Πέμ, 18 Δεκ 2025
15 C
Cythera

Παναγία η Κοντελετού: Το μνημείο, η ιστορία και η εικόνα της Μυρτιδιώτισσας

Από ανάρτηση της Ελένης Χάρου.

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα θεοτοκωνύμια των Κυθήρων είναι η Παναγία η Κοντελετού. Κατά μία εκδοχή, αυτό το θεοτοκωνύμιο ισοδυναμεί με το Γοργοεπήκοος (κοντά το έλεος) Ο ναός της Κοντελετούς στο Λειβάδι των Κυθήρων έχει μεγάλη ιστορία και πέρασε από πολλές οικοδομικές φάσεις. Από τις τοιχογραφίες φαίνεται ότι υπήρχε το 15ο αι.

Αρχικά το μνημείο αυτό ήταν ένας ναός, μονόχωρος, καμαροσκέπαστος, αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό και στη Παναγία Κοντελετού. Αργότερα προστέθηκε νάρθηκας και κατόπιν προστέθηκαν στη βόρεια και στη νότια πλευρά άλλοι δύο μονόχωροι ναοί αφιερωμένοι στον άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Γιώργη τον Αρφανό. Με όλη αυτή την ιστορία συνδέονται οι οικογένειες Μπαροβιέρη, Φάναρη, Αρφανού και Χριστοφόρου. Το 1531 ο Βασίλειος Χριστόφορος ενοποίησε το συγκρότημα των 3 ναών ανοίγοντας ενδιάμεσα τόξα.

Η Κοντελετού επί Βενετοκρατίας οργανώθηκε σε αδελφότητα, η οποία έφθασε σε μεγάλη ακμή, όπως μαρτυρεί η μαρέγολα (καταστατικός χάρτης) που διασώθηκε. Η αδελφότητα σιγά σιγά παρήκμασε και διελύθη.

Σήμερα, η Κοντελετού λειτουργεί σαν ενοριακός ναός του Άνω Λειβαδίου και αποτελεί ένα από τα σπουδαία Χριστιανικά μνημεία των Κυθήρων με πολλά κειμήλια εκκλησιαστικά, αλλά και πολλά αφιερώματα λαογραφικού ενδιαφέροντος. Στο προαύλιο του ναού είναι οι τάφοι του ιατροφιλόσοφου Δημητρίου Ραπτάκη και της γυναίκας του Κλεοπάτρας Κορωναίου, οι οποίοι ήσαν ο παππούς και η γιαγιά του Κλέωνα Τριανταφύλλου- Αττίκ. Το σπίτι τους ήταν εκεί κοντά.

Σήμερα, Παρασκευή του Θωμά η Κοντελετού φιλοξενεί την Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας. Είναι ένας από τους τελευταίους σταθμούς της γύρας. Από εδώ σήμερα το απόγευμα θα λιτανεύσει μέχρι το Δρυμώνα, επόμενο και προτελευταίο σταθμό της γύρας.

panagia-konteletou

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Ανακοίνωση Επιτροπής Δράσης για την Αναγέννηση του Μυλοποτάμου

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2025, μετά από σχετική πρόσκληση...

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κατηχητικῶν Σχολείων

Τό Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025 τό ἀπόγευμα καί περί...

Στασιμότητα στην αυτοπαραγωγή και «πάγωμα» των ενεργειακών κοινοτήτων μετά τη μετάβαση στο net billing

Οι ενεργειακές κοινότητες και η αυτοπαραγωγή αποτελούν τα κυριότερα...

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών

Με μια ιδιαίτερης αισθητικής χριστουγεννιάτικη εικόνα, εμπνευσμένη από τη...

Ο Βασίλης Ξ. Σπηλιωτόπουλος υπογράφει το βιβλίο «Λαθρεπιβάτης μιας ζωής» στον ΙΑΝΟ

Στον πολιτιστικό χώρο ΙΑΝΟ της Αθήνας θα βρίσκεται την...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img