parallagi-omikron

Η παραλλαγή Όμικρον και η γρήγορη μετάδοσή της αναγκάζει πολλές χώρες να υιοθετούν νέα μέτρα ενόψει και της εορταστικής περιόδου. Στη χώρα μας, οι υγειονομικές αρχές βάζουν στο μικροσκόπιο περιοχές της χώρας για τυχόν διασπορά της παραλλαγής “Όμικρον”, καθώς η επικράτηση του νέου στελέχους θεωρείται θέμα χρόνου. Σε στενή υγειονομική επιτήρηση έχουν τεθεί Αττική, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα.

Τα δείγματα έχουν ιστορικό ταξιδιού στη Νότια Αφρική ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο μοριακό προφίλ, χαρακτηρίζονται “ύποπτα”. Τα δείγματα αναλύονται από το Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Την ίδια ώρα, στο κόκκινο βρέθηκαν για ακόμα μία ημέρα, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, με σταθεροποιημένο όμως το ιικό φορτίο. Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θανάτων θα αυξάνεται τις επόμενες μέρες.
Το τελευταίο 24ωρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.009 κρούσματα, 697 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 99 θάνατοι.

Την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού επισήμανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ για την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους μήνες η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Την ανάγκη για «επείγουσα και συντονισμένη δράση» υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας. Η κ. Κυριακίδου ανέφερε παράλληλα ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν στην παραλλαγή «Όμικρον». «Είμαστε εξοπλισμένοι με εργαλεία για να ανταποκρινόμαστε γρήγορα στην εξελισσόμενη κατάσταση, ξεκινώντας από τα εμβόλια», τονίζοντας την ανάγκη να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται, για να αποφεύγονται οι σοβαρές συνέπειες του ιού και η μετάδοση νέων παραλλαγών. Η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εκστρατείες για τις ενισχυτικές δόσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλά κράτη μέλη.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό ΥγείαςΔρ Μάικλ Ράιαν εκτιμά ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της Covid-19. «Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας και δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο», είπε ο Δρ Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Και ανέφερε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών γι’ αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.

Από την άλλη, ο επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης Δρ Άντονι Φάουτσι δηλώνει ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ακόμη για να διαπιστωθεί εάν η παραλλαγή αυτή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα.

Από την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών στις ΗΠΑ, Πολ Όφιτ, εξήγησε πως «έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο να εξελιχθεί σε έναν ιό που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × three =