Η Ναόμι Οσάκα είναι μόλις 23 χρονών. Έχει κατακτήσει και τα 4 Grand Slam στο τένις. Πριν από λίγες ημέρες αποσύρθηκε από το Roland Garros ενώ με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι δεν θα παραχωρήσει καμία συνέντευξη Τύπου, γιατί πάσχει από κατάθλιψη και θέλει να προστατεύσει την ψυχική της υγεία.
Ο Κρίστιαν Έρικσεν είναι 29 χρόνων, διεθνής ποδοσφαιριστής με τη Δανία. Κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα της εθνικής του με την αντίστοιχη της Φινλανδίας στο πλαίσιο του Euro 2020. Οι πληροφορίες μιλούν για ανακοπή καρδιάς. Λίγες ώρες πριν την κατάρρευση του Έρικσεν, η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών είχε προειδοποιήσει με επιστολή της την UEFA για κόπωση των παικτών λόγω των συνεχόμενων αγώνων που δίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν γνωρίζουμε τί και αν απάντησε η UEFA, αλλά ελπίζουμε να μην υποστηρίξει ότι οι ποδοσφαιριστές θα ξεκουραστούν στα ρεπό που θα πάρουν στο μέλλον…
Ίσως το πιο συγκλονιστικό είναι το ανθρώπινο τείχος που σχημάτισαν οι συμπαίκτες του Δανού ποδοσφαιριστή για να τον προστατεύσουν από τα «αδηφάγα» media. Με την κίνηση τους αυτή, μας υπενθύμισαν ότι πρέπει να υπάρχουν όρια. Ότι δεν είναι όλα για «κατανάλωση». Ότι κάποιες στιγμές, ακόμα και για αυτούς που η επαγγελματική τους καριέρα είναι συνυφασμένη με τη δημοσιότητα, είναι απολύτως προσωπικές.
Τα δύο αυτά πρόσωπα, Ναόμι Οσάκα και Κρίστιαν Έρικσεν, μας υπενθύμισαν ότι ακόμα και τους κορυφαίους και πολύ καλά αμειβόμενους αθλητές (ή καλλιτέχνες ή επαγγελματίες κλπ) υπάρχει μια «κρεατομηχανή» η οποία τους πιέζει στα άκρα για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη.
Ακριβώς αυτή η εξαντλητική λειτουργία μπορεί να είναι και καταδικαστική σωματικά και ψυχικά…
Τίθενται λοιπόν δυο ερωτήματα:
-Πως πρέπει να αντιδράσουμε εμείς όταν τα media παραβιάζουν κάθε όριο (ακόμα και τη στιγμή που κάποιος δίνει τη μάχη της ζωής του…) για να πετύχουν υψηλές τηλεθεάσεις-ακροάσεις-αναγνωσιμότητα κλπ;
-Πως πρέπει να αντιδράσουμε όταν πιεζόμαστε για να υπεραποδώσουμε (ίσως και πέρα από τις αντοχές μας) για να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη της «εταιρείας»;
Ο Έρικσεν μπορεί να μην ξαναπαίξει μπάλα, ενώ η Οσάκα απειλείται ότι, αν δεν «συμμορφωθεί», θα υποστεί τις συνέπειες (αποβολή από αγώνες). Γύρω μας υπάρχουν εκατομμύρια «Οσάκα» και «Έρικσεν» οι οποίοι πιέζονται αφόρητα ψυχικά και σωματικά για να «ανταποκριθούν» στους εργασιακούς κανόνες και τους «επιχειρηματικούς στόχους» που άλλοι έθεσαν. Υπάρχουν εκατομμύρια που αμείβονται με ένα κλάσμα των αποδοχών των προϊσταμένων τους, αλλά υπόκεινται ολόκληρη την πίεση. Δεν έχουν δικαίωμα να «πέσουν» (όπως ο Έρικσεν) να μην αντέχουν (όπως η Οσάκα), να θέλουν μια ζωή αλλιώς, με λιγότερη πίεση και απλά αξιοπρεπείς αμοιβές. Η κοινωνία που «οραματίζονται» κάποιοι είναι μόνο για «πρωταθλητές». Οι υπόλοιποι ας γίνουν «ψυκτικοί»…
Αυτό είναι το δικό τους σχέδιο το δικό μας σχέδιο, αυτό που μας σώνει και αυτό που μας δίνει ελπίδες για το αύριο, είναι το ανθρώπινο τείχος που (σε ελεύθερη μετάφραση) λέει: «ΩΣ ΕΔΩ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ»…
Δημιουργός του άρθρου:
Δημοσιογράφος