέσα σε ελάχιστο χρόνο, πέτυχε τα παρακάτω:

  1. Διεκδίκησε και κέρδισε από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την αρμοδιότητα για τη συντήρηση και την ανάπτυξη του Πάρκου Τρίτση.
  2. Δημιούργησε Φορέα Διαχείρισης , για την λειτουργία του Πάρκου Τρίτση και ψήφισε Κανονισμό Λειτουργίας , που αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
  3. Διεκδίκησε και κέρδισε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ύψους 3.000.000 ευρώ, για να προχωρήσει σε έργα συντήρησης και παρεμβάσεις αναγκαίες για την λειτουργική αναμόρφωση ενός από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου της Δυτικής Αττικής και του Λεκανοπεδίου. Τμήμα των εργασιών που θ εκτελεστούν αποτελούν η στεγανοποίηση της λίμνης Νο 5 και του καναλιού που διατρέχει το Πάρκο και το οποίο καταλήγει στην λίμνη Νο 6 καθώς και η αποκατάσταση της ανακυκλοφορίας του νερού από την λίμνη Νο 6 έως την λίμνη Νο 4 .Επιπλέον προγραμματίζεται η βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής διαδρομής του Πάρκου, περί τα 2χλμ, κατά μήκος της οποίας θα τοποθετηθούν νέα ιστοί φωτισμού με «έξυπνη τεχνολογία» και ενιαίο αισθητικό αποτέλεσμα και συνεπώς, θα μεταφερθούν οι υπάρχοντες ιστοί σε τμήματα του Πάρκου που μέχρι σήμερα ήταν σκοτεινά, και θα  εμπλουτιστεί το υπόλοιπο Πάρκο με τους υπάρχοντες ιστούς Φωτισμού.
  4. Επίσης έχει εγκριθεί στο πλαίσιο της παραπάνω χρηματοδότησης το αίτημα του Φορέα Διαχείρισης σύμφωνα με το οποίο ένα μεγάλο τμήμα του Πάρκου, το πλέον πολυσύχναστο, θα καλύπτεται με δίκτυο Wi-Fi, αναβαθμίζοντας έτσι τις υπηρεσίες που προσφέρει το Πάρκο στους κατοίκους της Αττικής
  5. Ψηφίστηκε το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» και του Δήμου Ιλίου, για τη δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ¨ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ¨ ΑΠΟ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ «ΠΡΕΣΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ». Με το έργο αυτό, ο Δήμος Ιλίου διαβεβαίωσε τον Φορέα ότι δίνεται οριστική επίλυση του χρόνιου προβλήματος υδροδότησης των λιμνών, με 1.000 κυβικά ημερησίως. Το έργο είναι σε εξέλιξη και πρόκειται να αποπερατωθεί εντός του τρέχοντος μήνα.
  6. Ο Φορέας Διαχείρισης, ενεργοποίησε όλες τις υφιστάμενες γεωτρήσεις, που επί της προηγούμενης διοίκησης ήταν ανενεργές, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2019 να κινδυνεύει σοβαρά αυτός ο μοναδικός υγροβιότοπος της Αττικής, γεγονός που όχι μόνο δεν επαναλήφθηκε το καλοκαίρι του 2020, αλλά επιπλέον το Κανάλι που διατρέχει το Πάρκο, γέμισε νερό καθώς και οι υπόλοιπες λίμνες του Πάρκου.
  7. Η στεγανοποίηση όλων των λιμνών, αποτελεί ένα έργο, που απαιτεί πολύ χρόνο, υψηλό προϋπολογισμό , που σήμερα δεν διαθέτει ο Φορέας Διαχείρισης, καθώς και τις αναγκαίες εγκρίσεις από αρμόδιους Φορείς, καθώς πρόκειται για υγρότοπο Β’ κατηγορίας. Διεκδικούμε πόρους από προγράμματα για να προχωρήσουμε σε στεγανοποίηση των υπολοίπων λιμνών.
  8. Έχουν ήδη αποκατασταθεί όλες οι βλάβες των φωτιστικών ιστών, με αποτέλεσμα πλέον το Πάρκο να είναι φωτεινό και οι πολίτες να απολαμβάνουν την περιήγησή τους με ασφάλεια και κατά τη βραδινή επίσκεψή τους.
  9. Περαιτέρω, υπάρχει εργολαβία σε ισχύ, συντήρησης του ηλεκτρολογικού δικτύου με συνέπεια, να αποκαθίστανται άμεσα όλες οι τυχόν βλάβες που προκύπτουν. Με τον τρόπο αυτό, επιτεύχθηκε ο φωτισμός του Πάρκου, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από ότι προβλεπόταν με την προγραμματική σύμβαση του Φ.Δ. με τον ΑΣΔΑ.
  10. Το Πάρκο φυλάσσεται ήδη από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα, μετά από δέκα χρόνια πλήρους έλλειψης φύλαξης, με αποτέλεσμα να έχουν εξαλειφθεί όλα τα φαινόμενα βανδαλισμού ή/και παραβατικών συμπεριφορών. Πριν την εκπνοή της ανωτέρω σύμβασης, ο Φορέας Διαχείρισης με την υπ’ αρ. πρωτ. 743/20-11-2020 Απόφασης του Δ.Σ. του, αποφάσισε έγκαιρα την τοποθέτηση βιντεο-επιτηρητών με συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας σε κομβικά και κεντρικά σημεία του Πάρκου και στις βασικές εισόδους αυτού, εργασία που έχει ήδη δημοπρατηθεί και είναι σε εξέλιξη, με σκοπό την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη φύλαξη του.
  11. Στα πλαίσια αυτά που αφορούν την φύλαξη του Πάρκου με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, εντάσσονται και τα συστήματα πυρανίχνευσης μέσω θερμικών καμερών.
  12. Έχει καταγραφεί , επισκευαστεί και αποκατασταθεί το Πυροσβεστικό Δίκτυο στο σύνολο του Πάρκου και ο Φορέας Διαχείρισης βρίσκεται σε διαδικασία αυτοματοποιημένου και απομακρυσμένου ελέγχου όλων των δεξαμενών πυρόσβεσης και των αντλιοστασίων αυτών.
  13. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φορέα Διαχείρισης εγκρίθηκε Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του, σύμφωνα με τον οποίο είμαστε πλέον σε θέση να προσλάβει ή να αποσπάσει μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών του. Ήδη, έχουν αποσπαστεί πέντε άτομα στον Φορέα και έχουν προβλεφθεί θέσεις εργατοτεχνικού προσωπικού, για την πρόσληψη του οποίου  έχει  αιτηθεί ο Φορέας κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Μέχρι την πρόσληψη του ανάλογου εργατοτεχνικού προσωπικού, η Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, συνδράμει τον Φορέα Διαχείρισης με όποιο προσωπικό απαιτηθεί κατά περίπτωση.
  14. Για τον ανωτέρω λόγο, και επειδή μέχρι σήμερα, ο Φορέας Διαχείρισης απασχολεί επτά άτομα εργατοτεχνικό προσωπικό, έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή όλου του υπάρχοντος εξοπλισμού και βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας όλων των απαραίτητων μηχανοκίνητων οχημάτων και μηχανημάτων για την διευκόλυνση του προσωπικού του και την αποτελεσματικότερη εργασία αυτού.

Πέραν των παραπάνω, το διάστημα από τον Ιανουάριο ως σήμερα και παρά την κρίση της πανδημίας, στο χώρο του Πάρκου Τρίτση έγιναν οι παρακάτω εργασίες:

  • Εργασίες κλαδέματος υψηλών δένδρων
  • Δοκιμαστικές αντλήσεις σε έξι σημεία υδροληψίας
  • Εργασίες επισκευής- συντήρησης και τοπικής επέκτασης δικτύου υδροδότησης
  • Υπηρεσίες καθαρισμού και αποψίλωσης χώρων πράσινου
  • Αποκατάσταση της περιμετρικής περίφραξης και ενίσχυση της
  • Οργάνωση και επισκευές των γραφείων της Διοίκησης
  • Αποκατάσταση παροχικού καλωδίου μεταξύ των υποσταθμών Νο1 & Νο2 και συντήρηση & επισκευή υποσταθμού μέσης τάσης
  • Αποκατάσταση παροχικού καλωδίου του υποσταθμού μέσης τάσης Νο3
  • Επισκευή κεντρικού σιντριβανιού και ενεργοποίηση του
  • Επισκευή υδροφόρου οχήματος με άμεση συνέπεια την τήρηση εβδομαδιαίου προγράμματος ποτίσματος από τους εργαζόμενους του Φ.Δ.
  • Καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων υγιεινής, με αποτέλεσμα την καθημερινή λειτουργία τους
  • Επισκευή και αποκατάσταση του Πυροσβεστικού Δικτύου
  • Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης των στεγανών κιβωτίων (πίλλαρ) Β’ Πύλης και Γεώτρησης
  • Επισκευή και αντικατάσταση μηχανημάτων των αντλιοστασίων και των δεξαμενών πυρόσβεσης
  • Επισκευή και συντήρηση των ξύλινων στοιχείων των γεφυρών-διαδρομών περιπάτου

Από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα πως μέσα σε  15 μήνες έγιναν στο Πάρκο Τρίτση από τη Διοίκηση Πατούλη, πολλά περισσότερα από όσα έγιναν τα προηγούμενα 4 χρόνια.»

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen − four =