Τρί, 06 Μαΐ 2025
24.3 C
Cythera

Ολοταχώς προς ένα “φυσικό” lockdown στην οικονομία

Η αβεβαιότητα ξαναμπαίνει στο κάδρο της οικονομίας - Πηγαίνουμε ολοταχώς προς ένα “φυσικό” lockdown στην οικονομία. Ένα “κλείσιμο” που δεν θα γίνει με κυβερνητική εντολή, αλλά επειδή θα το επιβάλλουν οι συνθήκες. 

Μετά το “μαύρο” ρεκόρ των 8.613 κρουσμάτων, όλα τα επίσημα κυβερνητικά χείλη διαμηνύουν ότι δε θα υπάρξει ένα νέο καθολικό lockdown. Η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με το εξής τρίπτυχο: σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, ενίσχυση του ΕΣΥ και βελτίωση της ροής των εμβολιασμών.

Παρά την αυξημένη ανησυχία που επικρατεί σε ολόκληρη την κοινωνία, υπάρχει μια λογική σε αυτή την απόφαση της Κυβέρνησης. Δηλαδή, από τη στιγμή που το εμβόλιο μπορεί να δώσει τη λύση και να προσφέρει ανάσες στις εφιαλτικές εφημερίες των νοσοκομείων, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας δεν έχουν παρά να κλείσουν ένα ραντεβού για εμβολιασμό, έτσι ώστε να προστατέψουν τους ίδιους και τους γύρω τους. Δεν μπορεί η χώρα να ξανακλείσει για εκείνους που “υπάκουσαν” και προχώρησαν στην επιλογή του εμβολιασμού, με σκοπό να επιστρέψουν στην φυσιολογική τους ζωή.

Ωστόσο, επειδή δεν είναι δυνατόν να υποχρεωθεί κανείς προκειμένου να εμβολιαστεί (αλίμονο αν έμπαινε η υποχρεωτικότητα στο τραπέζι), το τείχος ανοσίας δύσκολα θα επιτευχθεί, με αποτέλεσμα η τωρινή κατάσταση να μην οδεύει προς μια εξομάλυνση.

Αντίθετα, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, πηγαίνουμε ολοταχώς προς ένα “φυσικό” lockdown στην οικονομία. Ένα “κλείσιμο” που δεν θα γίνει με κυβερνητική εντολή, αλλά επειδή θα το επιβάλλουν οι συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στους χιλιάδες νοσούντες, είναι εργαζόμενοι και επαγγελματίες. Τα μαγαζιά, λοιπόν, θα χρειαστεί να κλείσουν για ένα διάστημα από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης τους αρρωστήσει. Ενώ στις επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι θα λείψουν από τη θέση εργασίας τους μέχρι να αναρρώσουν πλήρως από το κορονοϊό.

Υπάρχει, όμως, κι ένας σημαντικότερος λόγος που μας οδηγεί στο “φυσικό” lockdown. Είναι τα νέα περιοριστικά μέτρα στην αγορά που προκαλούν δυσφορία στους καταναλωτές, δημιουργώντας δυσκολίες στα ψώνια τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους.

Επιπλέον, το κύμα ακρίβειας που ξεκίνησε με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους δύο μήνες και να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι και το Πάσχα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομία είναι πάνω απ′ όλα ψυχολογία. Και υπό αυτές τις συνθήκες είναι πραγματικά δύσκολο να βγει και να ξοδέψει ένας οποιοσδήποτε καταναλωτής.

Συνεπώς, η αβεβαιότητα ξαναμπαίνει στο κάδρο της οικονομίας και οι πολίτες “μαζεύονται” και πάλι έως ότου καλυτερέψει η κατάσταση.

Ο μεγάλος κερδισμένος ξανά; Οι τραπεζικές καταθέσεις που εν μέσω πανδημίας αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 30 δισ. ευρώ. Αυτό θα είναι το “καύσιμο” για την επανεκκίνηση της οικονομίας που, όμως, δε φαίνεται να “καίει” τους προσεχείς μήνες. Αυτή τη φορά θα ζήσουμε ένα άτυπο “φυσικό” lockdown αλλά, δυστυχώς, χωρίς την ουσιαστική στήριξη όσων έχουν ανάγκη.

Του Δρ. Νίκου Κανέλλου, Διδάκτωρ του ΕΜΠ στη γνωστική περιοχή της Οικονομικής και Στρατηγικής Ανάλυσης της Καινοτομίας και των Σύγχρονων Τεχνολογιών.

Δημοφιλή Άρθρα

Οι βασικές διαφορές μεταξύ Χριστιανών Ορθοδόξων και Καθολικών

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν ενωμένη με τους Καθολικούς μέχρι...
00:06:25

Open TV: Βασικές ειδικότητες δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο Κυθήρων

Έρμαιο σοβαρών ανεπαρκειών το νοσοκομείο Κυθήρων, όπου η έλλειψη προσωπικού,...

Για να μην μας «τρελάνει» κανένας Ηλιόπουλος: Μαθήματα ακτοπλοϊκής συνέπειας στα Κύθηρα

Σήμερα, Δευτέρα 28 Απριλίου 2025, ισχύει απαγορευτικό απόπλου λόγω...

Μήνυμα τιμής και αγώνα από την ΚΟ Κυθήρων του ΚΚ

Σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής μνήμης πραγματοποιήθηκε η κατάθεση...

Ευκαιρία εργασίας στον Αυλέμονα Κυθήρων

Αναζητούμε άτομο για εργασία στον τομέα καθαριότητας σε ενοικιαζόμενα...
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img