hammer, sledgehammer, mallet
Photo by stevepb on Pixabay

– Λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες εκβίαζαν τους ψηφοφόρους ζητώντας τους να ψηφίσουν τους υποψήφιους της ΝΔ. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν στη Θεσσαλία από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος περίπου είπε ότι «αν θέλετε αποζημιώσεις ψηφίστε Αγοραστό»

– Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση με μια  καθεστωτική κίνηση άνευ προηγουμένου  καταθέτοντας μέσα στη νύχτα τροπολογία πέταξε τον Δήμο Αθήνας έξω από την «Ανάπλαση Αθήνας». Ήταν ένα ξεκάθαρο νταηλίκι από πλευράς Μαξίμου προς τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ο οποίος, όμως, έκανε λόγο και για άλλες πιο σκοτεινές επιδιώξεις. Προφανώς αναφερόταν στο ότι είχε προαναγγείλει έλεγχο στα οικονομικά της “Ανάπλαση” και πιθανές ευθύνες του πρώην Δημάρχου κ.Κώστα Μπακογιάννη… Υπήρξαν δημοσιεύματα και για την αφαίρεση του ραδιοσταθμού 9,84 από τον Δήμο Αθήνας, αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις υπήρξες κυβερνητική διάψευση.

– Διαβάζω καταγγελίες και για τα Κυθηρα: Σύμφωνα με αυτές “τιμωρούνται” οι κοινότητες που δεν ψήφισαν τους εκλεκτούς του Δημάρχου στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και για αυτό δεν προχωρούν ορισμένα κρίσιμα έργα…

Ζούμε σε μια εποχή που ο αυταρχισμός είναι παγκοσμίως κυρίαρχη πρακτική. Η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το 40% της Κύπρου «επειδή μπορεί». Στη Γάζα το Ισραήλ προχωρά σε γενοκτονία “επειδή μπορεί”. Στην Ουκρανία ο Πούτιν κάνει ότι θέλει «επειδή μπορεί». Παγκοσμίως αφαιρούνται δικαιώματα από γυναίκεςφτωχούςμειοψηφίες κλπ απλά επειδή οι απανταχού ισχυροί «μπορούν»…

Στο πλαίσιο του αυταρχισμού εγώ θα εντάξω και την αδικαιολόγητη ακρίβεια. Αυξάνουν αδικαιολόγητα τις τιμές απλά «επειδή μπορούν» στα σούπερ μάρκετ, στην ενέργεια και αλλού. Ταυτόχρονα διατηρούν σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα μισθούς και συντάξεις, πάλι «επειδή μπορούν»…

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκαν θεσμοί για να προστατευθεί ο κόσμος από τους κάθε είδους δικτάτορες. Στην Ευρώπη (ίσως την πιο δημοκρατική γωνιά του κόσμου) θεσπίστηκαν νόμοι και διατάξεις για να προστατευτούν τα δικαιώματα όλων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτό το παγκόσμιο σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πλήττεται βάναυσα σε πολλαπλά επίπεδα. Το Διεθνές Δίκαιο έχει αντικατασταθεί από την πρακτική “το κάνω επειδή μπορώ”. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ ζητούν να τηρούνται τα δικαιώματα προσφύγων, γυναικών, ατόμων με κάθε είδους σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η κ.Μελόνι, η εκκλησία και πολλοί άλλοι δεν το αντέχουν.

Η κατάσταση ξεφεύγει. Στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ διώκονται φοιτητές και συνδικαλιστές που τοποθετούνται υπέρ των Παλαιστινίων, η πρύτανης του Χάρβαρντ εξαναγκάζεται σε παραίτηση (επειδή είναι μαύρη, γυναίκα και υπέρ της ειρήνης…), σε πολλές χώρες τίθεται υπό αίρεση το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν αυτές αν θα τεκνοποιήσουν, στην Ελλάδα συζητάμε αν θα είναι ισότιμοι όλοι οι γάμοι (νόμος για γάμους ομοφύλων), κάτι που είναι “λυμένο” εδώ και δεκαετίες στην ΕΕ. Οι γυναίκες σε μια σειρά χώρες φυλακίζονται γιατί θέλουν να κυκλοφορούν χωρίς μαντήλες, θέλουν να μορφωθούν, θέλουν δικαιώματα.

Σε αυτές τις συνθήκες πιστεύω ότι (όπως έλεγε και ο Σαββόπουλος) «έρχεται η στιγμή για να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις». Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να πας κόντρα στο ρεύμα. Είναι όμως το σωστό αν θέλεις να είσαι εντάξει με τη συνείδηση σου. Εδώ κρινόμαστε όλοι.

Ταυτόχρονα θλίβομαι όταν βλέπω αυτούς που δηλώνουν «πρόθυμοι» να στηρίξουν κάθε αυταρχισμό, απλά για μια «θεσούλα» κάπου, για μια «ανάθεση», για ένα «μικροεπίδομα». Δεν αγνοώ τις τεράστιες ανάγκες επιβίωσης που έχουν πολλοί. Εδώ όμως αξιολογούμαστε όλοι… Είναι μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε.

Όπως έγραψε και ο μεγάλος μας ποιητής  Μανώλης Αναγνωστάκης:

Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε
κι οι άνθρωποι γεμάτοι είναι τώρα απαιτήσεις
αφού σήμερα δε θα ’λεγε το ίδιο το ναι
τώρα περίσσεψαν η σύνεση κι η κρίσις

Τάχα η θέλησή σου λίγη
τάχα ο πόνος σου μεγάλος
η ζημιά ήτανε στο ζύγι
πάντα φταίει κάποιος άλλος

ΥΓ. Είναι στα όρια του φαιδρού και κινδυνεύουν με γελοιοποίηση και ορισμένοι που γράφουν ότι ακόμα και για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ στον Ποταμό το 2023  «φταίει κάποιος άλλος» απλά για να αποσείσουν την ευθύνη από την αγαπημένη τους κυβέρνηση…

Δημιουργός του άρθρου:

Δημοσιογράφος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 + seventeen =