panagia-konteletou

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα θεοτοκωνύμια των Κυθήρων είναι η Παναγία η Κοντελετού. Κατά μία εκδοχή, αυτό το θεοτοκωνύμιο ισοδυναμεί με το Γοργοεπήκοος (κοντά το έλεος) Ο ναός της Κοντελετούς στο Λειβάδι των Κυθήρων έχει μεγάλη ιστορία και πέρασε από πολλές οικοδομικές φάσεις. Από τις τοιχογραφίες φαίνεται ότι υπήρχε το 15ο αι.

Αρχικά το μνημείο αυτό ήταν ένας ναός, μονόχωρος, καμαροσκέπαστος, αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό και στη Παναγία Κοντελετού. Αργότερα προστέθηκε νάρθηκας και κατόπιν προστέθηκαν στη βόρεια και στη νότια πλευρά άλλοι δύο μονόχωροι ναοί αφιερωμένοι στον άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Γιώργη τον Αρφανό. Με όλη αυτή την ιστορία συνδέονται οι οικογένειες Μπαροβιέρη, Φάναρη, Αρφανού και Χριστοφόρου. Το 1531 ο Βασίλειος Χριστόφορος ενοποίησε το συγκρότημα των 3 ναών ανοίγοντας ενδιάμεσα τόξα.

Η Κοντελετού επί Βενετοκρατίας οργανώθηκε σε αδελφότητα, η οποία έφθασε σε μεγάλη ακμή, όπως μαρτυρεί η μαρέγολα (καταστατικός χάρτης) που διασώθηκε. Η αδελφότητα σιγά σιγά παρήκμασε και διελύθη.

Σήμερα, η Κοντελετού λειτουργεί σαν ενοριακός ναός του Άνω Λειβαδίου και αποτελεί ένα από τα σπουδαία Χριστιανικά μνημεία των Κυθήρων με πολλά κειμήλια εκκλησιαστικά, αλλά και πολλά αφιερώματα λαογραφικού ενδιαφέροντος. Στο προαύλιο του ναού είναι οι τάφοι του ιατροφιλόσοφου Δημητρίου Ραπτάκη και της γυναίκας του Κλεοπάτρας Κορωναίου, οι οποίοι ήσαν ο παππούς και η γιαγιά του Κλέωνα Τριανταφύλλου- Αττίκ. Το σπίτι τους ήταν εκεί κοντά.

Σήμερα, Παρασκευή του Θωμά η Κοντελετού φιλοξενεί την Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας. Είναι ένας από τους τελευταίους σταθμούς της γύρας. Από εδώ σήμερα το απόγευμα θα λιτανεύσει μέχρι το Δρυμώνα, επόμενο και προτελευταίο σταθμό της γύρας.

panagia-konteletou

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 + ten =